I službeno potvrđeno: Otkazana Snježna kraljica!

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 28.12.15. | 16:53

Ništa od slalomskih utrka na Sljemenu...

Međunarodna skijaška federacija (FIS) otkazala je zbog pomanjkanja snijega slalomske utrke skijašica i skijaša koje su se 5. i 6. siječnja trebale voziti na sljemenskom Crvenom spustu, javila je prvo austrijska izvještajna agencija APA, a ubrzo je stigla i službena potvrda.

FIS i nositelj TV prava Infront sada su u potrazi za zamjenskom lokacijom na kojoj bi se održale sljemenske utrke, piše APA. Kao glavni kandidat za preuzimanje slaloma skijašica pojavljuje se austrijski Linz, gdje će se najbolje slalomašice svijeta u utorak boriti za nove bodove u Svjetskom kupu, dok će se o potencijalnom kandidatu za utrku slalomaša raspravljati tijekom sutrašnje spustaške utrke u talijanskoj Santa Caterini.

Podsjetimo, u nedjelju je FIS otkazao utrke spusta i superveleslaloma za skijašice koje su se trebale održati 9. i 10. siječnja u austrijskom St. Antonu. Međutim, već u ponedjeljak je pronađeno zamjensko skijalište, pa će u istom terminu utrke biti održane u Altenmarkt-Zauchenseeu.

Ovo je već drugi put u posljednje tri godine da su organizatori VIP Snow Queen Trophyja prisiljeni otkazati sljemensku utrku zbog pomanjkanja snijega.

"Iako vremenska prognoza najavljuje dolazak minusa i hladnijih dana, predstavnik FIS-a Emmanuel Couder je nakon konzultacija s prognostičarima Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske zaključio kako su današnje dugoročne vremenske prognoze, iako i dalje daju negativne temperature, nešto toplije nego prethodnih dana te FIS ne može dati „zeleno svjetlo“ i ući u rizik da staza ne bude na vrijeme spremna. Hladnih dana za zasnježivanje staze ove godine nije bilo dovoljno, tokom prosinca nije bilo uvjeta za zasnježivanje niti jedne minute, a temperaturna inverzija na vrhu Medvednice kao i gotovo proljetne temperature u vrijeme Božića rastopile su veći dio prije napravljenog snijega. U subotu je nakon snježne kontrole bio iskazan određeni optimizam te je ženski slalom pomaknut sa 3. siječnja na 5. siječnja, no nakon današnjih sastanaka FIS je odlučio otkazati ovogodišnje utrke Vip Snježne kraljice", priopćili su organizatori.

"Pažljivo smo pregledali količine snijega i prognozu za naredne dane i ne vidimo situaciju koja bi nam mogla garantirati dobru utrku na Sljemenu za najbolje svjetske skijaše i skijašice. Organizacijski odbor je probao napraviti sve, ali nažalost morali smo otkazati utrke. FIS pokušava pronaći alternativne organizatore za utrke na ove dane", rekao je direktor FIS Svjetskog kupa za muškarce i koordinator FIS Svjetskog kupa Emmanuel Couder.

"Ekipa Skijališta Sljeme i organizatora koja radi na pripremi snijega dala je sve od sebe, ali zbog dugotrajnih visokih temperatura nije bilo moguće pripremiti dovoljne količine snijega za održavanje utrke. Sve što nam treba su još tri hladna dana, no iako ide zahlađenje ne možemo sa stopostotnom sigurnošću jamčiti dovoljne količine snijega kao i kvalitetnu pripremu staze na vrijeme“, izjavio je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka Vip Snježne kraljice.

Organizatori su najavili da se s organizacijom utrka, koje su u FIS-ovom kalendaru najmanje do 2020. godine do kada je kalendar i napravljen, nastavlja već početkom sljedeće godine prema planu.

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Ostali sportoviSkijanjeSnježna kraljica

Ostale Vijesti