WangDongZhen/XINHUA
WangDongZhen/XINHUA

Čudesna olimpijska priča, 61-godišnjakinja pobijedila dvostruko mlađu od sebe

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 30.07.24. | 08:33

Prije 41 godine bila je dvostruka svjetska prvakinja, a 2002. godine na EP-u u Zagrebu također je oko vrata stavila dvije zlatne kolajne

Jednu od najljepših priča dosadašnjeg tijeka Olimpijskih igara ispisala je stolnotenisačica Ni Xialian. Ova rođena Kineskinja nastupa za Luksemburg i u prvom je kolu upisala pobjedu protiv Turkinje Sibel Altinkaye.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Tu ne bi bilo ništa čudno da se nije radilo o duelu igračica koje dijeli 30 godina i pet mjeseci starosne razlike! Naime, Ni Xialian je rođena 1963. godine i u veljači je napunila čak 61 godinu, dok je Altinkaya prije 26 dana ugasila 31. svijeću na rođendanskoj torti.

Dvoboj je završen s 4-2 u setovima za Xialian, koja je dala zanimljivu izjavu nakon pobjede.

„Moje srce je veoma mlado i ono me nosilo do prve pobjede u Parizu. Što se tiče meča, napravila sam neke greške, ali se nadam da ću ih eliminirati u nastavku turnira“, rekla je Ni Xialian, koja je u postala najstarija pobjednica jednog singl meča u povijesti Olimpijskih igara.

Inače, za Luksemburžanku je ovo šesti nastup na Igrama, a u Parizu je imala i čast nositi državni stijeg na ceremoniji otvaranja. Kao što smo već spomenuli, rođena je 1963. godine, a pomalo nevjerojatno zvuči činjenica da je 1983. godine pod kineskom zastavom bila dvostruka svjetska prvakinja osvojivši zlata u singlu i mješovitim parovima, dok je u parovima osvojila broncu te je iz obližnjeg Tokija donijela čak tri medalje u Kinu.

Za Luksemburg nastupa od 1991. godine, a u svoju je novu zemlju donijela zlatnu medalju s EP-a 1998. godine u singlu, kao i još dvije zlatne medalje s kontinentalne smotre održane 2002. godine u Zagrebu. U gradu podno Sljemena ponovno je postala europska prvakinja u singlu, a tome je dodala i zlato u mješovitim parovima. Zaista nevjerojatna karijera i priča, a hoće li se ova bajka nastaviti, saznat ćemo sutra, kada je na rasporedu dvoboj 2. kola u kojem je očekuje čak 37 godina mlađa protivnica - Kineskinja Yingsha Sun. (I.M.)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Pariz 2024Olimpijske igreOlimpijske igre 2028.stolni tenisNi Xialian

Ostale Vijesti