Action Images / Steven Paston
Action Images / Steven Paston

Vrdoljak: „Ako ne igraš za Dinamo, Rijeku, Osijek ili Hajduk možeš samo nagomilati dugove, a Vatreni imaju problema“

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 07.09.24. | 16:35

Bivši nogometaš otvoreno je govorio o stanju unutar hrvatskog nogometa

Reprezentacija Poljske gostuje sutra na Opus areni gdje ih protiv Vatrenih očekuje okršaj u Ligi nacija. Tim je povodom hrvatski nogometaš Ivica Vrdoljak, bivši kapetan Legije iz Varšave, koji je poljski klub vodio do dva prvenstva i četiri Poljska kupa dao intervju za tamošenje medije u kojemu je otvoreno kritizirao domaći nogomet.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

"Prije Eura Hrvatska je odletjela u Portugal na sparing. Nakon vrlo dobre utakmice pobijedili smo 2-1. Svi su mislili da ćemo svojim suparnicima postaviti vrlo visoko letvicu tijekom turnira. U međuvremenu, Hrvatska je stvarno razočarala. Nije prošla skupinu. Teško je reći što ova momčad danas može. Istina je da smo pred smjenom generacija. Hrvatska je mala zemlja, ali posljednjih godina postiže velike rezultate u nogometu. Sada mislim da moramo biti malo konzervativniji u pogledu naših očekivanja. Vidjet ćemo kakvi će se mladi talenti pojaviti i tko će zamijeniti najveće zvijezde. Već su otišli Ivan Rakitić i Marcelo Brozović, prethodno Mario Mandžukić. Ivan Perišić je pri kraju karijere, Luka Modrić uskoro odlazi. Ovo je uistinu velika promjena za generaciju koja je postigla golem uspjeh, uključujući dvije medalje na svjetskim prvenstvima", rekao je Tomaszu Debeku za poljski Fakt pa otkrio i koji još problemi muče Vatrene dotaknuvši se i Josipa Stanišića:

"Njegova pozicija, desni bek, trenutno nam je najveći problem. Iz igre je isključen i Josip Juranović koji je operiran. Čak sam očekivao da će Zlatko Dalić postaviti i Franu Tudora iz Rakówa. Mislim da zaslužuje biti u ovoj momčadi. Međutim, to se nije dogodilo. Možda će trener promijeniti formaciju u 3-5-2 ili čak 3-4-3. U suprotnom, beka će igrati branič ili neko od krilnih igrača. Pričalo se o Marku Pjaci koji je ljetos prešao u Dinamo. Međutim, on je tipično krilo. A imamo ih malo. To je drugi veliki problem Hrvatske. Nema igrača koji će svojom brzinom osvajati prostor. U veznom redu i dalje će biti Luka Modrić i Mateo Kovačić. Tu je i veliki izbor stopera, napadači bi također trebali biti OK. Nemamo tipičan broj devet kao Robert Lewandowski. Tu je Andrej Kramarić koji je bundesligašku sezonu započeo hat-trickom i trenutno je vodeći na ljestvici strijelaca. Ali on je više "lažna devetka" koja voli trčati. I on poput Brune Petkovića ide dubinski na loptu. Nije tip koji će je čekati u šesnaestercu. Imamo vrhunske napadače, ali nitko od njih ne jamči stopostotni uspjeh, prijetnje pred golom."

Što očekuje od Poljaka?

"Ne znam kakvu će postavu izabrati Michał Probierz. Na Europskom prvenstvu svidjela mi se vaša zadnja utakmica, protiv Francuske. Ne sjećam se točno, ali mislim da su vam predvodnici bili Urbański, Szymański, Frankowski, Zieliński, Moder i Lewy. Jako mi se svidjela ova pomlađena druga linija. Ako poljski nogomet želi napredovati, ova momčad bi mogla donijeti nešto dobro."

Rekao je da je Hrvatska ipak favorit ovog susreta.

"Hrvatska je favorit kod kuće, to je jasno. Ali neću reći da Poljska nema šanse. Pogotovo što imamo problema o kojima smo već govorili. Predviđam otvorenu utakmicu. Obje momčadi pomalo traže svoj identitet na početku novog natjecanja. Što se tiče rezultata, mišljenja sam da Hrvatska svakog može dobiti, ali i izgubiti od svakog."

Vrdoljak je prokomentirao i hoće li njegov sin stasati u nogometaša, pri čemu je dosta otvoreno kritizirao domaći nogomet.

"Njemu je lopta na prvom mjestu. Ove godine puni 14 godina i zadnji je razred osnovne škole pa se pobrinem da vodi računa o svom učenju. U Hrvatskoj se jako teško probiti u velikom nogometu. Mladi igrači nemaju puno izbora. Ako igraš za zagrebački Dinamo, Rijeku, Osijek ili splitski Hajduk, ti ​​si nogometaš. U drugim klubovima možete igrati na ligaškoj razini 15 godina i opet ništa ne postići. Najviše ćete nagomilati dugove jer nećete redovito primati plaću i morate platiti porez. Takvi igrači su na zalasku karijere, imaju 35 godina i ne mogu ništa. Ništa nisu ostavljali po strani. To je problem", rekao je pa nastavio:

"Uvijek sam bila poštena osoba. Tako je i s mojim sinom. Ne vidim problem reći mu da ako do 21. godine ne dosegne ni prosjek, bolje da odustane. Idi drugim putem i probaj nešto drugačije u životu. Ali za sada je još dijete. U njegovim godinama teško je bilo što predvidjeti. Rođen je 2010., neki njegovi prijatelji izgledaju kao da imaju 16-17, drugi 12-13. Marinov nogometni razvoj je u redu, nema pauze u treninzima. Neću lagati, nije neki veliki talent. Ali on je ambiciozan i vrijedan dječak. Uživa u nogometu i to je jako važno."

Pojasnio je i kakve su im želje:

"On je defenzivni vezni ili središnji branič. Vidjet ćemo što će biti od toga. Nema pritiska s moje strane da on mora biti nogometaš. Ako za nekoliko godina bude blizu seniorskog nogometa, pokušat ću mu pomoći. Uvijek može računati na moju podršku, bez obzira odluči li se za nogomet ili neki drugi smjer. No, shvaćam da na zagrebačkom području ima oko 300 klinaca iz njegove dobi koji imaju nešto u sebi. Možda trojica naprave karijeru. I svi se roditelji nadaju da će im sin biti nogometaš. Ovo je jako loš pristup, djeca postaju projekti."

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.






Tagovi

Ivica VrdoljakLegiapoljska nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacijaLiga nacija

Ostale Vijesti