Znate li koji talijanski klub ove sezone niti jedno kolo nije istrčao s istom jedanaestoricom?

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 02.05.17. | 18:34

Od hit-momčadi do turbulentnog kuršlusa!

Sassuolo je nesumnjivo jedno od najvećih iznenađenja proteklih nekoliko sezona Serie A. Klub iz istoimenog grada sa tek nešto više od 40 tisuća ljudi doživio je svoj streloviti uspon u posljednjih pet sezona.

Predvođeni prvo trenerom Maxom Allegrijem, sadašnjim trenerom Juventusa koji je „pekao“ trenerski zanat vodeći klub osnovan 1922. godine kroz niže lige do Serie B, Sassuolo je izborio povijesni ulazak u Serie A 2013. godine pod Eusebijom Di Francescom . Prva sezona, ona stabilizacije, završila je sigurnim ostankom u najvišem razredu talijanskog nogometa, sa čak petnaest bodova iznad zone ispadanja, u kojoj su mnogi – sentimentu unatoč – vidjeli kraj rasta ove momčadi.

A to je bio tek početak.

Upravo je ovaj entuzijastični i modno osviješteni trener lajtmotiv njihovog strelovitog uspona. Igrajući atraktivan, fluidan nogomet sa mnogo taktičke fleksibilnosti i izmjene pozicija, a sve to s velikom većinom domaćim kadrom; Sassuolo je prošle sezone dosegnuo vrhunac. Pobjede nad Juventusom, te Interom i Lazijom u gostima predstavljale su nezaboravne trenutke u tom malom talijanskom gradu. Lani su samo Juventus, Napoli i Roma, dakle prve tri momčadi lige, izgubile manje utakmica od njih, a rezultat toga bio je još jedan povijesni trenutak – plasman u Europa ligu, njihovu prvu europsku kampanju u povijesti.

No, nakon pobjeda protiv Zvezde i još udarnije, Athletic Bilbaa (dvaput po 3:0), stigao je neumitni pad koji kad-tad zadesi sve „male“ ekipe s dobrim nizom. Prodaje Vrsaljka i Sansonea, kao i ozljede Berardija, Missirolija, Gazzole, Duncana i još nekolicine bitnih imena dovele su klub koji je pojam stabilnosti do poprilično tektonskih promjena i nekonzistencije. Primjerice, izašao je nevjerojatan podatak da Sassuolo ove sezone niti jednom nije istrčao s istih početnih jedanaest, što je dovoljan pokazatelj koliku muku muči Di Francesco.

Sve je to rezultiralo „tek“ 14. mjestom, ovog puta ponovno petnaest bodova sigurnih od zone ispadanja. Ako se od ove sezone očekivala stabilizacija Sassuola kao pretendenta na vrh sredine ljestvice, onda možemo reći da je u pitanju podbačaj. Međutim, malo realnosti ne bi škodilo, stoga je jasno da je ekipi Di Francescija bitno ponovno ustaliti početnu jedanaestorku kako bi ponovno ustrojio i 4-3-3/4-2-3-1 stabilan sustav koji ih je krasio unazad par sezona.

Spominje se možebitni odlazak talentiranog trenera nakon ove sezone na klupu Fiorentine, što bi – unatoč trenucima u kojima se činilo da je, slično kao i kod njegovog engleskog kolege Eddieja Howea stiglo do malog zasićenja – sigurno bio veliki udarac „Zeleno-crnima“. Svakako, zbog svog atraktivnog pristupa, red je da ih nastavimo pratiti i nakon ove pomalo blijede sezone.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Eusebio Di Francesco

Ostale Vijesti