Ivo Čagalj/PIXSELL
Ivo Čagalj/PIXSELL

Vulić za Germanijak: “Vjerujem u pobjedu Hajduka koji mora napasti i iskoristiti podršku publike“

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 27.09.23. | 08:00

Nekadašnji trofejni igrač i trener Bijelih drži da će splitska momčad imati igrača više zbog ispunjenog stadiona, premda tvrdi da je Dinamo u uzlaznoj formi

U nedjelju se na Poljudu koji je rasprodan igra najveći derbi hrvatskog sporta, Hajduk s prvog mjesta dočekuje Dinamo i očekuje se spektakl na startu drugoga kruga Hrvatske nogometne lige.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ako netko zna kako je to kao igrač i trener pobjeđivati Dinamo i osvajati trofeje, onda je to iskusni Zoran Vulić koji je za Germanijak ponudio svoje viđenje derbija.

Odavno Hajduk nije bio prije derbija na prvom mjestu, pa se navijači s razlogom nadaju da bi ovo mogla biti ta sezona, jer Hajduk na titulu čeka od 2005. godine. Istina, rana je faza prvenstva, no Hajduku je od velike važnosti održati se na vodećoj poziciji pa neka on bude u ulozi lovine. Pitat će se nešto i Dinamo koji se preporodio dolaskom Sergeja Jakirovića i suprotstavit će se Hajdukovu treneru Ivanu Leki, koji nad njim ima trijumf dok je sadašnji trener Modrih vodio Rijeku.

Hajduk je prvi, Dinamo je u ulozi progonitelja… Kakvu utakmicu očekujete?

„Dinamo ima utakmicu manje u odnosu na Hajduk, to isto treba uzeti u obzir. Hajduk je izašao iz mini-krize u koju je bio upao, prebrisao je to pobjedom nad Lokomotivom, a Dinamo je više nego rutinski dobio Rudeš. Derbiji su, kako da objasnim, ponekad bili utakmice teške za gledanje, a nekad super lijepe. Ne znamo u kakvim će sastavima biti momčadi, hoće li doći Petković, igra li ili ne igra. Ono što moramo reći jest da se Dinamo diže, u uzlaznoj je formi, dok Hajduk varira. Igra dobro, pa uđe u neku krizu, još se nije stabilizirao onako kako smo svi očekivali. Derbi je uvijek derbi, bez obzira na stanje na tablici i dobro je da je Hajduk nakon dugo vremena prvi i da njega ganjaju, a ne on druge. U psihološkom pogledu me strah da momčad ne padne pod pritisak rasprodanog stadiona. To je ponekad zna uvući u rupu iz koje, ako nisi pravi, ne znaš izaći. Ali, Hajduk mora napraviti atmosferu u svoju korist, ako to napravi, onda će dobiti utakmicu, a ako ne napravi, onda neće. Mora ambijent iskoristiti, a ne se preplašiti.“

U odnosu na prve dvije utakmice ova dva rivala, neke stvari su se promijenile, s Dinamove klupe otišao je Igor Bišćan, prodani su važni igrači što je oslabilo Modre, a Hajduk je doveo neke igrače koji se još nisu u potpunosti spremili niti prilagodili. Koliko to može imati utjecaja na ovaj susret?

„U derbiju se ne gleda tko je slabiji, a tko je jači i bolji, nego tko će imati kvalitetniji dan u tom trenutku. Hajduk bi trebao biti favorit u Splitu, jer će iza sebe imati publiku koja je 12. igrač. Odmah u startu imaš igrača više. Dinamo jest oslabljen, otišli su mu stožerni i glavni igrači, ali to Hajduk ne treba zanimati. Hajduku je najvažniji ulazak u utakmicu, ništa drugo. Protivnik je Dinamo, znamo što znači ova utakmica za publiku i tako se moramo postaviti na terenu. Ne smije Hajduk respektirati Dinamo ili bojati ga se. Treba odmah krenuti jako, pokazati zube i u prvih 15 minuta napraviti atmosferu u svoju korist, onda neće biti problema.“

Imate li savjet za Leku?

„Teško je davati savjete treneru. Mislim da je Leko to dobro posložio zasad, još treba malo uigrati momčad, to mi svi vidimo. Da sam ja tu, išao bih 'svi u napad i gotovo', nema tu kalkulacija, čemu kalkulirati? Početak je prvenstva, dobio si već Dinamo u Zagrebu, a ako ga pobijediš opet u Splitu, onda si napravio psihološku i bodovnu razliku. Moraš učiniti sve i pripremiti momčad da dobije utakmicu, znamo koliko ona vrijedi. Vjerujem u ovu momčad Hajduka i trenera Leku, prema tome vjerujem i u pobjedu. Ponekad moraš biti i bezobrazan, igraš na Poljudu, publika će te nositi i to jednostavno moraš iskoristiti. Odigrati pametno, jer Hajduk ima dobru momčad, nema se što strahovati. Idemo napasti, pa što dragi Bog da“, zaključio je Vulić.



Tagovi

Zoran VulićHajdukDinamo ZagrebDerbiIvan LekoSergej JakirovićHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti