REUTERS/Benoit Tessier
REUTERS/Benoit Tessier

Bach ostaje na čelu Međunarodnog olimpijskog odbora i nakon 2025?

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 15.10.23. | 12:12

Olimpijski pobjednik u mačevanju mogao bi ostati dulje nego što je planirao.

Thomas Bach bi mogao ostati predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) dulje od planiranog kraja njegovog mandata 2025 jer je nekoliko članova MOO-a pozvalo u nedjelju na generalnoj skupštini u Mumbaiju na promjenu Olimpijske povelje kako bi Bach dobio drugi termin.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Bach, 69-godišnjak koji nije izričito isključio ostanak na dužnosti samo je rekao: "Znate da sam vrlo vjeran Olimpijskoj povelji".

Potpredsjednik MOO-a John Coates prethodno je objasnio uvjete pod kojima bi bile moguće izmjene povelje. Bach je na čelu krovne olimpijske organizacije od 2013. godine, a nakon početnog osmogodišnjeg mandata, izabran je na još četiri godine sukladno statutu MOO-a.

Olimpijski prvak u mačevanju iz 1976. zapravo je trebao napustiti mjesto 2025. Međutim, Luis Mejia Oviedo, član MOO-a iz Dominikanske Republike, pozvao je na reformu povelje i rekao da je olimpijskom pokretu još uvijek potrebno Bachovo vodstvo. Aicha Garad Ali iz Džibutija i Alžirac Mustafa Beraf, predsjednik Udruge afričkih olimpijskih odbora, podržali su prijedlog.

"Jako sam dirnut njihovom podrškom i prijateljstvom", rekao je Bach, otvarajući vrata nagađanjima o tome hoće li se kandidirati za još jedan mandat.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Izvršni odbor MOO-a pod Bachovim vodstvom, a potom i Glavna skupština odlučit će o eventualnoj prikladnoj prilagodbi statuta, a sljedeći kongres zakazan je neposredno prije Ljetnih igara 2024. u Parizu.

Trenutno nema službenog kandidata za Bachova nasljednika. Predsjednik Svjetske atletike Sebastian Coe i Juan Antonio Samaranch Jr., čiji je otac vodio MOO od 1980. do 2001., smatraju se mogućim kandidatima za prvog čovjeka olimpijskog pokreta.

Odluka o tome koji će grad biti domaćin ljetnih Olimpijskih igara 2036. bit će donesena najranije za tri godine, objavio je u nedjelju Međunarodni olimpijski odbor. Indija je ovaj tjedan izrazila interes za organizaciju Olimpijskih igara 2036., a premijer Narendra Modi obratio se vodstvu MOO-a na ceremoniji otvaranja njegovog zasjedanja u Mumbaiju. Poljska, Meksiko i Indonezija također su izrazili interes da se natječu za te Igre.

"Svaku odluku donijet će novo vodstvo MOO-a i to ne prije 2026. ili 2027. Sa zadovoljstvom mogu izvijestiti da je broj zainteresiranih za domaćinstvo Igara dvoznamenkasti", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica komisije za buduće domaćine MOO-a, koja nije pojasnila uključuje li ta brojka i kandidature za ljetne i zimske igre ili samo za ljetne Olimpijske igre 2036. godine.

Pariz bi trebao biti domaćin ljetnih Olimpijskih igara 2024., a Los Angeles je odabran za Igre 2028. Brisbane u Australiji organizirat će Olimpijske igre 2032.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

(Hina)


Tagovi

Thomas BachMeđunarodni olimpijski odbor

Ostale Vijesti