REUTERS/Gonzalo Fuentes
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Želite li Mbappéa uz vaš kanape?

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 04.06.24. | 08:45

'Majstor lutaka' Florentino Perez ponovno je savršeno povlačio konce i bez neke prevelike drame redizajnirao Kraljeve. I usput ga nitko ne okrivljuje da ubija nogomet

Kada postaneš veći od kluba, ili malo preciznije – kada ti se dozvoli da postaneš veći od kluba, kada se zbog tebe oglašava predsjednik države, a tvoje raspoloženje diktira i raspoloženje čitave jedne nacije, sasvim je jasno da će se svaki tvoj potez naći pod mikroskopom.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

Kylian Mbappé imao je Pariz na dlanu. Pod noge su mu bačeni kovčezi do vrha puni svježih novčanica petrodolara, dana mu je moć kakvu u PSG-u nije imao niti jedan igrač prije, a bome je neće imati niti jedan igrač nakon njega. Dobio je mogućnost veta na novog trenera, sukreiranja sportske politike kluba i još mnoge druge povlastice kakve ne bi trebao uživati niti jedan igrač u nekom sportskom kolektivu. Pa čak i ako se on zvao Kylian Mbappé. Čak i ako je iz domaćeg inkubatora. Čak i ako je najbolji igrač svijeta. Čitava stvar je otišla toliko daleko da su se na gornjim etažama Santiago Bernabeua, Nou Campa, Etihada, Allianz Arene miješali osjećaji susramlja, cinizma i podrugljivosti. PSG je otišao all in, želeći svom silom, očajnički, zadržati dijete pod svojim skutama, da bi na koncu ostao sasvim ogoljen. I sam. A onda je još dobio i pljusku od dečka prema kojem je vrhuška kluba osjećala idolopoklonstvo.

„Moj san se ostvario. Izuzetno sam sretan i ponosan što sam došao u klub svojih snova, Real Madrid. Nitko ne može razumjeti koliko sam uzbuđen u ovom trenutku. Jedva čekam vidjeti sve vas Madridiste i hvala vam za nevjerojatnu potporu. Hala Madrid“, napisao je 'sin razmetni' nakon pretrčavanja u, kako je sam rekao, klub svojih snova, madridski Real.

Što smo mogli naučiti iz 'slučaja' Mbappé? Za početak, shvatili smo da je PSG po svojoj kulturi i dalje klub iz drugog ešalona. Možda se radi o jednom od najbogatijih klubova svijeta, ali način na koji se žonglirala situacija s Mbappéom pokazuje kako u Parizu moraju još puno raditi na tome se prema njima počne osjećati strahopoštovanje. Rasprodaja ugleda i davanje jednom igraču ovlasti sportskog direktora, a lovu da ni ne spominjemo - ispod je granice dobrog ukusa.

Naučili smo i to da igraču Mbappéovog kalibra novci nisu važni, nije mu važno niti osjećati se voljeno u svojoj sredini, pa ga na ostanak ne može nagovoriti čak niti predsjednik države. Bitno mu je – biti najbolji.

Svjestan da mu Zlatna lopta izmiče iz ruku posljednjih nekoliko godina, davno je shvatio da će svoje šampionske ambicije zadovoljiti jedino prijelaskom na Santiago Bernabeu. Ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se, Kylianova je mantra već neko vrijeme. Najlošije čuvana tajna svjetskog nogometa, ako se to uopće može nazvati tajnom, aktualizirala se još prije dvije godine. Sve ostalo su priče za malu djecu. Mbappé si je dao posljednju priliku da se s naoko nepobjedivim dvojcem Leom Messijem i Neymarom popne na europski tron, a kada je taj projekt neslavno propao odlučio je skrenuti prema španjolskoj prijestolnici.

REUTERS/Christian HartmannREUTERS/Christian Hartmann

Rekli bi Englezi 'gift that keeps on giving' ili u prijevodu, stvar ili situacija koja ima ponavljajuće benefite. Upravo je taj poklon predstavlja Real Madrid svojim navijačima. Pa kako, dovraga, drugačije opisati situaciju u kojoj klub osvaja svoju 15. titulu u Ligi prvaka, šestu u posljednjih deset godina, i onda u mamurnom, slavljeničkom jutru objavi potpis najboljeg igrača svijeta? Ali, Real je to. Klub koji čak i kada ga napuste dvije Zlatne lopte, ima plan B, rješenje i ideju kako dalje. A nadomjestiti Cristiana Ronalda i Karima Benzemu, složit ćete se, nije baš najjednostavniji zadatak na svijetu.

No Real je i u tome uspio. 'Izmislio' je Viniciusa i Rodryga, održao šampionsku kulturu živom s Modrićem i Kroosom i sada je ponovno na vrhu.

REUTERS/Susana VeraREUTERS/Susana Vera

Voli se reći kako Manchester City uništava nogomet svojim 'instant' uspjehom upogonjenim šeičkim bogatstvom. Ma nemojte. A što onda reći za Madriđane? Što reći za klub koji netom nakon osvajanja najvažnijeg klupskog trofeja objavi potpis najboljeg nogometaša na svijetu?

Jasno, na to se neće gledati tako. I to je najveća pobjeda Florentina Pereza. 'Majstor lutaka' ponovno je savršeno povlačio konce i bez neke prevelike drame redizajnirao Kraljeve. I usput ga nitko ne okrivljuje da ubija nogomet. Stoga, Florentino, naklon do poda.

„Želite li Mbappéa uz vaš kanape?“, priupitali su uslužni konobari u loži Wembleya starog lisca dok je oko njega već dobrano trajala fešta povodom osvajanja Lige prvaka.

„Ne treba, hvala. Već sam se poslužio“.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Kylian MbappéReal MadridPSGFlorentino PerezLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti