Barać, Bošković i Obradović uoči Srbije: Vrijeme je!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 27.07.17. | 15:47

Veliki vaterpolski okršaj na rasporedu je večeras u Budimpešti.

Hrvatska – Srbija. Svaka utakmica ova dva vaterpolska rivala izaziva veliko zanimanje, a pogotovo je to slučaj kada se radi o velikom ulogu kao što je polufinale Svjetskog prvenstva. Večeras u 22 sata počinje utakmica u kojoj je Srbija veliki favorit, ali Hrvatska nikako nije bez izgleda. Dapače, proslavljeni hrvatski bivši reprezentativci su složni da bi večeras mogli do uspjeha.

„Ne da imamo šanse, nego mislim da je pravo vrijeme za pobijediti ih. Ne zato što Srbija igra nešto loše, nego što mi stvarno igramo dobro. Hrvatska je na utakmici protiv Italije pokazala da igra zrelo, da igra dobro, da igra brz vaterpolo. Utakmice prije Italije nisu neko mjerilo, ali Italija definitivno jeste. To je momčad koja igra atraktivan i brz vaterpolo, a tu smo pokazali da možemo jako dobro igrati“, rekao nam je Paulo Obradović koji je posljednji put u reprezentaciji bio prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu kada smo osvojili srebrnu medalju izgubivši u finalu upravo protiv Srbije. Rezultat je bio 11:4.

„Možda smo u odnosu na Srbiju nešto slabijih fizičkih predispozicija, ali to možemo nadoknaditi brzinom. Ako budu raspoloženi naši glavni igrači, a tu prije svih mislim na Garciju, Lončara, Sukna i Bušlju, mislim da imamo velike šanse. Mislim da je vrijeme da ih pobijedimo“, dodao je Obradović.

Njegov nekadašnji suigrač u Jugu i reprezentaciji, Miho Bošković, ne slaže se s definicijom da je ova Srbija najbolja reprezentacija u povijesti, kakvom ju je imenovao dio vaterpolski stručnjaka.

„Ne bih se zalijetao s tom definicijom. Imala je svaka reprezentacija svoje najbolje dane. Sigurno je da ovo sjajna generacija, oni su definitivno najveći favoriti SP-a, ali nisu nepobjedivi“, rekao nam je novopečeni profesor glazbenog odgoja u Gimnaziji Dubrovnik koji se nije udaljio od vaterpola. Spremno je naglasio gdje su najveće šanse Hrvatske:

„Mislim da možemo igrati protiv njih jer imamo igru koja je dosta agresivna u obrani i jako smo opasni u kontranapadima. Bez obzira na te uloge favorita i podjele, mi imamo svoje šanse. Samo je stvar hoćemo li još malo dignuti formu u odnosu na utakmicu protiv Talijana ili nećemo. Ja stvarno vidim večeras šansu jer mislim da smo dosta svježi došli u ovu završnicu prvenstva. Imali smo jednu jaku utakmicu koja je bitna za rast forme, a vjerujem da ćemo danas još bolje igrati i ako to tako bude, imamo dobre šanse.“

Bošković je svoj posljednji nastup za Hrvatsku imao na Olimpijskim igrama u Londonu kada je osvojena zlatna medalja. Tamo je igrao i Obradović, ali i legendarni Samir Barać koji je ovog ljeta preuzeo ulogu predsjednika Primorja.

„Polufinale je uvijek otvoreno i kad me pitate ima li Hrvatska šanse, normalno da ima. Po igrama na ovom Svjetskom prvenstvu Hrvatska i Srbija su najveći favoriti za zlato i šteta je što su se te dvije reprezentacije našle već u polufinalu. No, ako želite otići do kraja, morate pobijediti sve najbolje“, istaknuo je Barać koji se, kao ni Bošković, ne slaže s imenovanjem Srbije ponajboljom reprezentacijom u povijesti.

„U vaterpolu je dominacija neke reprezentacije vezana za određena razdoblja. Imali smo Mađarsku koja je bila tri puta olimpijski prvak, pa smo mi bili jedno vrijeme na vrhu, bila je i Italija. To se u vaterpolu događa, bilo zbog odlične generacije, bilo zbog forme, bilo zbog stanja u savezima.“

Svoj trojici naših gostiju postavili smo dva dodatna pitanja. Prvo se odnosilo na možebitno neigranje Dušana Mandića koji ima problema s ozljedom.

„Ako Mandić neće igrati povećat će se naše šanse“, kratak je bio Bošković.

„Njegovo neigranje bio bi veliki hendikep za Srbiju jer je on na desnoj strani jako opasan i pri šutu i pri ulazu. Mislim da bi pravio dosta problema našoj lijevoj strani, a njegovo neigranje je dodatni razlog zašto bi Hrvatska večeras mogla pobijediti“, dodao je Obradović.

„Mislim da se ne treba puno opterećivati s njima, više smo mi važni sami sebi. Ono što je važno u igri protiv Srbije, gdje sve reprezentacije imaju problema s njima, to je njih način obrane. Oni imaju cijelu plejadu pokretnih igrača gdje dominiraju u tranziciji. Ta igra 'jedan na jedan' je vrlo jaka i tu ćemo morati biti oprezni. Oni imaju rasne napadače, međutim ono što je vrlo bitno je ta obrana gdje oni s pokretnom zonom i izlaženjem iz presinga drže protivnički napada daleko od gola“, smatra Barać.

I za kraj, tko bi od naših igrača mogao večeras biti prevaga?

„Teško je govoriti tko bi mogao biti prevaga, zna se tko su naši najbolji igrači, ali ja nekako uvijek Joku (Mara Jokovića, op.a.) osjećam. Ako Joke danas proradi i odigra na razini, to može biti faktor prevage na našoj strani. Dosta često se znalo dogoditi da je on krenuo u natjecanje pomalo uspavano, a onda bi proradio kada bi bilo najpotrebnije. Njega bih zazvao“, nada se Bošković.

„Za mene će biti prevaga ako Bijač bude na vrhunskoj razini. Ako on bude pružio igru kakvu je imao prije dvije godine, on bi mogao biti prevaga. No, i svi ostali moraju biti na visokom nivou. Po meni su Garcia, Sukno, Lončar i Bušlje na vrhunskoj razini na cijelom prvenstvu, a ako im se priključi još netko, onda smo mi sigurno pobijedili“, rekao je Obradović.

„Odgovorit ću onako kako sam se ponašao kroz cijelu karijeru – Hrvatska“, zaključio je Barać.

Utakmica Hrvatska – Srbija igra se s početkom u 22 sata, a taj par nalazi se u super ponudi Germania Sport kladionice. OVDJE pronađite najbolje tečajeve na tu utakmicu, a OVDJE kompletnu razradu.

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Samir Barać. Miho BoškovićPaulo ObradovićHrvatska vaterpolska reprezentacijavaterpoloSvjetsko prvenstvo u vaterpolu

Ostale Vijesti