Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Vrijeme je da Kovačić preuzme rizik i izađe iz Lukine sjene

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 24.11.22. | 14:43

Tražiti grijehe za Maroko u zadnjoj liniji nema smisla. Uža obrana s vratarom i tim bekovima je svoj primarni posao odradila besprijekorno.

Tek 90 minuta bilo je dovoljno za apatiju. Bojimo se i pomisliti što bi tek bilo da smo na mjestu Argentine ili Njemačke ako je ta “nula” s Marokom izazvala naglo spuštanje raspoloženja na svim razinama. Od Dalića, Vatrenih pa do medija koji prate reprezentaciju. Barem su tako svi skupa izgledali jutros u trening centru. Dobro do lokalni Nepalci i Kambodžani koji su u organizaciji ne znaju naš jezik. Jer bi i oni potonuli…


Dobra je stvar što nam se kiks dogodio na prvoj utakmici. Što ima dovoljno vremena i prostora da se isprave neke stvari. Naravno, pod uvjetom da postoji i odvažnost.

“Mislio sam da će Sosa i Perišić “ubiti” Maroko po toj lijevoj strani”, rekao nam je kolega Aleksandar Gligorić s Mozzart Sporta. Srbi kreću večeras s Mundijalom pa je dan ranije Gliga došao vidjeti svjetske viceprvake na djelu i razočarao se… A nije bio jedini. Bilo je dosta upita stranih kolega o igri naše reprezentacije, no “play of the day” bio je kada nam je tijekom ručka Argentinac pristupio s pitanjem što se događa s Hrvatskom?

"Eto, nismo baš krenuli kao vi, ali bilo je blizu", odgovorili smo. Više "gaučos" nije imao ništa za pitati...

No, to je taj status koji su Vatreni gradili sebi kroz Rusiju i Ligu nacija. Tu reputaciju s kojom će u rijetko koji dvoboj ući bez statusa favorita…

Izbornik Zlatko Dalić načeo je jutros temu nezadovoljstva i razočarenja. Doduše, nekako u rukavicama i bez spominjanja konkretnih imena. Načelno su, eto, bokovi bili problem. Nisu dečki trčali kako to inače znaju. Nisu Juranović i Sosa riskirali previše. Doduše, Sosa, kada se odvažio, kreirao je šanse. Međutim, nekako sumnjamo da su sami odlučili ostati u “krilu Livakovića”. Prije je to bio naputak da se nema što riskirati. A tako se ipak ne ponaša viceprvak svijeta!


I jasno da će Juranović ponijeti status “Pedra” iako je odigrao u skladu sa svojim mogućnostima. Nitko od njega ne očekuje da čini razliku, a svoj posao odradio je korektno. Uostalom, zadnja linija nije primila gol što sugerira da su u suštini, ti bekovi sa stoperima i vratarom - napravili svoje na najbolji mogući način. Vezni red je taj koji nije funkcionirao, Kramarić se izvlačio stalno jer igra takav nogomet cijelu karijeru. To svi znamo. Bio je predaleko od gola. Desnog krila ionako nemamo, a Perišić nije bio na razini. Nije niti mogao biti jer nije dobio niti jednu loptu “kako Bog zapovijeda”.


Nije htio Dalić pričati o Kovačiću iako je jasno da je veznjak razočarao svojom predstavom. Ako je on prirodni nasljednik Luke Modrića, onda mora početi izlaziti iz njegove sjene. Slijediti Lukin primjer pa preuzeti odgovornost, hrabrost, nametnuti se i odvažiti. A ne skrivati se alibi igrom u svakoj utakmici koja nosi određni pritisak. Spomenuo je izbornik i Brozovića ali mu odmah dao alibi da nema dovoljno utakmica u nogama.

Kako bilo, Dalić će morati povući neke konkretne poteze. Razočaranje u bokovima će vjerojatno imati za epilog ulazak Stanišića u igru. Sterilnost u napada mogla bi ponuditi priliku Marku Livaji od prve minute. Problem desnog krila neka se riječi rotacijom Oršića i Perišića tijekom utakmice. Puno je tu opcija, čak i u veznom redu. Puno kombinacija uoči utakmice koja će se igrati na sve ili ništa.

Jer, Kanada je bila u srijedu navečer potpuno ravnopravna Belgiji. Svjesni su svojih mogućnosti i s obzirom na poraz u prvoj utakmici nemaju što za izgubiti. Usput su i domaćini sljedećeg turnira... Izvjesno je da će ponovno će ići do krajnjih granica i trebat će mudro pripremiti tu utakmicu. I ne libiti se povući nekih poteza koji se inače ne rade zbog "mira u kući".



Tagovi

VatreniMateo KovačićHrvatska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u rukometu Katar 2020Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti