Sanjin Strukic/Pixsell
Sanjin Strukic/Pixsell

Vraća se HNL: Derbi na Maksimiru, derbi začelja u Osijeku i europski derbi u Šibeniku

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 13.09.24. | 08:00

Nakon dva tjedna pauze, HNL se ponovno vraća u svom punom svjetlu... Unatoč lošem vremenu na još lošijoj infrastrukturi koja će doći do izražaja na svim stadionima osim onom u Osijeku, ovo bi moglo biti iznimno uzbudljivo ligaško kolo

S derbijem u Maksimiru počinje nogometna jesen HNL-a u punom smislu! Celzijevci su otišli prema dolje i Maksimir će dočekati svoj prvi veliki derbi HNL-a u svom prepoznatljivom ruhu. Bez krova i potocima koji se slijevaju u podnožje zapada. I na taj način pokazati kako smo infrastrukturalno još u srednjem nogometnom vijeku a jedno što imamo jest ono što slušamo već desetljećima - obećanja!

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

U ta dva tjedna otkako je HNL bio na pauzi, svjedočili smo relativnom dobrom dojmu reprezentacije na startu novog ciklusa. Hajduk je ostao bez sportskog direktora, što je pomalo neočekivano, kao što je neočekivano da je onaj u Osijek ostao u sedlu. Kao i trener mu Coppitelli. Rijeka će u nastavak bez Hodže, Istra bez Petrusenka a Slaven Belupo će s novim trenerom na klupi. U međuvremenu je Lokomotiva na tragu genijalnosti Duje Čopa izbjegla senzaciju u Samoboru, dok je Gorica na jedvite jade prošla kroz Đakovo.

Kako bilo, HNL se napokon vraća, a krenut će u petak u Maksimiru. Dinamo će zbog Lige prvaka dočekati Hajduk u ranijem terminu i pokušati iskoristiti upravljačku krizu gostiju da pobjegne na “plus pet”. Vjerojatno time ispisati otpusno pismo Gennaru Gatussu a sebe napucati samopouzdanjem pred gostovanje na Allianz Areni. S druge strane, Hajduk igra derbi u kojem bi ga eventualni trijumf gurnuo na mjesto lidera prvoligaške karavane. Takav epilog ublažio bi posljedice cirkusa kojem smo svjedočili ovih dana i vjerojatno dao Gattusu određenu dozu kredita pred nastavak. Kako bilo, derbi je uvijek praznik...

U subotu će prvi na teren Istra i Lokomotiva. U Puli su najavljivali da će tijekom pauze uzeti jedno provjereno i jako ime. Na koncu su ostali bez njega. Umjesto očekivanog Gojaka koji ima dobre relacije s trenerom Tramezzanijem, pa se mislilo da je to igrač koji je trener Istre najavio, Pulu je napustio Olekasndar Petrusenko. A na Aldo Drosinu stiže Lokomotiva koja je vlasnik prilično lošeg starta. Tek dva boda u pet kola ne može zadovoljiti Božidara Šikića koji je tijekom Kup gostovanja u Samoboru na samom početku utakmice morao posegnuti za apaurinima. Igrala se 16. minuta kada su domaćini poveli 2-0... No, onda je Čop odlučio odigrati simultanku i riješio pitanje prolaska u osminu finala Kupa. U idealno vrijeme, pred odlazak u Pulu na noge domaćinu koji u deset posljednjih utakmica ne zna za trijumf nad Lokomotivom.

U Gorici se nešto lakše diše nakon tri boda protiv Šibenika u posljednjem kolu. U međuvremenu je Rajko Vidović izborio osminu finala Kupa nakon jedanaesteraca u Đakovu i u relativnom dobrom stanju dočekuje se Rijeka. Doduše, veći će problem biti travnjak u Turopolju koji bi nakon ovih kiša mogao biti cirkus, ali to nije ništa novo a još manje čudno. Već smo naveli kako je Radomir Đalović ostao bez Hodže koji se preselio u Rusiju. Svi ostali su spremni za izazov koji nosi gostovanje kod Gorice u kojem Rijeka mora pokazati ambicije za borbu za vrh. Prošle sezone upravo je utakmicu ovih suparnika u Velikoj Gorici bila okidač za Sopića i borbu s Dinamom za titulu, nečem sličnom nadaju se i sada na Rujevici.

A tko bi rekao da će Osijek u petom kolu biti domaćin derbiju začelja, u punom smislu značenju tih riječi. Osijek i Slaven Belupo imaju po bod što je puno ispod očekivanog za oba tabora. Gosti su reagirali smjenom Radeljića i dovođenjem Kovačevića koji je upisao prvi trijumf izbacivši Kustošiju iz Kup natjecanja a će ovo biti prvi angažman nakon što je izašao kao pobjednik u borbi protiv zloćudne bolesti. Domaćini nisu reagirali. I dalje im je mantra da je apsolutno sve u redu i da se na Pampasu jako dobro radi te da je Osijek na dobrom putu. Samo, eto, mi to ne vidimo... Ne vidi se to niti na ljestvici jer je Osijek u nizu od sedam utakmica bez pobjede (uključujući europska natjecanja) i ima tri uzastopna HNL poraza. U prijevodu - to je najgori prvenstveni start Osijeka. Kako će Boto i Coppitelli okrenuti krivulju prema pozitivi i hoće li njihov “dobar rad” konačno biti vidljiv na bodovnom saldu saznat ćemo u nedjelju. Ili ćemo dan kasnije ponovno slušati da Osijek zapravo ide u dobrom smjeru, sukladno strategiji kluba.

Posljednju utakmicu kola odigrat će Šibenik i Varaždin. Domaćin je prošao u osminu finala Kupa s dva gola Ivana Delića te dvije asistencije Lovre Kulušića koji je još uvijek junior kluba. Carevića zasigurno veseli što je Šibenik izbacio Zrinski Jurjevac praktički bez cijele prve momčadi. S druge strane Varaždin je rutinski prošao Gaj Mače u prilično izmijenjenom sastavu. Utakmica na Šubićevcu bi se mogla okvalificirati i kao borba za Europu. Domaćini su na devet bodova i drže četvrto mjesto, Varaždin ima bod manje i smjestio se odmah iza njih. Gosti imaju i Šegu koji je jedan od najboljih pojedinaca HNL-a u uvodnim kolima i popriličnu ambiciju da se nakon ovog kola priključe samom vrhu ljestvice...



Tagovi

HNLDerbiGNK DinamoHajdukMaksimirdomaći nogometHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti