Aaron Chown/PRESS ASSOCIATION
Aaron Chown/PRESS ASSOCIATION

Donna u najvećem meču karijere, a Hrvatska na ovo čeka već 25 godina

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 09.07.24. | 08:00

Zagazili smo u srpanj, a 2024. je, gledajući rezultate teniskih predstavnika u pojedinačnoj konkurenciji, možda i najgora od hrvatske samostalnosti. No, potpuno neočekivano i bez ikakve medijske pompe, Donna Vekić mogla bi ostvariti jedan od najvećih rezultata hrvatskog (ženskog) tenisa

Dosta ispod radara medijskih pera prošla je informacija da će hrvatski tenis na Olimpijskim igrama proći bez predstavnika u muškoj konkurenciji. Borna Ćorić igra jednu od najlošijih sezona u karijeru, Marin Čilić zbog problema s ozljedom odigrao je samo četiri meča u 2024. i još uvijek čeka na prvu pobjedu, dok su ostali igrači poput Ajdukovića, Goje i Prižmića bili daleko od olimpijske norme. I već je činjenica da nećemo dati nijednog igrača u muškoj konkurenciji značajan udarac hrvatskom tenisu sasvim dovoljna da opiše kakva je sezona iza nas.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Na prvi pogled, nije puno bolja ni u ženskoj, uz tek pokoji bljesak. Petra Martić ima tek jedno polufinale na WTA razini i to na turniru iz serije 250, odnosno najniža kategorija, dok je pored toga tek na snažnom Challengeru u Makarskoj stigla do polufinala. Do prije dva tjedna, nije niti kod Donne Vekić bila puno bolje situacija. Tek jedno četvrtfinale na WTA 500 seriji, a onda je stigla travnata sezona, najkraća na WTA/ATP Touru, ali radi se o podlozi itekako omiljenoj kod Osječanke i na kojoj bi mogla preokrenuti turobnu sezonu hrvatskog tenisa u pojedinačnim konkurencijama, posebno ako u današnjem četvrtfinalu preskoči senzaciju ovogodišnjeg turnira - Novozelanđanku Lulu Sun!

Generalka pred Wimbledon odvela je Donnu u njemački Bad Homburg, također se radilo o turniru iz serije 500. Vekić je stigla do finala i naznačila potencijalno dobar rezultat na travi All England Cluba u Londonu, gdje je lani igrala 3. kolo, a 2018. postigla najbolji rezultat u Wimbledonu - 4. kolo! A ove godine, ždrijeb joj je u prvom kolu najuglednijeg turnira na svijetu namijenio opasnu Kineskinju Xiyu Wang, 54. igračicu s WTA liste. Vekić je upisala 2-1 pobjedu nakon gubitka prvog seta, a onda je trebao uslijediti dvoboj protiv 3. tenisačice svijeta - Arine Sabaljenke. No, Bjeloruskinja je zbog ozljede ramena morala odustati od nastupa u Londonu, pa je Vekić u 2. kolu dočekala 101. tenisačica svijeta, Ruskinja Erika Andrejeva.

Poklon u ždrijebu iskoristila je za lakih 2-0 i samo pet izgubljenih gemova, što je Donnu trasiralo u treće kolo i dvoboj protiv Dajane Jastremske. Propuštena meč lopta u drugom setu nije omela Hrvaticu, koja je protutnjala kroz odlučujući set sa 6-1. A onda, drama svih drama. Četvrto kolo i Španjolka Paola Badosa, koja je bila i blaga favoritkinja. Donna je u ovom dvoboju propustila prvih osam meč lopti, ali je, srećom, deveta bila sretna i ponovno je nakon tri seta trijumfalno podigla ruke u zrak. Odnosno, prvo je pod naletom emocija kleknula na svetu tenisku travu, a uskoro i zaplakala.

Dugo je Donna čekala na jak rezultat u Londonu, a nakon prolaska u četvrtfinale, ponovno joj je ždrijeb išao na ruku. Čeka je tenisačica koje je tek 123. na WTA ljestvici, ali koja je u velikom naletu i igra najbolji tjedan u karijeri. I koja vuče snažno hrvatsko zaleđe, iako to ne bismo mogli zaključiti po imenu.

Lulu Sun Novozelanđanka je, kćer oca Hrvata i majke Kineskinje, rođena u Švicarskoj, koju je i predstavljala do travnja ove godine. Sada uz njeno ime stoji stijeg Novog Zelanda, a zanimljivo je da njezin pohod na četvrtfinale traje još od kvalifikacija. U prijevodu, Lulu Sun je na wimbledonskoj travi nanizala sedam pobjeda uz ukupno četiri izgubljena seta!

Donna je prilična favoritkinja za pobjedu, ima daleko više Grand Slam iskustva od pet godina mlađe protivnice, kojoj je ovo tek drugi puta da je u glavnom turniru nekog od četiri najveća svjetska turnira. Ali, neka vas to ne prevari. Ceh njezine sjajne forme već je platila jedna iz odabranog društva 10 najboljih na svijetu. Kineskinja Zheng Qinwen u tri je seta poražena od Lulu Sun u 1. kolu, a kada je tome dodala senzacionalno slavlje protiv Britanke Emme Raducanu, pobjednice US Opena iz 2021. godine, bilo je jasno da će, neovisno o raspletu turnira, Lulu Sun biti možda i najljepša priča ovogodišnjeg Wimbledona.

Za kraj, osvrnimo se malo na tezu iz naslova. Već je izjednačavanjem najboljeg dosega na Grand Slam turnirima postalo jasno da je ovo prilika karijere za Donnu Vekić, ali pogled na kostur ždrijeba koji se nudi, otkriva još više razloga koji idu tome u prilog. Naime, pobjednicu dvoboja Vekić - Sun, očekuje bolje iz duela Jasmine Paolini i Emme Navarro. U pitanju su 7. i 17. igračica svijeta, što je itekako respektabilno, ali nijedna od njih, kao ni Lulu Sun, nikada do ove godine nije prošla prvo kolo na Wimbledonu. Pa čak niti ostvarila neki jači rezultat na travi. Donni je to do ove godine pošlo za reketom pet puta, a pored toga, Donna je od svojih 13 finala na WTA turnirima, čak njih pet igrala na zelenoj, travnatoj podlozi.

Nesumnjivo, u donjem dijelu ždrijeba, Donna Vekić je najbolja tenisačica na travi. Naravno, to je samo na papiru, analizirajući dosadašnja postignuća upisana u igrački CV. Druga stvar je što to treba potvrditi na terenu, gdje mnogi favoriti bace svoje planove u vodu. I zato se baš Vekić mora postaviti autoritativno u današnjem meču, nametnuti svoj ritam od prvog gema i kapitalizirati veću kvalitetu koju posjeduje.

A tu je i još jedan motivacijski faktor. Naime, samo se jednom dogodilo da hrvatski tenis ima predstavnicu u polufinalu Wimbledona. Bilo je to davne 1999. godine, prije točno 25 godina, kada je Mirjana Lučić Baroni s tek navršenih 17 godina bila senzacija godine u teniskom svijetu. I bila je prokleto blizu pobjede protiv jedne od najvećih legendi bijelog sporta- Steffi Graf. Set prednosti, sjajno je držala početni udarac sve do 5-4 u drugom setu i tada je pukla. A znate li tko je, nakon Lučić Baroni, posljednja od naših tenisačica koja je stigla barem do četvrtfinala najvećeg svjetskog turnira? Karolina Šprem, prije točno 20 godina. Protiv Lindsay Davenport nije mogla, a nažalost niti hrvatski ženski tenis više se nije vinuo do ovako visokih razina u Londonu. I zato se toliko uzdamo u Donnu Vekić, pred kojom je uvjerljivo najveći meč karijere i nikad idealnija prilika da dohvati polufinale nekog Grand Slam turnira. I to ne bilo kojeg, već najcjenjenijeg turnira u WTA i ATP kalendaru.




Tagovi

Donna VekićWTAWimbledon

Ostale Vijesti