REUTERS/Angelika Warmuth
REUTERS/Angelika Warmuth

VIDEO Slovenija je bila pred vratima raja. A onda se u 95. minuti pojavio Luka Jović!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 20.06.24. | 16:50

Slovenci su već slavili pobjedu, svoju prvu u povijesti Eura. Trebali su izdržati još samo jedan korner. Ali, ukazao se Jović i spasio nade Srbiji (1-1)

Promašaji Aleksandra Mitrovića, velike obrane Jana Oblaka i bljesak Žana Karničnika gurnule su Sloveniju prema velikoj povijesnoj pobjedi na Euru i drugom krugu. Slavili su već Slovenci na tribinima Allianz Areni, novi nekrolozi neuspjehu Srbije već su bili napisani, Matjaž Kek već je stavljao pečat na najsjajnije poglavlje svoje karijere. Zadnji korner, 95.minuta, pred gol je došao i vratar Rajković. Toliko su prilika imali Srbi iz ubačaja, toliko su ih Slovenci, na čelu s Oblakom, obranili. No, ovaj nisu! Luka Jović bio je najviši u skoku i glavom zabio za izjednačenje! Srbija u transu, Slovenci su polijegali po travnjaku. Bili su pred vratima raja, a sad možda izgubili sve. Morat će u zadnjem kolu napraviti nešto protiv Engleske...

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dva sasvim drugačija pristupa 'utakmici odluke', kako su je mnogi nazivali. Jer i Slovenija i Srbija hvatali su pobjedu, svjesni da će bez nje vrlo teško do prolaska skupine. Dakle, Matjaž Kek ostao je vjeran istih 11 igrača iz prve utakmice s Danskom, dok je Dragan Stojković odlučio promiješati karte. Nakon što se Dušan Tadić požalio na status poslije dvoboja s Englezima, dobio je mjesto u startnoj momčadi, iza nezaobilaznog dvojca Vlahović-Mitrović. U toj je kombinaciji ispao iz sastava Stefan Milinković-Savić. Jasna je bila Stojkovićeva ideja, ofenzivom po golove i pobjedu, to je bio recept.

Međutim, Slovenija je počela bolje, prvo je pucao Gnezda-Čerin, obranio je Rajkovič taj udarac, bez problema. Onda je pucao Mlakar, imao je sad Rajković nešto teži zadatak, ali ga je obavio besprijekorno. Igralo se potom između dva šesnaesterca, energično i čvrsto, a prvu je veću priliku za Srbiju imao Mitrović. Nakon ubačaja iz kuta, u gužvi pred golom okrznuo je loptu glavom, ali nije pogodio mrežu. A onda je Elšnik sjajno prošao kroz srbijansku obranu, pucao i pogodio vratnicu! Odbijanac, pak, Šeško nije uspio 'pospremiti'. Imao je još do odmora šansu i Mitrović, izborio se za udarac, ali Oblak je vrhunski reagirao.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Ipak, malo oprezno prvo poluvrijeme, višu su i jedni i drugi mislili na vlastiti nego na suparnički gol, ali, u nastavku je sijevalo sa svih strana. Srbi su bolje otvorili drugo poluvrijeme, I, počela je noćna mora Aleksandra Mitrovića. Prvo mu je Oblak još jednom skinuo zicer, onda je nakon ubačaja Gaćinovića zamalo Bijol zabio autogol. Pa je opet bio pred golom Mitrović, pucao je glavom preko grede. Slovenci nisu bili toliko opasni, Srbija je bila bliža vodstvu, no momčad Matjaža Keka opet je pokazala karakter. Kao i protiv Danske, kad preživi nalete suparnika, ako izdrži do 70.minute, onda postaje goropadna. Tako je bilo i sad! Karničnik je uzeo loptu na desnoj strani kod svojeg šesnaesterca i poveo kontru, predao loptu i nastavio trčati prema golu Rajkovića. Elšnik je na lijevoj strani ubacio, na drugu stativu, tamo je stigao Karničnik i zabio za vodstvo i ludilo slovenskih navijača u Münchenu. Karničnik je desni bek, igra u prvaku Celju, na čijoj je klupi Damir Krznar. Nakon što je lijevi bek Janža donio bod protiv Danske (1-1), sad je desni bek protiv Srbije doveo Sloveniju pred vrata raja. Prije tog gola, dodajmo, još jedan snažan udarac Šeška, Rajković je bio siguran.

A već dvije minute nakon vodećeg gola Srbija je mogla izjednačiti, opet je promašio Mitrović. Osvojio je još jedan duel nakon ubačaja, nadigrao slovenske braniče, ali pogodio gredu! Vjerojatno rekorder po broju golova za Srbiju ni sam ne pamti kad je toliko promašio, kad nije zabio iz toliko šansi. Sad kad ga nije zaustavio sjajni Oblak ispriječila se greda. Napadali su Srbi, tražili izjednačenje, promašio je Gaćinović, onda i Samardžić pucao pokraj gola, prijetili su iz prekida, ali Slovenci su se bacali na glavu, izbijali loptu, spašavali vrata. S druge strane još je jednom pokušao Karničnik, nije zabio... Trebao je to biti trenutak njegove karijere, gol za veliku pobjedu. Ali, onda je stigao u 95.minuti taj gol Jovića. Koji je sve okrenuo.

Pogotke možete vidjeti OVDJE (HTV)

Slovenija – Srbija 1-1

München. Stadion: Allianz Arena. Sudac: Istvan Kovacs (Rumunjska). Pomoćnici: Vasile Marinescu i Ovidie Artenu (Rumunjska). VAR: Pol van Boekel (Nizozemska). AVAR: Rob Dieperink (Nizozemska) i Marco Fritz (Njemačka).

Slovenija: Oblak – Karničnik, Drkušić, Bijol, Janža – Stojanović (od 76.Verbič), Gnezda-Čerin, Elšnik (od 89.Brekalo), Mlakar (od 64.Stanković) – Šporar, Šeško (od 76.Vipotnik). Izbornik: Matjaž Kek.

Srbija: Rajković –Veljković, Milenković, Pavlović – Živković (od 82.Birmančević), Ilić, Lukić (od 64.S.Milinković-Savić), Mladenović (od 46.Gaćinović)– Tadić (od 82.Samardžić) – Vlahović (od 64.Jović), Mitrović. Izbornik: Dragan Stojković.

Strijelci: 1-0 – Karničnik (70.,Elšnik), 1-1 - Jović (90-+5)

Žuti kartoni: Janža; Mladenović, Lukić, Jović, Gaćinović.

Crveni kartoni: -



Tagovi

SrbijaSlovenska nogometna reprezentacijaEuro 2024

Ostale Vijesti