Borna jaksic/PIXSELL
Borna jaksic/PIXSELL

VIDEO Jako loša Hrvatska krstila Opus Arenu porazom, Dalić upisao prvi domaći poraz ikada u kvalifikacijama

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 12.10.23. | 22:38

Turci su potpuno zasluženo slavili minimalnim rezultatom, Livakovićevu očajnu reakciju i izlet u nepoznato Montelline su trupe naplatile osvajanjem tri boda

Trebala je to biti prava fešta na Opus Areni. Znalo se da bi Hrvatska pobjedom napravila veliki korak prema osvajanju skupine D, ali kako to obično biva kad igraju Vatreni – nikada ništa ne ide jednostavno. Turska je tako 1-0 pobjedom krstila Opus Arenu, Vincenzo Montella je taktički briljantno pripremio utakmicu, a šlag je na kraju pokupio Yilmaz koji je pogotkom u 30. minuti Turcima osigurao sva tri boda. I to potpuno zaslužena tri boda, valjalo bi priznati.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U prvih 20 minuta Turci su bili puno bolji takmac. Montella je označio bekove Vatrenih, Stanišića i Barišića, kao najslabiju točku Dalićeve momčadi pa su tako gosti najčešće napadali preko krilnih pozicija. Često bismo vidjeli dva do tri kratka dodavanja turskih središnjih veznjaka, nakon čega je bi uslijedilo dubinsko dodavanje prema Akturkogluu ili Kahveciju koji se, iako inače središnji veznjak, danas našao na desnoj strani.

Livaković je sjajno reagirao na udarac Yilmaza u drugoj minuti, potom je bio pribran i na pokušaje Akturkoglua (9., 14.), s tim da je kod druge prilike krilnog napadača Galatasrayja fantastičnu dugu loptu poslao Cakir čije je dodavanje od 70 metara dovelo Akturkoglua u matnu poziciju. No, Livaković je u toj situaciji bio pravovremen s istrčavanje, sjajno je skratio kut turskom brzancu pa je tako prilika Turaka otišla u nepovrat.

Hrvati su bili najbliži da Cakira stave na muke u 21. minuti, ali Kovačiću je zamalo prošla ispod noge pa je tako prilika Hrvatske otišla u nepovrat.

Sve ono dobro što je Livaković napravio u prvih pola sata utakmice, bacio je niz vodu u 30. minuti. Bio je to mat u dva poteza. Ozcan je prvo presjekao jedno loše dodavanje Brekala, potom je povukao loptu kroz sredinu terena, da bi onda sjajno naciljao Yilmaza koji je hitao po desnoj strani. Nije se napadač Turske nalazio u nekoj ogromnoj prilici, pogotovo kad se uzme u obzir da je pored njega bio Joško Gvardiol, ali Livaković je katastrofalno intervenirao, istrčao u nepoznato na kojih 20-ak metara od svojeg gola, nakon čega ga je napadač Galatasarayja lagano prebacio te je doveo goste u vodstvo – 0-1

Pogodak Turaka za vodstvo pogledajte OVDJE (Nova TV)

Gvardiol je u čudu gledao prema Livakoviću koji je potpuno pogriješio s procjenom te je ponajviše zbog njega Turska nakon prvih pola sata bila u vodstvu. Do tog spornog trenutka, Livaković je bio najbolji pojedinac na prepunoj Opus Areni, ali njegov 'izlet u nepoznato' Turci su iskoristili.

Visoki pressingom Montelline su trupe neutralizirale ono najbolje što Hrvatska ima, a to je trojac Modrić-Brozović-Kovačić u veznoj liniji. Nedostajalo je u prvih 45 minuta kreacije i odlučnosti, a koliko Hrvatska ovisi o snažnom 'tagret manu' Petkoviću te gotovo pa uvijek inspiriranom Perišiću najbolje se vidjelo u prvom poluvremenu utakmice na Opus Areni.

Uostalom, kako je Hrvatska izgledala u prvom poluvremenu najbolje opisuje podatak da su prvi udarac u okvir gola uputili u 45+3. minuti. Dotad odsječeni Musa pokušao je s vrha 16-erca, ali njegov prizemni udarac bio je mačji kašalj za donedavnu veliku uzdanicu Nenada Bjelice, vratara Trabzonspora Uğurcana Çakıra.

Dalić na poluvremenu nije mijenjao. Što je, u neku ruku, bilo prilično iznenađujuće.

Hrvatska je mogla do poravnanja u 56. minuti nakon što je Pašalićeva lopta pronašla Stanišića koji je projurio desnom stranom, njegovo povratno dodavanje došlo je na nogu Luke Modrića, ali Maestro, s kojih 14 metara iskosa, nije najbolje zahvatio loptu te se na kraju njegov pokušaj ne može ni ubrojati u rubriku 'udarci prema golu'. Tri minute kasnije je gotovo s iste pozicije tukao i Pašalić, ali njegov udarac ljevicom otišao je visoko preko gola. U tom su se trenutku mogli čuti i prvi zvižduci…

U 60. minuti Turci su kreirali novu veliku priliku. Sjajno su na desnoj strani kombinirali Kahveci i Calhanoglu, veznjak Turaka je školski odigranom povratnom loptom pronašao Yilmaza, ali njegov udarac s 13 metara je ipak zapeo u bloku. Turska je, u prvih sat vremena, izgledala kao reprezentacija koja je klasu bolja od Hrvatske…

Pokušao je Dalić potom trostrukom izmjenom promijeniti odnos snaga na terenu, a da je situacija bila zaista alarmantna vidjelo se i po tome što je u igru ubacio Brunu Petkovića kojem se već po prvim potezima vidjelo da još uvijek nije na 100 posto.

A potvrda toga došla je 10 minuta kasnije. U 70. minuti Hrvatska je kreirala svoju prvu veliku priliku na utakmici. Modrić je sjajnim dodavanje uposlio Petkovića, on je krenuo za loptom, ali po njegovom startu se vidjelo da ju teško može stići. Bio je Bruno na vrhu 16-erca, ali koju stotinku prije nego što bi zapucao na gol Cakira, ispred njega je u klizećem startu loptu odnio Bardakci.

Digla se malo Hrvatska u drugom poluvremenu, ali svejedno su u posljednjoj trećini djelovali prilično jalovo, bezidejno. Toliko da je Joško Gvardiol morao uzeti stvari u svoje ruke. Odradio je stoper Man Cityja jedan slalom kao Ivica Kostelić u svojim najboljim danima, potom je u sjajnu priliku gurnuo Lovru Majera (koji je, valja naglasiti, najbolje 'ušao' od svih igrača s klupe), ali je novi član Vukova ipak bio za korak prebrz pa je tako drugi pomoćnik bio primoran podići svoju zastavicu.

Dvije minute kasnije je dobro tukao Beljo koji se u završnici utakmice u igri našao umjesto Kovačića, ali je Cakir njegov pokušaj rutinski ukrotio. Isti je igrač Cakira na kušnju stavio u 88. minuti, ali ponovno je vratar Turske sjajno reagirao.

I onda – drama! Taylor je pokazao rukom na bijelu točku, ali nakon pregleda VAR-a bilo je jasno kako je njegova prvotna odluka bila kriva pa je tako engleski arbitar opravdano promijenio svoju odluku.

Do kraja utakmice Hrvatska više nije kreirala nijednu veliku priliku te su na kraju gosti s ovom pobjedom preskočili Hrvatsku na vrhu skupine D, a Zlatko Dalić je u Osijeku upisao svoj prvi domaći poraz u kvalifikacijama, bilo za SP ili EP.


Hrvatska - Turska 0-1

Strijelci: 0-1 Yilmaz (30., Ozcan).

Stadion: Opus Arena. Gledatelja: 12.812

Sudac: Anthony Taylor; pomoćnici: Gary Beswick, Adam Nunn. VAR: Stuart Attwell (svi Engleska).

Žuti kartoni: Brozović, Barišić, Modrić, Petković (Hrvatska), Yilmaz, Cakir, Yildirim (Turska).

Crveni kartoni: /.

Hrvatska (4-3-3): Livaković – Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Barišić (80., Sosa) – Modrić, Brozović, Kovačić (80., Beljo) – Pašalić (63., Majer), Musa (63., Petković), Brekalo (63., Vlašić).

Turska (4-5-1): Cakir – Kadioglu, Akaydin, Bardakci, Ozkacar – Kahveci (65. Akgun), Calhanoglu, Yuksek (86., Yildiz), Ozcan, Akturkoglu (86., Ayhan) – Yilmaz (75., Yildirim).



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaHNSTurska nogometna reprezentacijaKvalifikacije za Euro

Ostale Vijesti