Germanijak.hr
Germanijak.hr

Zajecov prvi Derbi: Nekad Plava noć i Severina, sutra službeni ručak s Jakobušićem!

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 29.03.24. | 13:15

Dinamova i Hajdukova delegacija sastat će se uoči Derbija, prvi put Modre će predstavljati novi predsjednik

Kopanje po novinskoj arhivi obično otkrije svakakve zanimljivosti iz prošlosti. Naišli smo tako na isječak iz ožujka 1990., tekst uoči velikog Derbija Hajduka i Dinama na Poljudu u neka, sasvim drugačija vremena. Tada su Dinamo i Hajduk bili 'dva kluba bratska', Modri su se borili za naslov s kasnijim europskim prvakom Crvenom zvezdom, a puno je Hajdukovih navijača tada navijalo za Dinamo, na valu probuđenog nacionalnog naboja. Tako je u ono doba bilo normalno i da se u Splitu, prije Derbija, održavaju 'Plave noći'. Nešto što je danas nemoguće.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Večer uoči tog dvoboja, legendarne Dinamove pobjede 3-2, pred rekordnim brojem Dinamovih navijača u Splitu, glamourozno je obilježena Plava noć u hotelu 'Marjan'. Jedan od 'šefova parade' bio je dugogodišnji Dinamov povjerenik iz Splita Mirko Ćorić, a u brojnoj Dinamovoj delegaciji bili su i tadašnji i bivši igrači, trener Josip Kuže, klupski čelnici, predvođeni tadašnjim predsjednikom Zdenkom Mahmetom i direktorom Velimirom Zajecom. A Dinamovoj fešti usred Splita nazočio je i Ivan Gudelj (na fotografiji pogrešno potpisan kao Josip), kao predstavnik Hajduka. Zanimljivo je istaknuti i da je Modrima tada pjevala mlada, nadolazeća estradna zvijezda Severina Vučković, iza koje je vijorila Dinamova zastava, nastupao je i Matko Jelavić. Nekad bilo, danas se spominjalo.

No, zato se u posljednje vrijeme vratio stari, dobri običaj zajedničkog ručka delegacija dvaju naših najvećih klubova, počelo je lani, još u eri Mirka Barišića, a nastavit će se i ovom prigodom. Velimir Zajec vraća se u splitsku ložu kao Dinamov predsjednik, a svoj prvi Derbi iskoristit će, u društvu suradnika, za razgovor uz poneki zalogaj s Hajdukovim predsjednikom Lukšom Jakobušićem. Teme će, pretpostavljamo, biti raznolike, jasno, uglavnom nogometne, a možda se predsjednici dotaknu i budućeg odnosa dvaju klubova, koji je u zadnje vrijeme nadišao običan sportski rivalitet. Zajec je, podsjetimo, na svojoj inauguraciji kazao kako želi dobre odnose sa svim rivalima, da izvan terena surađuju, a na terenu budu ljuti rivali.

Ulog u ovom Derbiju je velik, ogroman, u igri su važni bodovi za naslov prvaka, na poljudskom travnjaku sigurno će sve 'frcati', ali to ne znači da razgovori prije utakmice ne mogu biti ugodniji. U Dinamovoj delegaciji ovaj put neće biti troje članova Uprave, Vlatke Peras, Danijela Tomačića i Darka Podnara, iako bi svi oni trebali biti na utakmici u Splitu.



Tagovi

GNK DinamoHajdukHNLDerbiVelimir ZajecLukša JakobušićHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti