REUTERS/Hannah Mckay
REUTERS/Hannah Mckay

VIDEO Manchester je opet crven! Na krilima klinaca United osvojio FA Cup, Gvardiol sukrivac za prvi pogodak

Vrijeme Čitanja: 8min | sub. 25.05.24. | 17:50

Oba hrvatska reprezentativca bili su u početnom sastavu Građana, s tim da je Joško odigrao cijelu utakmicu, dok je Mateo, kao svojevrsna žrtva rezultata, zamijenjen već na poluvremenu.

U 143. finalu FA Cupa Manchester United je s 2-1 svladao gradskog rivala Manchester City kojima su tako uzvratili za prošlogodišnji poraz u finalu najstarijeg najtjecanja na svijetu. Eriku Ten Hagu, Nizozemcu koj je na odlasku s klupe Uniteda, ovo je bio drugi trofej na klupi Crvenih vragova (lani je osvojio Liga kup), dok se Guardiola nakon prošlosezonske trostruke krune ove sezone mora zadovoljiti ‘samo’ Premier ligom. Istina, Englezima je domaće prvenstvo daleko najvažnije natjecanje u sezoni, ali Španjolac tako ne razmišlja te mu sigurno neće biti drago što je u odnosu na prošlosezonska tri, ovu sezonu zaključio sa samo jednim trofejom.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Crvene vragove do pobjede su nosili ‘klinci’, Garnacho (30.) te Mainoo (39.), dok je utješni pogodak Građana postigao Doku (87.). Unitedu je ovo 13. FA Cup u klupskoj povijesti, jedina momčad uspješnija od njih u ovom natjecanju je Arsenal (14), dok je City ostao na sedam naslova.

Od prvog zvižduka arbitra Madleyja krenulo je vatreno. Gvardiol je ubacio s lijeve strane, lopta je išla prema Haalandu koji je bio u duelu s Martinezom, ali udarac ipak nije uspio uputiti. Raširio je ruke norveški stroj za pogotke, očito je smatrao da ga je omaleni branič Uniteda nepropisno zaustavio, ali kad bi se takvi dueli na Otoku svirali kao najstrože kazne, na utakmicama bismo u prosjeku vidjeli 10 pogodaka.

Sama uvertira u utakmicu bila je fenomenalna. I zato od svih kupova na ovom svijetu FA Cup ide na jednu, a ostali na drugu stranu. Na teren se spustio i princ William, najpoznatiji navijač Aston Ville ruku je pružio svim starterima, a prepune tribine predivnog Wembleyja pozdravile su svojeg budućeg kralja s velikim aplauzom.

Utakmica kao utakmica bila je zanimljiva, ali odveć prilika u početku, izuzev onog ranije opisanog uzbuđenja nakon 40-ak sekundi. Nije bilo. City je, naravno, većinski imao loptu u svojem posjedu, dok je United brzom tranzicijom pokušao ugroziti goste. Zapisali smo jedan pokušaj Garnacha iz 9. Minute, odnosno De Bruynea iz 12., ali sve to je bilo premalo da bi se matiralo Ortegu, odnosno Onanu.

Gvardiol je i ovu utakmicu igrao na lijevom beku, što je prilično zanimljivo budući da je u početnoj postavi bio i Ake kojeg je Guardiola u dosta utakmica znao koristiti baš na toj poziciji. No, Španjolac jako dobro zna da u Gvardiolu ima i trećeg stopera po potrebi, baš kao i igrača koji je iznimno opasan u napadačkoj trećini. Uostalom, Joško je kandidirao za igrača travnja u Premier ligi, a svih pet ovosezonskih pogodaka postigao je unazad dva mjeseca.

U sustavu 4-2-3-1 Kovačić i Rodri bili su dvije šestice, a hrvatski reprezentativac u 20.minuti je u posljednji trenutak ispravio jednu pogrešku Ortege koja je umalo bila kobna. U prvom dijelu Kovačić je bio jedan od igrača s najviše točnih dodavanja, jako se puno kretao, tražio loptu, ali onda uglavnom odigravao u širinu. Progresije nije bilo u njegovim dodavanjima, s tim da ga treba malo i opravdati budući da je United bio u niskom bloku (pristojna riječ za bunker) što je bilo jako teško probiti.

I onda se dogodila ta 30.minuta. Do koje Uniteda – nije bilo!

Posljednja linija Cityja bila je par metara udaljena od centra, da bi onda skroz s lijeve strane, napamet, jednu dijagonalu prema Garnachu opalio Rashford. Stones je zadržao Argentinca ‘u igri’, Gvardiol je malo kasnio, ali je lako do 16-erca sustigao talentiranog krilnog napadača Crvenih vragova. No, onda se dogodio veliki nesporazum. Gvardiol je s kojih 20-ak metara išao loptu vraćati glavom prema Ortegi koji je nešto kasnio u svojem izlasku. Joško to nije vidio dok nije bilo prekasno, prebacio je svojeg vratara, a Garnacho, ni kriv ni dužan, na prazan gol postigao svoj drugi pogodak u 10. nastupu u FA Cupu.

Pogodak Garnacha za 1-0 pogledajte OVDJE (Sportklub)

Zanimljivo, 19-godišnji Argentinac rođen u Madridu postao je treći tinejdžer koji je zabio pogodaka za Manchester United u finalu FA Cupa nakon Normana Whitesidea (1983.) te Cristiana Ronalda (2004.), s tim da se ovom odabranom društvu 10 minuta kasnije pridružio još jedan igrač...

Građani nisu bili u svojem najboljem izdanju. De Bruyne je u prvom dijelu bio dosta dobro uštopan od strane Amrabata koji ga je pratio poput psa lutalice, Bernardo Silva slabo je otvarao linije, Foden je bio odsječen. Haaland? Znate kako je to s napadačima: nema ih i nema, ali trenerima ne preostaje ništa drugo nego da se nadaju da će se jednom pojaviti. Na Pepovu žalost, Norvežanin je, očito, mislima već bio na godišnjem odmoru.

Budući da je finale FA Cupa u Engleskoj ‘big deal’, na svim najvećim sportskim medijima mogla su se pronaći mišljenja stručnjaka koji su uživo komentirali utakmicu. Većina ih je, zanimljivo, stala u obranu Gvardiola, pritom kritizirajući neodlučnost rezervnog vratara Građana. “Krene, stane, opet krene. Što je Joško mogao, pročitati njegove misli”, moglo se pročitati na društvenim mrežama, s tim da je ta ‘pogreška’ Vatrenog već nakon manje od 10 minuta postala ‘stara vijest’.

U 37. je United došao do 2-0, ali pogotku Rashforda prethodilo je zaleđe asistenta Garnacha, da bi onda dvije minute kasnije sve bilo čisto pa je tako na ogroman semafor vratila brojka dva pored grba Manchester Uniteda.

Rashford je ponovno dijagonalom pronašao Garnacha, a on se okomito sjurio prema 16-ercu gostiju gdje je ispred njega bio samo Gvardiol. Građani su se sporo vraćali u obranu, a Argentinac nije htio talasati te driblati Gvardiola već je sjajno odigrao za Fernandesa koji je bio na vrhu 16-erca. Iako su u tom trenutku svi očekivali udarac u ovom ogledu isturenog napadača Uniteda, on je fenomenalno samo malo ‘lizao’ loptu, produžio akciju do natrčalog Mainooa na desnoj strani koji se zavukao iza leđa Walkera pa onda hladnokrvno poentirao za 2-0.

Pogodak mladog veznjaka Uniteda za povećane vodstva pogledajte OVDJE (Sportklub)

Garnacho je, pisali smo ranije, bio treći tinejdžer koji je postigao pogodak u finalu FA Cupa u dresu Uniteda, a novopečeni član Tri Lava, Kobbie Mainoo, postao je tako četvrti.

Do kraja prvog dijela nismo vidjeli nijedno veće uzbuđenje, a United je tako iz tri velike prilike postigao i tri puta poentirao (jedan je pogodak opravdano poništen zbog zaleđa), dok je City bio neprepoznatljiv te je dojam bio kao da nisu ni u primislima imali da bi nakon prvih 45 minuta mogli biti čak dva pogotka u zaostatku.

Mateo Kovačić bio je svojevrsna žrtva rezultata pa ga je Guardiola, zajedno s Akeom, ostavio u svlačionici nakon prvog dijela, dok su za nastavak na teren izašli Akanji i Doku. Budući da je City odmah krenuo s postavkom ‘all out attack’, bilo je teško za shvatiti koja je točno taktička zamisao Pepa Guardiole, ali budući da se Stones prilično podigao, a Foden preselio u sredinu, metodom eliminacije došli smo do Guardiolinog ovosezonskog ‘C sustava’ i formacije 3-2-4-1 u kojoj je Gvardiol potom djelovao kao lijevi stoper.

Sjajnu priliku da smanje zaostatak Građani su propustili u 55.minuti. Brzonogi Doku pobjegao je po lijevoj strani, njegovo dodavanje došlo je do Haalanda, a iako je njegov snažan udrac već matirao Onanu, na kraju se božica Fortuna osmjehnula Crvenim vragovima pa je tako pokušaj Norvežanina zaustavila greda. Četiri minute kasnije je izvrsno s nešto manje od 30 metara odapeo Walker, ali Onana, koji je ove sezone pretrpio brojne kritike, fenomenalno je reagirao te je uspio prekrasnom paradom obraniti pokušaj kapetana Cityja.

Gredu Haalanda pogledajte OVDJE (Sportklub)

Praktički cijelo drugo poluvrijeme odigralo se na polovici Uniteda. Doku i Silva bili su na krilnim pozicijama, Foden je ordinirao sredinom, dok je od 57.minute Guardiola umjesto De Bruynea na teren posalo Alvareza koji je potom u 65. promašio novu ogromnu priliku. Društvo u crvenim dresovima bilo je kompaktno, vodili su se onom Machiavellijevom ‘cilj opravdava sredstvo’ pa su se tako nakon dva postignut pogotka u potpunosti okrenuli obrani.7

I to se na kraju pokazalo dobrom odlukom.

Kapetan Građana izvrsno je opalio u 77.minuti, ali Onana je ponovno izvanredno ragirao. Minutu kasnije Madley je ‘poklonio’ slobodni udarac Cityju na kojih 17 metara nakon jendog običnog remplanja Dokua i Amrabata, ali Onana na kraju nije morao interevnirati budući da je sav posao odradio živi zid.

Doku je u 87. minuti sjajno poentirao za 2-1, na njegov udarac s 18 metera Onana je možda mogao malo bolje reagirati, no sjajni Belgijac je izvrsnu utakmicu okrnuio pogotkom.

Pogodak Belgijca za 2-1 nakon kojeg je uslijedila 'luda' završnica pogledajte OVDJE (Sportklub)

Do kraja utakmice većih prilika nije bilo (nadoknada je bila čak sedam minuta!) te je United, budući da se nogomet igra za pogotke, a ne za dojam, na kraju potpuno zasluženo osvojio FA Cup!

Manchester City – Manhester Unted 1-2

Strijelci: 0-1 Garnacho (30.), 0-2 Mainoo (39., Fernandes), 1-2 Doku (87.)

Stadion: Wembley, gledatelja: 86.000

Sudac: A. Madley

Žuti kartoni: Alvarez (Man. City), Mainoo, McTominay (Man. United)

Crveni kartoni: /.

Manchester City: Ortega - Walker, Stones, Ake (46. Akanji), Gvardiol - Rodri, Kovačić (46. Doku) - Silva, De Bruyne (56. Alvarez), Foden - Haaland

Manchester United: Onana - Wan-Bissaka, Varane, Martinez (73. Evans), Dalot - Mainoo, McTominay (90+3. Mount), Amrabat - Fernandes - Garnacho (90+3. Lindelof), Rashford (74. Hojlund).


Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Manchester UnitedManchester CityFA CupKobbie MainooAlejandro GarnachoJeremy Doku

Ostale Vijesti