REUTERS/Amel Emric
REUTERS/Amel Emric

VIDEO Mađari slavili u Zenici, Francuzi preokrenuli Belgiju, debitant donio slavlje Nijemcima protiv Oranja

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 14.10.24. | 22:37

Zanimljiva nogometna večer diljem Starog kontinenta

I dok se čeka utakmica Poljske i Hrvatske koja je na rasporedu ove srijede s početkom u 20.45 sati, sve ono što je ponudio utorak u Ligi nacija bila je svojevrsna uvertira za ogled Vatrenih.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dvije najzanimljivije utakmice odigrale su se u Ligi nacija A, u skupinama 2 i 3. Belgiju i Francusku veže povijesni rivalitet, stoga nikoga ne iznenađuje da je ogled odigran na Stadionu Stadion kralja Baudouina bio iznimno uzbudljiv.

Aktualni viceprvak svijeta prvi je stigao do vodstva, s tim da je prije toga najbolju moguću priliku zapucao Tielemans koji je promašio cijeli gol s bijele točke. Saliba je u 22. minuti srušio raspoloženog Opendu, ali veznjak Aston Ville promašio je okvir vrata.

Pametni uče na tuđim greškama, a Kolo Muani očito je na primjeru Tielemansa kako se kazneni udarac – ne izvodi. On je tako u 35. minuti, nakon što je Faes igrao rukom u svojem 16-ercu, pucao nisko i po sredini, a to je bilo dovoljno da s bijele točke Francuze dovede u vodstvo.

Pogodak Kolo Muanija s bijele točke pogledajte OVDJE (SK)

No, prije odlaska na 15-minutni predah, domaćin je ipak uspio izjednačiti. Saliba se zaigrao te gostima 'poklonio' loptu na samo 20-ak metara od gola Francuske. Nakon prebrojavanja lopta je stigla do Castagnea koji je pogodio napadača RB Leipziga 'u trepavicu', a on s pet metara nije propustio svladati Maignana.

Pogodak se pregledavao, ali ispostavilo se kako je sve bilo čisto, a kako je Openda poentirao za 1-1 pogledajte OVDJE (SK)

U nastavku su gosti ubacili u brzinu više, a posebno raspoložen bio je Kolo Muani koji je u 62. minuti zabio za 1-2. Ubacio je Digne, napadač PSG-a sjajno skočio pa onda lijepo zabio. Iako su gosti utakmicu zaključili s igračem manje (Tchouameni je dobio drugi žuti karton u 76. minuti), do kraja ogleda domaćin nije uspio doći do poravnanja.


Druga 'velika utakmica' koja se igrala ovog utorka bila je ona između Njemačke i Nizozemske. Nakon prvih 45 minuta pogodaka nije bilo, s tim da je već u 2. minuti zbog zaleđa poništen pogodak krilnog napadača Stuttgarta Jamie Leweling.

No, u 63. minuti, sve je bilo čisto. Gosti su loše reagirali na korner Nijemaca, opasnost nisu uspjeli otkloniti već su samo 'pripremili' stopostotnu priliku za 23-godišnjaka koji je tako u svoje debiju za Njemačku postigao i svoj prvijenac. Bolje od toga nije mogao ni zamisliti.

Pogodak krilnog napadača Stuttgarta za 1-1 pogledajte OVDJE (SK)

Na kraju se ispostavilo kako je taj pogodak bio ujedno i jedini na ogledu od kojeg se puno očekivalo, a s ovom pobjedom izabranici Juliana Nagelsmanna dodatno su se odvojili na vrhu skupine 3.


Italija je pak rutinski došla do pobjede protiv Izraela. U 41. je Retegui bio precizan s bijele točke, da bi onda u 54. Azzurrre prema pobjedi dodatno pogurao Di Lorenzo kojem je za pogodak asistirao Raspadori. Izraelci su u 66. smanjili preko Abu Fanija, ali do kraja utakmice ipak nisu uspjeli doći do pogotka koji bi osigurao bod, već su primili još dva koja su zabili Frattesi (72.) te Di Lorenzo svoj drugi (79.) . S ovom pobjedom Italija je ostala na vrhu skupine 2 te su praktički osigurali (ne i matematički) prolazak u daljnju fazu natjecanja.

Sve pogotke s utakmice pogledajte OVDJE (SK)

U ogledu BiH i Mađarske iznenađenja nije bilo. Možda su prošla vremena kad je Europom harala Mađarska laka konjica, ali oni su svejedno bili preveliki zalogaj za Zmajeve koji jednostavno nisu dorasli zahtjevima Lige nacija A. Nakon poraza od Nijemaca (1-2) prije svega tri dana, na istom stadionu (Bilino polje) reprezentacije BiH sada je izgubila i od Mađarske. Apsolutni heroj gostiju bio je veznjak Liverpoola i njihov uvjerljivo najbolji igrač, Dominik Szoboszlai, koji je prvo zabio u 38. minuti, a onda i u 50. s bijele točke.

Na golu BiH bio je Nikola Vasilj, sin Vladimirov koji je danas trener vratara u U21 reprezentaciji Hrvatske, a svoj debi za A reprezentaciju ostvario je Nail Omerović koji je u 46. minuti na desnom beku zamijenio nesuđeno pojačanje Dinama, Jusufa Gazibegovića. Rijekin dvojac Stjepan Radeljić i Martin Zlomislić utakmicu su odgledali s klupe.

Nakon četiri odigrana kola BiH je tako ostala na jednom osvojenom bodu. Dolazak novog izbornika Sergeja Barbareza nije donio ništa novo, a pod njegovim vodstvom BiH je sada na omjeru 0-1-4.

Sve pogotke s utakmice pogledajte OVDJE (SK)

U Ligi nacija B Albanija je s 1-0 svladala Gruziju u gostima (Asllani 48.), Island i Turska odigrali su sjajnu utakmicu u kojoj su na kraju teškom mukom gosti došli do 4-2 pobjede, dok su Češka i Ukrajina odigrali utakmicu Wroclawu u kojoj na kraju pobjednika nije bilo (1-1). Spomenimo i kako je Wales s minimalnih 1-0 svladalo Crnu Goru, a pogodak odluke postigao je Harry Wilson u 36. s bijele točke.

U Ligi nacija D je Slovačka s 3-1 svladala Azerbajdžan u Bakuu, dok je Švedska s rutinskih 3-0 bila bolja od Estonije u Tallinu. (ri)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Talijanska nogometna reprezentacijaNjemačka nogometna reprezentacijanizozemska nogometna reprezentacijaBiH nogometna reprezentacijaLiga nacijaDominik SzoboszlaiFrancuska nogometna reprezentacijabelgijska nogometna reprezentacijaRandal Kolo MuaniNail Omerović

Ostale Vijesti