ANALIZA: Tko ima najveće šanse za vaterpolski krov Europe; Primorje u polufinalu čeka Jugovu pobjedu

Vrijeme Čitanja: 7min | čet. 28.05.15. | 11:43

Danas počinje završni vikend još jedne klupske vaterpolske sezone. Kako i dolikuje, na kraju se igra za najveći trofej, za naslov prvaka Europe.

Ovo je drugo izdanje završnog turnira sa 6 klubova, a ove godine nastupaju: branitelj naslova i domaćin Barceloneta, sedmerostruki (uz Mladost i Partizan rekorderi) prvak Pro Recco, trostruki prvak Jug CO te tri kluba koji nemaju ovaj naslov: Primorje EB, Szolnok i Eger.

Finalni turni opet se igra u Barceloni, a format nije promijenjen u odnosu na prošlu godinu – dva najbolja kluba iz uvodnih skupina, naše Primorje i Pro Recco, u polufinalima čekaju svoje suparnike.

Danas cijeli program u 18 sati otvaraju Jug i Eger, a pobjednik tog susreta igrat će protiv Primorja, dok je u 19:30 na rasporedu utakmica između Barcelonete i Szolnoka.

U odnosu na prošlu sezonu nema Brescie, Partizana i finalista Radničkog. Umjesto njih imamo dva mađarska kluba i Jug. Prošle sezone Primorje je bilo veliki favorit, ali fenomenalnom igrom Barceloneta ih je pobijedila u polufinalu, a onda i osvojila naslov. Ove godine prvi favorit je Pro Recco, ali krenimo redom.

Barceloneta

Brane naslov, a i imaju zagarantiran nastup na ovom turniru. Igrački, odnosno rezultatski ga nisu zaslužili jer su bili tek četvrti u grupi, još i iza Olympiakosa kojeg, eto, nema tu zbog nakaradnog sustava natjecanja. Prošle sezone sve su iznenadili naslovom. Još veće iznenađenje bila je fenomenalna igra, još k tome podosta drugačija u odnosu na vaterpolo koji gledamo zadnje barem desetljeće. Visoki, žestoki presing, najudaljeniji igrač bio bi i na centru pritiskujući protivnika, a onda u djeliću sekunde povratak u zonu. Prvenstveno su bili fenomenalno spremni, s iznimnoj jakim nogama. S neviđenom eksplozivnošću i pokretljivošću, ne samo u tim obrambenim kretnjama, već i u tranziciji u napad. Iznimno visoki ritam, gdje su i momčadima kojima paše takav stil igre naprave najmanje 2-3 čiste kontre na utakmici. Sjećamo se kako su protiv Juga u Gružu gotovo svaki napad treće i četvrte četvrtine imali kontru ili polukontru. Osim  svega toga, lani je i golman Lopez branio kao golman. Dugogodišnji je, i ogromni hendikep pozicija golmana i klubovima, a još više u reprezentaciji Španjolske. Lani to iznimno nije bio slučaj.

U odnosu na lani promijenili su dva igrača i rezervnog golmana. Objektivno samo Petković je imao značajniju minutažu i doprinos u igri. Udarna postava su dakle golman Lopez, te Perrone, bek Minguell, Espanol (lijeva strana), argentinski ljevak Echenique, sidrunski dvojac podjednake minutaže Szirany i Ubović. Tu su i Fernandez i Roca. Trener koji je lani došao na klupu i odmah donio ovu titulu uz takvu fantastičnu igru je i dalje tu, Jesus Martin. Ove godine su igrali puno, puno slabije kroz grupnu fazu. Nismo ih imali prilike gledati kao lani kada su bili u grupi s Jugom i Primorjem.

Pro Recco

Nakon lanjskog zahuktavanja Volpi je ove sezone opet po prokušanom receptu okupio zvjezdanu momčad. Prvi su favoriti, pobijedili su sve utakmice. Jedini koji su ih namučili, i to u obje utakmice bila je Brescia. Dakle, svi protivnici moraju proučiti te utakmice uoči ovog turnira.

Trener Igor Milanović također je impresionirao vaterpolski svijet vodeći Partizan do naslova 2011. Uništili su Pro Recco tada u finalu, iako je Pro Recco imao jednako zvjezdanu momčad kao danas. Imao je Partizan tada velike igrače poput legendarnog Vujasinovića, pa Pijetlovića i Prlainovića i ostalih poput Rađena, Mitrovića, Aleksića, Radovića, Chatzitheodorua itd...

Danas ima u momčadi zvijezde poput Ivovića, Filipovića, Prlainovića, Jokovića, Pijetlovića, Giorgiettia, Feluga, Figliolija, Fondellija, Aicardija, Tempestia... Možda i najveći problem, kako god to čudno zvuči, je golman. Tempesti nije ni sjena sebe od prije operacije prije čini mi se dvije godine. A tu je i 36 godina na plećima. Nedavno smo ga imali prilike gledati u Splitu kako jako loše brani, kako prima golove od Buljubašića s 8 metara i slične. I lani i ove godine brani dosta lošije.

Primorje

Osvojili su tri trofeja. Znamo sve o njima. Sukno, ako ima snage, obzirom na nedavnu ozljedu, može ovu momčad odvesti i do četvrtog trofeja. Lani su podbacili s osjetno jačom momčadi, ali također uz nespremnog Sukna (preboljena mononukleoza). Ove godine su kompaktniji. Burić je puno donio na bekovskoj poziciji. Radu igra moćno. Fascinantno je to obzirom da prvi puni 35, a drugi 34 krajem godine. Tu je još stariji Vićan koji će početkom iduće godine napuniti 40. Ali ni on se ne da, već u mnogim situacijama bude prevaga. Sjetimo se nedavno obrana u trećoj finalnoj utakmici, kada je Jug najviše prijetio na Kantridi. Vjerojatno je najpouzdaniji golman od svih na ovom turniru i njegov trener s najvećom sigurnošću zna što će dobiti od njega.

Tu je Muslim koji isto igra sezonu života, vrlo korisni Garcia, Elez, Petrović... Još su i Šetka i Buljubašić, te donekle i Krapić u rotaciji.

Asić se iz sezone u sezonu potvrđuje. Momčad mu ove sezone krasi iznimna mirnoća. Narušeno je to tek u finalnoj seriji prvenstva, na dva gruška gostovanja. Pokazali su slabosti koje će njihovi protivnici pokušati iskoristiti, odnosno ponoviti i sada.

Veliki protivnik im može bit umor s obzirom na ozljede Sukna i Muslima, visoka minutaža starijih igrača Radua, Burića i Eleza (uskoro puni 35), te teška finalna serija.

Szolnok

S četvrtom momčadi zatvaramo nisku momčadi koje su upravo osvojile naslov prvaka države. Trener Cseh nije impresionirao u utakmicama koje smo ga imali prilike vidjeti kako vodi momčad. Momčad mu je složena od pokretljivih i brzih igrača poput Denesa Varge, Mitrovića, Vamosa. Ima iznimne šutere, uz nabrojene tu su još jedan ljevak Madaras, Daniel Varga. Tu su i još dva srpska reprezentativca Aleksić i Gocić. I cijeli niz igrača koji igraju ili su igrali u mađarskoj reprezentaciji, doduše nikad bitne uloge poput Totha, Mezeija, Gabora Kisa.

Najveći problem momčadi je golman, posebice ako opet bude branio Nagy. Attila Decker je također reprezentativac, i puno pouzdaniji na golu. Ali nije čovjek koji može donijeti pobjedu. Szolnok može biti zadovoljan da mu golman(i) ne budu preveliki teret, odnosno prevaga za suparničku momčad. I ništa više.

Nemaju vrhunsku kvalitetu na dva metra, i nemaju igrače koji mogu ući kao drugi sidruni. A opet, ni protiv Juga, ni protiv Primorja nisu uspijevali nametnuti visoki ritam utakmice s jako puno završavanja napada u samom dolasku pred protivnički gol. Mislim da bi trener Cseh morao, obzirom na roster, a i stil mađarskog vaterpola puno više težiti tom stilu igre.

Prvo igraju protiv Barcelonete, pa idu na Pro Recco. Ne bi bilo iznenađujuće da ne dođu do genovske momčadi.

Jug

U sezonu su ušli s vrlo visokim ambicijama, ambicijama koji su pucali ne na samo jedan, već na trofeje u množini. Nositelj igre, najbolji igrač, kapetan, onaj koji će prvi dizati pehare... sve je to trebao biti Dobud. Međutim suspenzija LEN-e zbog udaranja, pa klupska zbog ponašanja, pa na kraju i FINA zbog neodazivanja na doping kontrolu obilježilo je ovu daleko najgoru sezonu u karijeri najvećeg dubrovačkog sidruna u povijesti. Upravo je bio na saslušanju u Švicarskoj i navodno bi ovaj tjedan mogli doznati kakvu je kaznu dobio.

Uz takav tektonski poremećaj, imali smo deja vu u vidu bojkotiranja trenera. Ovaj put je na tapeti bio Bobić, tako da je u po sezone stigao Kobešćak. S njime momčad izgleda nemjerljivo bolje, ali opet su izgubljena dva finala (plus jedno prije pod Bobićem kada se ispalo već u polufinalu). Jug igra potpuno drugačije u odnosu na zadnjih barem 15 godina.

Uspjeli su kroz rezultate u zadnjim kolima nanišaniti Egera, najlošijeg protivnika u četvrtfinalu. Očekujemo prolazak u toj utakmici, a onda još jedan obračun protiv Primorja koji će hrvatski klub u finale. Pokazali su da im mogu parirati i bez Dobuda. Jug može tu do pobjede ako će odigrati vrhunsku obranu popraćenu Bijačem, te ako će u napadu Obradović i Janović odigrati na gornjoj granici mogućnosti te će im se priključiti još barem jedan igrač.

Bijač, Obradović, Janović moraju povući ostale. Macan i Bušlje na bekovskoj poziciji odigrati kako znaju i mogu.Younger kao i prvom dijelu sezone, Bicari borbeno. Ivanković i Fatović kao otkrića sezone. Bošković zabiti koji gol – posebice mu leži Eger. To je Jugov recept.

Eger

Jug nije bio prvak, ali je s Primorjem igrao egal seriju sve do majstorice. Eger nije izborio niti finale domaćeg prvenstva, a nije niti ispao od Szolnoka, već od OSC-a. Objektivno, najlošija su momčad u zadnjih 6. Za njih je ovo povijesni doseg jer su i kad su imali osjetno bolju momčad redovito ispadali u grupi. Na početku sezone ovdje smo vidjeli Olympiakos.

Biros, legendarni igrač, nakon Vićana koji je ipak golman pa mu je dosta lakše, najstariji igrač ovdje. Isto 1976., 3 mjeseca mlađi od Frana, pa je nedavno napunio 39 godina. Tu je HosnyanszkySzivos, sidruni reprezentacije Bedo i Harai, pa opet tri srpska igrača Vapenski, Miloš Ćuk i golman Mitrović uz Crnogorca Čučkovića. Imaju i niz mlađih još ne toliko poznatih mađarskih nadolazećih igrača poput Zalankya, Lorintza i još nekih.

Final 6 sude neutralni suci: Stavridis (Grčka), Margeta (Slovenija), Alexandrescu (Rumunjska), Naumov (Rusija), Schwartz (Izrael), Koryzna (Poljska).

Raspored utakmica:

Četvrtak:

18:00 Jug – Eger

19:30 Barceloneta – Szolnok

Petak

18:00 Primorje – pobjednik 1. para

19:30 Pro Recco – pobjednik 2. para

Subota

18:00 za treće mjesto

19:30 finale

Piše: Andrija Martić/danče.hr

Tekst prvotno objavljen na portalu www.dance.hr i prenesen uz dozvolu autora

(Foto: Action Images)


Tagovi

Vaterpolska Liga prvakavaterpolojugPrimorje

Ostale Vijesti