REUTERS/Phil Noble
REUTERS/Phil Noble

Zadnje kolo Premier lige: Villa brani posljednju europsku poziciju, troboj Evertona, Leicestera i Leedsa za prvoligaški status

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 28.05.23. | 08:03

Sve utakmice danas počinju u 17.30 sati.

Što se utrčavanja među najekskluzivnije premierligaške pozicije tiče, tu je stvar sasvim poznata – Man. United se pridružio Man. Cityju te Arsenalu i Newcastleu u krugu klubova na čijim će se stadionima naredne sezone slušati himna Lige prvaka.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Iza njihovih leđa Liverpool se jako dobrim drugim dijelom sezone dokopao Europske lige, a sudjelovanje u istom natjecanju osigurao je i Brighton remijem 1-1 s novim/starim prvacima Man. Cityjem.

Zato su u borbi za sedmo mjesto koje vodi u Konferencijsku ligu tri kluba: Aston Villa s 58, Tottenham s 57 i Brentford s 56 bodova hvataju posljednji europski vlak.

Naoko najteži posao ima Brentford kojemu za uspinjanje na sedmu poziciju treba pobjeda protiv Cityja pa onda i nada da Villi neće slaviti protiv Brightona kao niti Tottenham na gostovanju kod Leedsa.

Spursi će, pak, završiti ispred momčadi Unaija Emeryja čak i ako remiziraju, ali moraju nadmašiti remi Ville s kojom imaju istu gol-razliku.

REUTERS/Chris RadburnREUTERS/Chris Radburn

U najboljoj situaciji je, dakako, spomenuta Aston Villa čiji se navijači uzdaju u pobjedu nad Brightonom. U slučaju da Villa odigra neriješeno, Tottenham izgubi, a Brentford pobijedi, onda bi Brentford zabezicirao sedmu mjesto na temelju aktualne gol-razlike.

Englezi bi mogli imati i osam predstavnika u Europi u idućoj sezoni u slučaju da West Ham u finalu ovogodišnje Konferencijske lige u Budimpešti lige 7. lipnja slavi protiv Fiorentine. Pošto Čekićari drže tek 14. mjesto u Premier ligi, osvajanjem Konferencijske lige zaradili bi pravo igranja u Europskoj ligi u idućoj kampanji.

S obzirom da gore na vrhu nije toliko uzbudljivo, zadnje kolo prvog razreda engleskog nogometa nudi dramatiku među fenjerašima.

Southamptonova 11 godina duga gaža u prvoj engleskoj ligi stigla je svome kraju pa će klub Mislava Oršića i Duje Ćalete-Cara iduće godine nastupati po drugoligaškim travnjacima.

Nottingham Forest si je pobjedom u prošlom kolu nad Arsenalom zajamčio igranje prvoligaškog nogometa, dok to tek moraju učiniti Everton (33 boda), Leicester (31 bod) i Leeds (31 bod).

Reuters/Andrew CouldridgeReuters/Andrew Couldridge

Everton će i uz poraz na Goodison Parku protiv Bournemoutha izbjeći 'giljotinu' ako Leeds ne uspije svladati Spurse i ako Leicester ne pobijedi West Ham. Kako sada stvari stoje, Leedsu treba pobjeda kako bi si dao kakvu-takvu priliku za ostanak, no čak i u tom slučaju nema nikakve garancije da će izbjeći relegaciju. Naime, ako slome Spurse pa onda ako i Everton ne pobijedi Bournemouth, sastav Sama Allardycea bi mogao ispasti budući da Leicester ima bolju gol-razliku na mjestu iznad.

Što se Lisica tiče, one moraju pobijediti West Ham i držati fige da će Bournemouth ušićariti bod(ove) na Goodisonu, kao i da se ne dogodi 'nemoguće' – da Leeds nadoknadi devet pogodaka gol-razlike u zadnjem kolu.

U varijanti da Leicester ne pobijedi u nedjelju, gol-razlika bi mogla biti jezičac na vagi u direktnoj borbi s Evertonom i Leedsom. Jer, ako Everton remizira s Bournemouthom, a Leeds slavi protiv Spursa oba kluba bi završila s 34 boda. Leeds ima trenutnu gol-razliku -27, a Everton -24, što znači da Allardyceovi igrači moraju nadoknaditi tri pogotka razlike u slučaju da se poklope bodovna konta.



Tagovi

Premier ligaAston VillaEvertonLeicesterLeeds United

Ostale Vijesti