Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

U Zagrebu održana konferencija "Uspješne u sportu, uspješne u poslu"

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 13.10.23. | 17:18

U anketi HGK i HOO sudjelovalo je više od 140 uspješnih žena s iskustvom u sportu. Istražilo se koje vještine sportaši i sportašice donose iz sporta u posao. Ispitanice su istaknule strast i želju za uspjehom kao neophodne za napredak, sposobnost timskog rada neprocjenjivom, a naglasile su i da su porazi dio puta ka uspjehu.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u zagrebačkom hotelu Westin održana je konferencija "Uspješne u sportu, uspješne u poslu".

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Konferencija je okupila uspješne sportašice koje su nakon sjajnih sportskih rezultata ostvarile i odlične poslovne rezultate, a s ciljem razgovora o tome zašto su žene sa sportskim stanjem uma dodana vrijednost kolektivu. Kroz nekoliko panel-rasprava s poznatim ženskim imenima hrvatskog sporta, razgovaralo se i o pozitivnim društvenim učincima koji se stvaraju kada žene ostvare iznimne sportske rezultate.

U anketi HGK i HOO sudjelovalo je više od 140 uspješnih žena s iskustvom u sportu. Istražilo se koje vještine sportaši i sportašice donose iz sporta u posao. Ispitanice su istaknule strast i želju za uspjehom kao neophodne za napredak, sposobnost timskog rada neprocjenjivom, a naglasile su i da su porazi dio puta ka uspjehu.

"Oko 1.6 posto hrvatskog BDP-a dolazi iz industrije sporta. Na jedan uloženi euro putem sportskih natjecanja može se zaraditi četiri. Međutim, Hrvatska na sport i rekreaciju izdvaja tek 0.11 posto BDP-a. To ju stavlja na predzadnje mjesto među članicama EU-a, iza Malte i Cipra. Zato pozivam sve tvrtke i organizacije da prepoznaju potencijal bivših sportaša i sportašica. Njihova strast, fokusiranost i sposobnost za donošenje odluka pod pritiskom čine ih dragocjenim dodacima timu," rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Prvi čovjek hrvatskog sporta Zlatko Mateša je naglasio kako osim promicanja žena u sportu, HOO se intenzivno bavi i temom poticanja dualne karijere.

"Uvijek nam je drago istaknuti uspješne sportašice, a ovom prilikom i one koje su uz sportsku napravile i iznimnu poslovnu karijeru. Zato je unutar HOO osnovan Karijerni centar kojeg vodi naša proslavljena olimpijka Snježana Pejčić. S obzirom na aktualnost teme nadamo se da je ovo tek početak sličnih aktivnosti," istaknuo je Mateša.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i izaslanica predsjednika Vlade, je istaknula kako je "nužna suradnja svih državnih tijela i sportskih organizacija u promicanju važnosti ravnopravnosti spolova u sportu."

"Zato Ministarstvo turizma i sporta u okviru svih svojih propisa i aktivnosti na to stavlja poseban naglasak. Ravnopravnost spolova temeljno je načelo u razvoju i uvođenju svake mjere u sportu, što je prepoznato u našem Nacionalnom programu sporta 2019. – 2026. Naš fokus je dvostruk: jedan je promicanje i kampanja za ravnopravniju zastupljenost žena u sportu, a drugi je borba protiv rodno utemeljenih stereotipa i nasilja", poručila je ministrica Brnjac.

Na konferenciji je istaknuto kako je potrebno formirati programe podrške za tranziciju sportašica u poslovni svijet. Na taj način stvorit će se okruženje u kojem će sportašice nastaviti ostvarivati uspjehe kao liderice i stručnjakinje u poslovnim karijerama. Na panel-diskusiji o povezanosti uspješne sportske i poslovne karijere sudjelovale su Martina Zubčić Dušak, Maša Vidić, Ana Jelušić Black, Sanda Dubravčić-Šimunjak...

"Mislim da je važno reći da nakon sportske karijere počinjemo ispočetka, ulazimo u sasvim novu ulogu i novo okruženje u kojem više nisu bitne sportske medalje i nedavni uspjesi. U svakom svom poslovnom danu pokušavam biti fokusirana na pronalaženje rješenja, iniciranje akcije te na uživanje u svemu što se događa oko mene, bilo dobro, bilo loše, jer sve je to prilika za napredak. Upravo je to iskustvo stečeno kroz tekvando," naglasila je Martina Zubčić Dušak, operativna menadžerica u tvrtki Project 3 Mobility, koja je tijekom svoje uspješne tekvando karijere osvojila broncu na Olimpijskim Igrama u Pekingu 2008, te zlatnu, srebrnu i dvije brončane medalje na Europskim prvenstvima. (hina)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

HOO

Ostale Vijesti