Bradyjeva sezona nije završila Super Bowlom, zato i jest najveći

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 06.02.17. | 14:45

Komentator Sportkluba Hrvoje Bulić otkrio nam je koja je tajna uspjeha legendarnog quarterbacka Patriotsa Toma Bradyja.

Za većinu ljubitelja američkog nogometa sezona je završila jučerašnjim spektakularnim Super Bowlom u kojem su New England Patriotsi pobijedili Atlanta Falconse 34-28, ali za Hrvoja Bulića, sportskog komentatora hrvatskog Sportkluba, koji u paru s Ivanom Ivkovićem i ostatkom NFL ekipe Hrvate "podučava" ovom popularnom sportu svake nedjelje poslijepodne, zabava je tek započela.

>>ANALIZA Super Bowla: Kraj rasprava je li bolji Brady ili Ryan

On će odmoriti od footballa tek u lipnju, kad započnu pripreme za novu sezonu, a dotad će pratiti razvoj situacije na tržištu slobondih igrača, potom NFL draft, a u međuvremenu će vjerojatno još desetak puta s prijateljima i suradnicima zavrtiti temu sinoćnje utakmice koju će ljubitelji američkog nogometa još dugo prepričavati.

Baš zbog tog nezapamćenog kambeka, pa svih okolnosti koje su pratile utakmicu, složit ću se da će se ovaj Super Bowl pamtiti vjerojatno kao najveća utakmica ikad odigrana zadnji dan NFL sezone,“ rekao je za Germanijak Hrvoje Bulić.

Jedan od razloga svakako je i priča Toma Bradyja, koji je s 39 godina na leđima napravio ovakav podvig, započeo je sezonu s četiri utakmice suspenzije a završio ju je najvećim povratkom u povijesti finala doigravanja američkog nogometa. Lako moguće da smo jučer svjedočili najvećem trenutku u povijesti ovog sporta.

Njegova fascinacija footballom davno ga je upoznala s Tomom Bradyjem, legendarnim quarterbackom New Englanda koji je u paru s trenerom Bilom Belichickom u noći s nedjelje na ponedjljak po hrvatskom vremenu osvojio svoj peti naslov u karijeri. Bez sumnje njih dvojica su najveći trener i igrač u povijesti američkog nogometa, ali kod usporedbe s Michaelom Jordanom i Philom Jacksonom, koji su u paru osvojili šest košarkaških prstena, Bulić ipak povlači kočnicu.

Michael Jordan je ipak veći sportaš od Toma Bradyja, ali mislim da je Bil Belichick najbolji trener u povijesti američkog sporta, bolji je čak i od legendarnog Phila Jacksona, jer u footballu je trenerska uloga ipak nešto važnija od one u košarci.

Međutim, Brady nije daleko od titule najvećeg američkog sportaša svih vremena, čovjek je s gotovo četiri banke na leđima osvojio najvažniji američki trofej i nije bio samo sudionik, uz Jamesa Whitea bio je najbolji na terenu.

Imao je gotovo 500 jardi dodavanjem, preciznije 462, čak 50 više od dotadašnjeg rekordera Kurta Warnera. Bradyjev vršanjak Payton Manning lani je osvojio Super Bowl također u 40 godini, ali nije bio ni izbliza ovako bitan svojoj momčadi kao Brady jučer. Bio je potrošen, vidjelo se to na njemu, kod Bradyja tog nema.

Za Bradyjevo tijelo brine se njegov osobni guru

Koja je njegova tajna? Čovjek je 365 dana posvećen svom sportu i svom tijelu, za njega sezona ne završava zadnjim zviždukom, već nakon Super Bowla počeo je pripremati se za sljedeću sezonu, sanirati ozljede koje su ga eventualno mučile tijekom godine. Čovjek je angažirao gurua koji se brine za njegovo tijelo i propagira takav način života, pazi Bradyjevu ishranu i režim treninga… Ako ne bude imao težih ozljeda u narednih nekoliko godina, vidim ga na terenu i za četiri, pet godina. Čini se kako ne misli uskoro stati.

U Bradyjevoj karijeri nekoliko crtica upisali su Hrvati, odnosno preciznije je reći Amerikanci hrvatskih korijena. Prije nekoliko sezona s Bradyjem je naslov osvojio David Diehl, a ove godine to je pošlo za rukom Robu Ninkovichu. Čak i trener Bil Belichick vuče svoje korijene iz Hrvatske, ali Bulić upozorava kako su oni ipak Amerikanci.

To se kod nas voli isticati, Belichickovi su u 19 stoljeću emigrirali iz Hrvatske u SAD, baš kao i roditelji Roba Ninkovicha koji su bili građevinski radnici u okolici Chicaga, oni jesu naše gore listovi, ali daleko od toga da bi mahali šahovnicom nakon Super Bowla.

Hrvatski korijeni, jasno, dobra su priča i mamac za domaće ljubitelje ovog sporta i sve one koji će to postati, ali takvi trikovi uskoro više neće biti potrebni, jer je američki nogomet u zadnjih godina znatno dobio na popularnosti u Lijepoj našoj. Djelomično zbog prijenosa Sportkluba koji je prenosio cijelu proteklu sezonu.

Primjećujem porast popularnosti, osobito među mlađom publikom. Pomaže što se football sad prati na razni cijele sezone, a ne jedino kroz prizmu Super Bowla. Ljudi imaju omiljene igrače, klubove, trenere… Prate američki nogomet kroz cijelu godinu, draft, kako se formiraju momčadi, čak i pripreme. NFL nikad neće biti mejnstrim u Hrvatskoj, vjerojatno neće dostići popularnost NBA-a ili NHL-a, ali da ima sve veću navijačku bazu u našoj zemlji, to svakako,“ zaključio je Bulić.

(Razgovarao: Andrija Vuković, foto: Pixsell, screenshot Sportklub)


Tagovi

izdvajamoamerički nogometTom Bradysuperbowl

Ostale Vijesti