REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach

VIDEO Miroljubiv remi za prekid niza: Griezmann se ispromašivao, VAR poništio slavlje Nizozemcima

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 21.06.24. | 22:44

U Leipzigu smo gledali solidnu utakmicu, no ipak smo malo više očekivali od reprezentacija kao što su Francuska i Nizozemska. Na koncu, remi bez golova i otvoren lov za gol-razlikom u zadnjem kolu

Dočekali smo i prvu utakmicu bez golova na Euru u Njemačkoj. Možda nismo očekivali da će to biti na susretu Francuske i Nizozemske, no čini se kako je oštrica francuskog mača malo manje ubojita kada na terenu nema Kyliana Mbappea. A prva violina svjetskih doprvaka propustila je večerašnji derbi, najzvučniji dvoboj dana. Na koncu, remi bez golova i prvi susret nakon 50 utakmica na Europskim prvenstvima koji je završio bez da se mreža zatresla.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U prvih 45 minuta vidjeli smo potpuno ravnopravnu borbu na terenu. Oba sastava kreirala su nekoliko jako dobrih prigoda za pogodak, ali nišanske sprave igrača u posljednjoj trećini nisu bile na adekvatnoj razini. I Nizozemska i Francuska znale su da pobjeda osigurava prolaz dalje, no isto tako i da bi s bodom osigurali sasvim komotnu poziciju uoči trećeg kola, barem po pitanju minimalno drugog mjesta.

I krenulo je vatreno, kao što smo i očekivali. Već nakon manje od dvije minute, turbo bek Bayer Leverkusena – Jeremie Frimpong – sjurio se po desnoj strani i stavio Mikea Maignana na prvu kušnju. Čuvar mreže Rossonera bio je na razini i uspio je skrenuti loptu u korner. Tek smo nešto više od minute čekali na odgovor. Snažno je tukao Antoine Griezmann s 20-ak metara, no Bart Verbruggen je ponovio učinak kolege s druge strane te je odbio u udarac iz kuta.

Deset minuta kasnije, ponovno je Griezmann bio u centru pažnje, ali taj će trenutak brzo zaboraviti. Ili barem pokušati zaboraviti. Adrien Rabiot sve je servirao sjajnom univerzalcu Atletico Madrida, no on je promašio nemoguće. Dojma smo, možda je bio za pola koraka prebrz. No, slaba je to utjeha bila za njega, ali i navijače.

Vrlo sadržajnih prvih 15 minuta bilo je nerealno očekivati i u nastavku dvoboja, no svejedno smo do kraja prvog dijela zapisali dobre pokušaje Gakpa, Thurama i Simonsa.

Drugo poluvrijeme nije počelo onako dinamično, kao što je to bilo na početku utakmice, ali su se Francuzi nametnuli kao bolja i aktivnija reprezentacija. Stvorili su nekoliko obećavajućih situacija u prvih 20-ak minuta, ali Thuramov udarac nogom u 60. minuti te Tchouamenijev u 63. minuti nisu bili precizni.

U 65. minuti je ponovno Antoine Griezmann bio u sjajnoj prilici. Izigrali su Francuzi u tri dodavanja obranu Nizozemske i ostavili svog kapetana na ovoj utakmici samog protiv nizozemskog vratara, Međutim, baš kao i u prvom poluvremenu, Griezmann je na pet metara loše zahvatio loptu pa je Verbruggen uspio spriječiti pogodak.

Šansu Griezmanna pogledajte OVDJE (HTV)

Četiri minute poslije, u jeku francuske ofenzive, Nizozemska je postigla pogodak. Cody Gakpo je bio istaknuto ime u pripremi prilike za Memphisa Depaya, čiji je udarac završio u bloku. Na odbijenoj lopti je bio Xavi Simons i iz prve ju poslao u donji lijevi kut francuskog gola. Krenulo je slavlje na travnjaku i na narančastom dijelu tribina, ali ga je ubrzo prekinuo pomoćni sudac koji je podignuo zastavicu signalizirajući zaleđe.

U njemu je bio Simonsov suigrač Denzel Dumfries, pokraj kojeg je lopta prošla i završila u mreži. Dugo je trajala provjera u VAR sobi, u kojoj su zaključili da je Dumfries zasmetao francuskom vrataru Maignanu i tako poništili slavlje Nizozemaca.

Poništeni pogodak pogledajte OVDJE (HTV)

Uslijedilo je nešto bolje razdoblje u igri nizozemske reprezentacije, ali konkretnih prijetnji nije bilo.

U zadnjih deset minuta dvoboja ponovno su Francuzi ovladali loptom, stavili na kušnju nizozemsku obranu, ali ni oni nisu uspjeli pronaći igrača koji će imati pobjedničko rješenje u završnici. Utakmica je bila bolja nego što to konačan rezultat pokazuje, ali na kraju nitko nije bio razočaran.

NIZOZEMSKA - FRANCUSKA 0-0 (0-0)

Leipzig. Stadion: RB Leipzig. Sudac: Athony Taylor (Engleska).

Strijelci: /

Žuti kartoni: Schouten (Nizozemska);

Crveni kartoni: /

NIZOZEMSKA: Verbruggen - Dumfries, de Vrij, van Dijk, Ake - Schouten (od 73. Veerman), Simons (od 73. Wijnaldum), Reijnders - Frimpong (od 73. Geertruida), Depay (od 79. Weghorst), Gakpo. Izbornik: R. Koeman.

FRANCUSKA: Maignan - Kounde, Upamecano, Saliba, Hernandez - Tchouameni, Kante, Rabiot - Dembele (od 75. Coman), Thuram (od 75. Giroud), Griezmann. Izbornik: D. Deschamps



Tagovi

EUROEuro 2024Nizozemskanizozemska nogometna reprezentacijaFrancuskaFrancuska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti