Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Zov milijuna slabi obranu Hajduka

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 26.06.21. | 08:49

Interes klubova za Vuškovića i Simića otvara pitanje kako će izgledati obrana Bijelih u novoj sezoni.

Prijelazni se rok tek treba zahuktati, priče su tek na početku, a špekulacije svakodnevna pojava na nogometnom tržištu. Pitanja „Tko dolazi?“ ili „Tko odlazi?“ iz nekog kluba su neizostavna u svakom razgovoru o nogometu, a takve razgovore susrećemo na svakom koraku. Hajduk naravno nije iznimka, štoviše u Splitu pa i mnogo šire Bijeli su vječna pa i važnija tema od mnogih drugih tema.

Posljednje aktualnosti vezane za Hajdukov mercato najviše se vežu za dvojicu stopera. Mladi talent Mario Vušković zanimljiv je mnogim klubovima, ponajviše škotskom velikanu Celticu koji bi uskoro mogao izaći s konkretnom ponudom. Gotovo sedam godina stariji i iskusniji Stefan Simić na listi je želja talijanskog Sassuola i nije nemoguće da se uskoro vrati na Apenine. Što će od svega biti i hoće li uopće doći do transfera manje je bitno za ovaj tekst. Hajduk ima pravo i mogućnost da kalkulira i bira najbolje rješenje, s tim da će konačnu odluku diktirati stanje u klupskoj blagajni.

Međutim, potencijalni odlasci Vuškovića i Simića otvaraju pitanje kako će izgledati obrana Hajduka u novoj sezoni. Po statusu i dojmu iz završnice prošle sezone Vušković i Simić sigurno imaju mjesto u početnoj postavi, odluka je naravno na novom treneru Jensu Gustafssonu. Uz njih dvojicu na pripremama u Sloveniji su još trojica stopera, povratnik Josip Elez, Bugarin Kristian Dimitrov i mladi Luka Škaričić. Još bi im se u Zreču trebao priključiti povratnik s posudbe u Prištini, 22-godišnji Lumbardh Dellova, također stoper po opisu radnog mjesta. Iz obrambene linije tu su još dva lijeva bočna David Čolina i Ivan Dolček, dok je na desnoj strani zasad praznina, Hajduk u trenutnoj momčadi nema desnog beka.

Ostavimo li Vuškovića i Simića po strani, obranu Hajduka trebao bi predvoditi 27-godišnji Elez. Povratnik na Poljud sakupio je određeno međunarodno iskustvo, u najboljim je igračkim godinama i zaobiđu li ga ozljede sigurno će biti jaki Hajdukov adut u novoj sezoni. Dođe li ponovno u formu u kakvoj je bio dok je nosio dres Rijeke i zbog koje je osigurao transfer u Hannover, mogao bi biti od velike koristi Splićanima.

Bugarski reprezentativac Dimitrov u Hajduku je već sezonu i pol, odigrao je nekoliko dobrih utakmica, ali pravi kontinuitet nije uhvatio, uglavnom zbog nekoliko manjih ozljeda. Ukupno 35 nastupa uz tri postignuta pogotka zabilježio je 24-godišnjak iz Plovdiva u bijelom dresu. Pokazao je bugarski stoper određene kvalitete, dobar je u igri glavom, opasan u napadačkom prekidu, solidno brz. Ugovor s Hajdukom traje mu još dvije godine, koliko će ga Bijeli koristiti odlučiti će trener Jens Gustafsson.

Prigodu iz drugog plana spremno čeka mladi Luka Škaričić, 19-godišnjak koji je odigrao dobru sezonu u drugoj momčadi Hajduka. Krasi ga brzina, tehnika i mirnoća, nešto je slabije tjelesne građe, ali očito je da stalno napreduje. Možda neće odmah ući u početnu postavu, ali za njega bi se moralo pronaći dovoljno minuta, čak i u jačim utakmicama.

Kakva je budućnost Kosovara Dellove u Hajduku tek treba vidjeti, na posudbi u Prištini odigrao je tridesetak utakmica i osvojio naslov prvaka Kosova. Zanimljivo, već je odigrao dva susreta kvalifikacija za Ligu prvaka u sezoni koja tek počinje, Priština se plasirala u prvu rundu kvalifikacija gdje će igrati protiv Ferencvaroša. Dellovi posudba ističe 30. lipnja, doći će na pripreme pa će se odrediti njegov budući status.

Da zaključimo, ostane li Hajduk bez Vuškovića i Simića, ili samo jednog od njih, izvjesno je da će morati ojačati obranu. Dosadašnji potezi sportskog direktora Nikoličiusa daju naslutiti da već ima spremna rješenja, s odštetom koja se spominje za Vuškovića pa i Simića sigurno će se lakše ući u razgovore s potencijalnim pojačanjima. Nedvojbeno je da su Hajduku potrebni gotovi igrači, spremni odmah uskočiti u natjecateljski ritam.



Tagovi

HajdukKristian DimitrovStefan SimićMario VuškovićJosip ElezIvan DolčekDavid ČolinaMindaugas Nikoličius

Ostale Vijesti