REUTERS/Hannah Mckay
REUTERS/Hannah Mckay
REUTERS/Hannah Mckay
REUTERS/Hannah Mckay

Zagrijavanje za drugi krug, dečki s klupe, Foden i Rashford, Englezima donijeli Senegal

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 29.11.22. | 22:00

Engleska je bez problema i uvjerljivo svladala Wales (3:0), na krilima igrača koji su dosad bili pričuve. Prvim mjestom u skupini Englezi su izbjegli Nizozemsku u osmini finala

Suvereno, dominantno i bez stresa stigla je Engleska do osmine finala s prvog mjesta u skupini, suparnik će joj biti Senegal. Wales je bio lagan zalogaj (3:0), a junaci pobjede dvojica su igrača koji su dosad ulazili s klupe i koje su navijači i mediji posebno prizivali u startnih 11. Phil Foden i Marcus Rashford rastrčali su se, raspucali i zagrijali za ono što slijedi u drugom krugu. Ovakva Engleska opet se vratila u krug favorita za naslov.

Malo je tu bilo dvojbi, od prve se minute vidjelo da velški san neće postati stvarnost. Mogli su Velšani proći u osminu finalu jedino da su pobijedili Englesku i da je, k tome, dvoboj Irana i SAD-a završio neodlučeno. Ili da su pobijedili četiri razlike. što bi bilo čudo svih čuda i na što nitko nije niti pomišljao. Nije Wales svladao Englesku još od 1984., punih 38 godina i bilo je uistinu teško očekivati da će se baš večeras u Kataru prekinuti ta tradicija. Pogotovo, jer Wales na ovom Mundijalu nije pokazao mnogo.

Odlučio je Gareth Southgate malo promijeniti startnih 11, bio je tu Kyle Walker, koji se tek oporavio od ozljede, nije igrao više od mjesec i pol dana, napokon je od prve minute zaigrao i već spomenuti Phil Foden, zbog kojega je Southgate trpio dosta kritika zadnjih dana, od onog remija s Amerikancima. Bio je tu i Marcus Rashford, još jedan od onih koji su, po mišljenju javnosti, zaslužili više minuta u prve dvije utakmice. Već u 10.minuti Englezi su bili nadomak vodstva. Kane je odlično proigrao dubinskom loptom Rashforda, on je bio sam pred Wardom koji je istrčao, skratio mu kut i obranio udarac. Ne može se reći da je prštalo od prilika, Englezi su uglavnom bili češće pred golom i šesnaestercem Velšana, ali bez puno opasnih pokušaja. Najopasniji je, ali za zdravlje Neca Williamsa bio udarac Rashforda koji je nokautirao velškog desnog beka. Nekoliko je minuta utakmica bila prekinuta, Williams je ustao, pokušao nastaviti susret, ali je ipak napustio teren. Pred sam kraj prvoga dijela Englezi su malo dodali gas, imali nekoliko prilika, ali nisu zabili. Najljepša je bila akcija u kojoj Bellingham igrao petom, a Foden pucao preko gola. Tek jedan dalekometni udarac Joea Allena preko gola bio je sve što je Wales napravio u tih 45 minuta.


Amerikanci su vodili protiv Irana, Englezima je za prvo mjesto u skupini igrao i bod u tim trenucima, prolaz ionako nije bio upitan. Međutim, dodali su gas početkom nastavka. Zanimljivo, velški izbornik Rob Page na poluvremenu je zamijenio najveću zvijezdu Garetha Balea. Bio je Bale neprepoznatljiv na ovom turniru, no, i takav je zabio jedini gol, izborio je i zabio kazneni udarac u remiju s Amerikancima. Bilo je to od Velšana sve što smo vidjeli u Kataru, a Baleovim izlaskom, svejedno u kakvoj formi bio, simbolički se i Wales oprostio od SP-a već nakon prvog dijela. A uskoro se oprostio i definitivno. Jer, u 50.minuti Marcus Rashford sjajno je pogodio iz slobodnog udarca, neobranjivo za Warda. Samo dvije minute kasnije, pogriješio je Ben Davies, Kane odlično prebacio loptu na drugu stativu, a tamo je bio Foden i zabio za 2:0. Imao je Wales dvije (polu)prilike, ali ostalo je na tome.

Kakav ešalon vrshunskih igrača ima Gareth Southagate! Foden i Rashford dosad su počinjali s klupe, sad su bili igrači odluke, nerješiva enigma za Velšane. Pogotovo Rashford koji je u 68. minuti zabio još jedan pogodak, nije ni reakcija vratara bila baš sjajna, a dvije-tri minute poslije mogao je zabiti još jednom, gađao je prvi kut. Inače, taj Rashfordov drugi pogodak, bio je 100. engleski gol na SP-ima. Neobično, od devet na ovom Munadijalu Harry Kane nije zabio nijedan, ali je zato već triput asistirao. Southgate si je mogao dopustiti i luksuz da Kanea zamijeni u 58. minuti, priliku je dao i Alexander-Arnoldu, još jednom igraču koji po mnogima zaslužuje više minuta u reprezentaciji. Mogao je još jednom zabiti, u nadoknadi i s nekoliko metara Stones, no, ostalo je ovih 3:0.

Ali, slatke su to brige za engleskog izbornika, prvi dio posla odradio je odlično. Sedam bodova, prvo mjesto u skupini i Senegal u osmini finala. Sigurno bolji izbor nego Nizozemska, pogotovo za Englesku koja se, po onome što smo vidjeli, tek zahuktava.

Golove pogledajte OVDJE

Wales - Engleska 0:3

Al Rayyan. Stadion: Ahmed bin Ali. Gledatelja: 44.297.

Sudac: Slavko Vinčić (Slovenija).

WALES: Ward - Williams (od 36. Roberts), Rodon, Mepham, B.Davies (od 59. Morrell) - Ramsey, Ampadu, Allen (od 81. Colwill) - Bale (od 46. Johnson), Moore, James (od 77. Wilson). Izbornik: Robert Page.

ENGLESKA: Pickford - Walker (od 57. Alexander-Arnold) Stones, Maguire, Shaw (od 65. Tripier) - Henderson, Rice (od 58. Phillips) - Foden, Bellingham, Rashford (od 75. Grealish) - Kane (od 58. Wilson). Izbornik: Gareth Southgate.

Strijelci: 0:1 - Rashford (50.), 0:2- Foden (52., Kane), 0:3 - Rashford (68.)

Žuti kartoni: James, Ramsey (Wales).

Crveni kartoni:



Tagovi

Engleska nogometna reprezentacijanogometna reprezentacija WalesaWalesengleskaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti