Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Bitka za zlato i Pariz: Barakude na pogon zajedništva i navijača, Španjolci protiv tradicije

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 16.01.24. | 15:30

Večeras u 20.15 sati očekuje nas finalni čin u kojem će Hrvatska tražiti obranu europske krune, ali i loviti dodatne pogodnosti koje zlato donosi

Nakon 12 dana natjecanja u Dubrovniku i Zagrebu, odbrojavanje je gotovo i vrijeme je za još jednu vaterpolsku krunidbu uz Savu. Stigli smo do velikog finala Europskog prvenstva, a Hrvatska će na domaćem bazenu, pred više od dvije tisuće navijača, braniti europsku krunu protiv sjajne Španjolske. Ulaznice za finale razgrabljene se u rekordnom roku, a osim zlatne medalje oko vrata, utakmica ima i dodatan značaj jer će osvajač europskog naslova osigurati i plasman na Olimpijske igre u Parizu, dok će drugoplasirani s Eura morati to osigurati na Svjetskom prvenstvu u Dohi, koje slijedi za dvadesetak dana. U prijevodu, pobjednik uzima višestruku nagradu – zlato, Pariz i rasterećen put u Katar. Veliko finale na rasporedu je u 20.15 sati na bazenu Mladost, a izravan prijenos bit će na HRT 2 i Sportklubu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Večerašnje finale bit će drugo koje se u povijesti igra uz Savu, na Mladosti. Doduše, prije 14 godina, igralo se u ljetnom terminu na vanjskom bazenu istog kompleksa. Hrvatska je tada osvojila zlatnu medalju svladavši Italiju bez većih problema. Semafor je nakon 32 minute igre pokazao 7-3 u korist izabranika Ratka Rudića, a Barakude su prvi puta oko vrata stavili europsko zlato. Isti scenarij Hrvatska je ponovila i prije dvije godine u Splitu. Dekor je bio nevjerojatan, gotovo 10 tisuća navijača stvorilo je grotlo u Spaladium Areni i ponijeli su Hrvatsku prema još jednom zlatu. Mađarska je u pravom trileru pala s 10-9, čime se nastavila, nama vrlo draga, tradicija po kojoj Hrvatska redovito uzima zlato kada organizira vaterpolski Euro.

Španjolci će se boriti protiv igrača, publike, ali i tradicije.I to dvostruke. Osim što Hrvatska nikada nije izgubila finale na domaćem terenu, tako ni Španjolska nema još nijedno zlato. A tri puta su bili u finalu, još tri puta u polufinalu. Da ne govorimo da im je ovo četvrti uzastopni ulazak među završna četiri, odnosno čak treće finale od 2018. godine. Izrasli su u jednu od najvećih vaterpolskih sila u zadnjih šest godina, ali kada dođu u poziciju izboriti se za europsko zlato, redovito zakažu.

Večerašnji sudar titana bit će drugi dvoboj Hrvatske i Španjolske na ovom prvenstvu, a na otvaranju grupne faze, izabranici Ivice Tucka upisali su vrijednu pobjedu nakon velikog preokreta u zadnjoj četvrtini, čime su izborili neriješen ishod. Uslijedilo je raspucavanje s pet metara, gdje je Marko Bijač obranio peterac Alvaru Granadosu i donio vrijednu pobjedu Barakudama. Nadamo se ponavljanju tog ishoda i večeras, pa makar i nakon izvođenja peteraca.

U nastavku turnira, Španjolci su nanizali četiri čiste pobjede, od čega je posebno impresivno bilo polufinalno izdanje. Potopili su nesretne Talijane, a igrači pod vodstvom Alessandra Campagne zabili su samo jedan pogodak u prve tri četvrtine. Podatak je to na koji su Španjolci navikli eventualno kada u grupnoj fazi igraju protiv reprezentacija iz zadnjeg šešira, a ne u polufinalu. No, to i više nego dovoljno govori o mašini koju je posložio David Martin. U Alvaru Granadosu i Albertu Munarrizu ima ponajbolje šutere svijeta, Roger Tahull jedan je od dominantnijih sidruna u svijetu vaterpola, dok je Unai Aguirre najbolji mladi golman svijeta. Iskustvo i kirurški preciznu lijevu ruku daje im Blai Mallarach, a Marc Larumbe, Miguel de Toro, Bernat Sanahuja i Sergi Cabanas igrači su zadatka koji se savršeno uklapaju u Martinov sustav.

Ali, jedan se ipak ističe. Najbolji mozak u svijetu vaterpola, procesor bez kojeg se španjolski stroj ruši, ali i hrvatski zet – Felipe Perrone. U veljači će napuniti 38 godina, ali i dalje je najbolji Španjolac uz Granadosa, igra u oba smjera jednako kvalitetno, zabija, proigrava, dirigira. Jednostavno, radi sve i produžena je ruka izbornika Davida Martina u bazenu. Zaustavi Perronea i napravio si više od pola posla, bio bi vjerojatno najjednostavniji recept za finale. Problem je u tome što je Perronea gotovo nemoguće limitirati na standarde koji su niži od onih koje isporučuje. Hrvatskoj će trebati fanatična, pametna i izuzetno timska obrana, uz puno plivanja, posebno u tranziciji iz napada, gdje Španjolska redovito protivnike počasti s nekoliko (polu)kontri.

Ali, daleko od toga da Ivica Tucak nema oružje za momčad s Pirenejskog poluotoka. Štoviše, cijeli je arsenal sjajnih rješenja u rosteru Barakuda, ali jedan postulat je jasan – nitko se ne ističe i nije iznad momčadi.

"Gajimo jedan kolektiv, zajedničku igru, uvijek će netko iskočiti, nitko nije ispred kolektiva”, izjavio je Tucak nakon polufinala.

Velika snaga Hrvatske je u tome što jednostavno nema slabu točku. Marko Bijač je najbolji golman na svijetu, Vrlić i Lončar su najbolji tandem centara u reprezentativnom vaterpolu, šut i odlučnost u ključnim trenucima daju nam Marinić Kragić, Vukičević i Fatović, u Buriću i Žuveli imamo duet bekova koji pokrivaju sve pozicije u bazenu, a o desnoj strani brigu vodi Harkov. Hrvatska možda nema individualnu klasu kakvu je nekad imala u Suknu, Jokoviću ili Boškoviću, ali ima izuzetnu širinu i timsku snagu.

Nakon malo „kašljucanja” u grupnoj fazi, Hrvatska je eksplodirala kada je bilo najpotrebnije. U nokaut fazi uništena je Grčka, a potom i slomljena žilava mladost Mađarske. Barakude su, nema nikakve dileme, znatno podigle razinu igre kako je turnir išao svome kraju, uz planiranu kulminaciju u finalu.

Osim što su izborili borbu za najsjajniju medalju, hrvatski vaterpolisti su na Euru u Hrvatskoj osigurali i plasman na Svjetsko prvenstvo koje se u veljači igra u Dohi. Ako Hrvatska u današnjem finalu osvoji zlato, to će joj osigurati i nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, što će kao posljedicu vrlo vjerojatno imati odmor nekih od reprezentativaca. Ulog je, dakle, višestruk. Ne staje samo na zlatnoj kolajni oko vrata, već nosi i određene zatezne kamate, koje ovaj puta idu kao nagrada pobjedniku. Tko će biti sretni dobitnik, doznat ćemo oko 21.30 sati.



Tagovi

vaterpoloEuropsko prvenstvo u vaterpoluHrvatska vaterpolska reprezentacijašpanjolska vaterpolska reprezentacijaIvica Tucak

Ostale Vijesti