Frank Rumpenhorst/DPA
Frank Rumpenhorst/DPA

Vušković danas saznaje hoće li biti oslobođen, navijači ga zazivaju natrag u momčad

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 17.03.23. | 09:54

Na Twitteru raste broj obajva s hashtagom #freefvuskovic

Je li se hrvatski nogometaš Mario Vušković dopingirao? Ili analitičari to govore kako bi zaštitili svoj sustav kontrole? Puno toga javnost bi trebala saznati danas, nakon trećeg ročišta mladom hrvatskom reprezentativcu. Ne može se znati sa sigurnošću kakav će biti ishod. Dok se sve više na društvenim mrežama podiže prašina oko nevinosti mladog Hrvata, neki smatraju da si DFB (Njemački nogometni savez) neće dozvoliti 'kiks' na ovom suđenju kako se ne bi doveo u pitanje cijeli način funkcioniranja njihovog antidopinškog sustava.

Dvadesetjednogodišnji Vušković je van travnjaka puna četiri mjeseca. Igrači i navijači žele ga opet vidjeti u dresu HSV-a, a danas u 13 sati pojavit će se pred sportskim sudom DFB-a na trećem saslušanju. Podsjetimo, bio je pozitivan na egzogeni EPO 16. rujna 2022. nakon nenajavljene doping provjere na treningu, ali nekadašnji hajdukovac odlučno tvrdi - izborit ću se za svoju nevinost.

KONTROVERZNA WADA

Vjerojatno će presuda biti izrečena tijekom petka poslijepodne. Jasan je i jaz između maksimalne kazne - četiri godine suspenzije i oslobađajuće presude. Bude li sudac DFB-a Stephan Oberholz zabranio braniču nastupe, Vuškovićeva obrana vjerojatno će ići pred Savezni vrhovni sud DFB-a jer bi četiri godine u njegovom slučaju značile praktički i kraj karijere.

Bude li oslobođen krivnje, vjerojatno će prigovoriti svjetska antidopinška agencija WADA, koja se još nije javno očitovala o slučaju. Dovoljno je kontroverzno da je istraživač EPO-a, Jean-Francois Naud, kojeg je sportski sud DFB-a naručio da ispita C uzorak, član je WADA-ine radne skupine u kojoj je i njegov kolega Sven Voss koji je “sto posto siguran” da je njegov pozitivan nalaz ispravan. Vuškovićeva obrana se bunila, ali Naud je odbio napraviti C-uzorak Vuškovićevog smrznutog rezidualnog urina. Kanađanin je samo pripremio traženo izvješće i nije došao do drukčijih zaključaka od onih koje imaju njegove kolege. S njegova stajališta, nema razloga provoditi novu analizu.

Hamburger Abendblatt čak izvještava da je WADA zaprijetila Naudu da ne smije napraviti C uzorak (što nije bilo predviđeno njihovim protokolom) ako i dalje želi ondje raditi, no to je ipak već u sferi rekla-kazala.

#FREEVUSKOVIC

U međuvremenu, u Hamburger SV-u, suigrači i treneri podržavaju braniča. U domaćoj utakmici protiv Nürnberga (3:0) prije dva tjedna, Luc Dompé podigao je Vuškovićev dres nakon što je postigao pogodak za 1:0 na čemu se Hrvat zahvalio na svome Instagramu.

“Ovom prilikom bih se htio zahvaliti svojim suigračima, klubu, nevjerojatnim navijačima i svima koji su mi pružili podršku i bili uz mene u ovim teškim trenucima. Za svoju ću se nevinost boriti do samog kraja. Nadam se da se uskoro vidimo na terenu", napisao je.

Na društvenim mrežama sve je više objava s hashtagom #freevuskovic gdje mu navijači i drugi pokazuju veliku podršku u ovome slučaju, osobito nakon što se odbio napraviti C uzorak, što je svima probudilo sumnju u ispravnost postupaka antidopinške organizacije i cijelog sustava koji je oko nje.




Tagovi

Mario VuškovićHSV2. Bundesliga

Ostale Vijesti