REUTERS/Hamad I Mohammed
REUTERS/Hamad I Mohammed

Zemlja izlazećeg sunca, efikasnog napada i granitne obrane: Samuraji porušili sve rekorde!

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 11.10.24. | 14:02

Moriyasuova družina nema konkurenciju na najvećem svjetskom kontinentu.

Kvalifikacije za SP 2026. godine Japan je započeo prije nešto manje od godinu dana. Njihov prvi protivnik bio je Mianmar, nekoliko dana kasnije Samuraji su odmjerili snage sa Sirijom, a te dvije utakmice izabranici Hajimea Moriyasua ostvarili su dvije identične pobjede (5-0) s kojima su poslali jasnu poruku svim svojim protivnicima – bolji smo od vas!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

I zaista jesu, bolji od svih, jer u kvalifikacijama za SP Japan je u devet odigranih kola ostvario isto toliko pobjeda, a njihova gol-razlika takva je da smo dvaput morali protrljati oči kad smo ju vidjeli – nevjerojatnih 38-0.

U drugoj fazi kvalifikacija za SP snage su dvaput odmjerili sa Sjevernom Korejom, Mianmarom i Sirijom (6-0-0, 24-0), da bi onda u trećoj fazi kvalifikacija za SP nakon prve tri utakmice u skupini C ostvarili nove tri pobjede uz gol-razliku 14-0. Za direktan plasman na SP Japan u ovoj fazi natjecanja mora završiti na prva dva mjesta, dok im treće i četvrto mjesto, o kojima, naravno, ni ne razmišljaju, nosi četvrtu fazu kvalifikacija, odnosno nastavak borbe za kartom koja ih vodi u SAD.

Japanci imaju nevjerojatan napad kojeg predvode krilni napadači Kubo (desno) te Mitoma (lijevo), dok često u ulozi povučene špice djeluje Minamino. U vrhu napada Moriyasu voli mijenjati, Ueda iz Feyenoorda te Maeda iz Celtica bore se za poziciju 'devetke', s tim da su tu kao 'zamjenski' krilni napadači još Doan iz Freiburga te Ito iz Reimsa.

No, nije Japan samo napad. Njihova obrana djeluje sjajno, a kako igraju s trojicom u posljednjoj liniji, sve počiva na onom središnjem stoperu koji vodi obranu. Riječ je o 33-godišnjem Shogu Taniguchiju, inače prvotimcu Sint-Truidena, dok se na pozicijama desnog i lijevog stopera mijenjaju, prema odlikama protivničkih momčadi, Ko Itakura iz M'Gladbacha, Koki Machida iz Royale Union SG-a te dvojac koji je trenutno zbog ozljeda 'out' - Takehiro Tomiyasu iz Arsenala (ponekad zaigra i kao desni wing-back) te, naravno, Hiroki Ito iz Bayerna.

Koliko je Japan moćan potvrđuje i podatak da već neko vrijeme svoje mjesto u odabranom društvu nema Kyogo Furuhashi, sjajni napadač Celtica koji je ujedno tek jedan od trojice Japanaca koji brani boje Kelta.

Dakako, ne smiju se zaboraviti ni Moriyasuovi ratnici iz sredine terena poput Morite (Sporting), Enda (Stuttgart), Hatatea (Celtic) ili Tanake (Leeds), baš kao ni jedinica reprezentacije, 22-godišnji Zion Suzuki, stasiti vratar rođen u New Jerseyju koji je ljetos postao i prvi vratar Parme. A znamo kakvi su vratari prije njega zaduživali jedinice momčadi iz Emilia-Romagne poput Buffona, Freyja, Taffarela i ostalih.

U svakom slučaju, ostvarenje Japana u kvalifikacijama za SP je neviđeno. Iako tek moraju čekirati kartu za SP, izgleda kako njihovi team-mangeri već polako mogu kapariti potencijalne destinacije gdje bi postavili bazu. Koliko su pedantni i mirni, vjerujemo da bi ih mnogi rado ugostili. Dobro, osim možda Havajaca, ali to ionako nije ni opcija…(I.A.S.)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Japanjapanska nogometna reprezentacijaKvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Ostale Vijesti