Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Vrijeme je za (uvjerljivu) pobjedu

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 20.09.24. | 08:01

Hrvatska će danas odigrati svoju posljednju utakmicu u grupi Svjetskog prvenstva. U slučaju pobjede, Futsal Vatreni će tek u nedjelju znati ostaju li u Uzbekistanu ili se vraćaju u Hrvatsku...

Hrvatska u petak u 14.30 protiv Kube igra za treće mjesto skupine B koje joj može ili ne mora donijeti plasman u osminu finala natjecanja. Kao što je poznato, osim dvije najbolje plasirane reprezentacije svake skupine, u drugi krug natjecanja proći će i četiri od šest najboljih trećeplasiranih. Hrvatska je trenutno šesta trećeplasirana reprezentacija s nula bodova i gol-razlikom 2-10. Prema tome, danas nam je potrebna pobjeda sa što većom razlikom, a onda se moramo nadati da će nam se i u ostalih pet skupina poklopiti rezultati koji nam trebaju.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, o tim ostalim skupinama ne smijemo razmišljati sve do završetka našeg susreta u glavnom gradu Uzbekistana Taškentu. Hrvatska je veliki favorit protiv Kube koja je od Brazila izgubila 0-10, a od Tajlanda, koji je svladao Hrvatsku, s 5-10. Kubanci su primili 20 golova u prva dva kola, najviše na turniru, ali su pokazali i solidan napadački potencijal. Tajlanđanima su zabili pet golova (Hrvatska samo jedan), a znali su zaprijetiti i moćnim Brazilcima koji imaju najbolji vratarski trojac svijeta...

“Nakon dvaju poraza moramo razmišljati jedino pobjedi koja nam potencijalno može osigurati plasman u drugi krug natjecanja. Pritom, moramo promijeniti mentalitet, iskontrolirati igru tijekom svih četrdeset minuta. Na Svjetskom prvenstvu nema loših protivnika, Kuba je protiv Tajlanda u prvom poluvremenu bila u potpunom egalu, a na utakmici imala čak 51 udarac prema protivničkim vratima. Dakle, riječ je o reprezentaciji koja može biti vrlo neugodna. S obzirom na to da nam treba gol-razlika, morat ćemo maksimalno iskontrolirati igru u oba pravca”, kaže izbornik Marinko Mavrović koji danas neće moći računati na suspendiranog Marka Kuraju, ali mu se u kadar zato vraća suprotni bek, Kristijan Postružin koji je zbog crvenog kartona u playoffu doigravanja protiv Poljske propustio prva dva kola Svjetskog prvenstva.

"Postružin je jako bitan u našoj igri. Mislim da će on dati štih u našoj igri koji nam je nedostajao, njegova mirnoća u pasu i dubina koju nudi. Mislim da će nam sigurno podići igru”, rekao je Mavrović.

Hrvatska je danas favorit no morat će, kao što je izbornik i rekao, biti na maksimalnoj razini svih 40 minuta. Jer pobjeda od dva ili tri razlike nam je gotovo ravna porazu. Futsal Vatreni u napadu neće smjeti puštati nogu s papučice gasa, a u obrani će morati biti maksimalno koncentrirani. Od hrvatskog vratara Zorana Primića očekuje se da zaključa svoja vrata i obrani što više udaraca Kubanaca, koji će sigurno znati zaprijetiti...

“To je najvažnija utakmica za nas, poslije dvaju poraza vrijeme je da i mi nekog pobijedimo, da damo sve od sebe i ostvarimo plasman u nokaut fazu natjecanja. Razgovarali smo poslije utakmice protiv Brazila. Bili smo jako utučeni, ali poslije prospavane noći bili smo čistije glave. Shvatili smo protiv kakvog smo protivnika igrali, došli do zaključka da nam taj poraz ne znači puno, osim dobre lekcije. Moramo promijeniti sve loše što je bilo u toj utakmici i napraviti nešto bolje protiv Kube”.

I hrvatska jedinica svjesna je da nas danas očekuje nezgodan suparnik...

“Nimalo. Kubanci su brzi su, jaki, tehnički potkovani. Njihovi dosadašnji rezultati ne moraju biti mjerilo, oni nisu realna slika kubanske momčadi. Svjesni smo da utakmica neće biti lagana, morat ćemo dati maksimum da ih pobijedimo”, rekao je Primić za stranicu HNS-a.

Hrvatska danas mora odigrati najbolju utakmicu na turniru kako bi dohvatila minimalni cilj kojeg su si hrvatski stručni stožer i igrači postavili prije početka Svjetskog prvenstva - prolazak u drugu fazu natjecanja.



Tagovi

Hrvatska futsal reprezentacijaFutsalsvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024

Ostale Vijesti