REUTERS/Peter Cziborra
REUTERS/Peter Cziborra

VIDEO Italija našla 'devetku' za Euro, protiv Venezuele spašavao i 'čovjek-guma' Donnarumma

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 22.03.24. | 08:39

Dva pogotka Reteguija i pobjeda nakon povratka na 4-3-3

Italija je pobijedila Venezuelu 2-1 u Fort Lauderdaleu na Floridi u prijateljskoj utakmici u kojoj je izbornik Luciano Spalletti isprobao novi sustav 3-4-2-1. Suparnici Hrvatske mučili su se protiv reprezentacije s južnoamaričkog kontinenta i odmah u startu mogli gubiti, jer je već u trećoj minuti Venezuela imala kazneni udarac.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No obranio ga je Rondonu 'čovjek-guma' Gianluigi Donnarumma, spriječio iznenađenje u početku sjajnom obranom. Izbornik Luciano Spalletti svjesno je išao u eksperiment s novim sustavom koji je htio isprobati, ali Venezuela je bila dobra sve dok Mateo Retegui, napadač koji je inače iz Argentine i nije do ove godine uopće znao dobro talijanski, zabio u 40. minuti za 1-0, kaznivši neopreznost u građenju napada suparnika (VIDEO - Sportklub).

Međutim, nije dugo trajalo vodstvo Talijana, u 43. minuti je 1-1 postavio Machis nakon pogreške zadnje linije Talijana u otvaranju (VIDEO) u inače ravnopravnoj utakmici na stadionu na kojemu inače igra Inter Miami Lea Messija.

Pokušavali su Talijani s novim sustavom doći do pobjede, ali tek kada je Spalletti napravio niz zamjena i vratio stari sistem 4-3-3 15 minuta prije kraja, upisali su trijumf. Prethodno je Donnarumma obranio još jedan zicer, spasio Spalletija poraza u eksperimentalnoj utakmici.

Pogodak Reteguija u 80. minuti pravo je malo 'remek-djelo', zabio je efektno iz okreta za na koncu zasluženu pobjedu Azzurra (VIDEO).

Spallettijevu Itaiju sada u nedjelju čeka još jedan dvoboj u SAD-u, u New Jerseyu će igrati s Ekvadorom koji je jača reprezentacija od Venezuele i vidjet ćemo hoće li inzistirati na sustavu s trojicom otraga.

"Bilo je dobrih stvari, ali nekih loših u kojima smo bili previše dekoncentrirani. Ne smiju nam se događati greške kao na početku kada smo im dali kazneni udarac. Kada radiš takve greške, bespredmetno je razgovarati o sustavu. Potrebno je pdignuti razinu igre", rekao je Spalletti.

Na pitanje je li Italija nakon njegova dva gola našla 'devetku' za Euro, odgovorio je:

"Onaj koji daje golove napravio je više od ostalih. Odigrao je vrlo dobru utakmicu, bio čvrst na lopti, pokretao momčad, a također nam je bio od pomoći u defenzivi. Napravio je što je morao", dodao je izbornik.

Za napadača iz Genoe koji je rođen u Argentini i tek je prošle godine debitirao za Talijane, bila je to utakmica iz snova, može sada sanjati da će biti prvi napadač na Euru. Nakon utakmice je primao čestitke i pokazao da je naučio dosta talijnskog.

"Sretan sam, bila je jako teške utakmica. Najvažnije je da smo pobijedili i okrećemo se novoj utkamici. Ja 'devetka' na Euru? Trebam dalje raditi ostati čvrsto na zemlji i pomagati momčadi kada igram", kazao je Retegui.

SASTAV ITALIJE: Donnarumma - Di Lorenzo, Buongiorno, Scalvini - Cambiaso (od 65. Zaniolo), Bonaventura (od 46. Barrella), Locatelli (od 65. Jorginho), Udogie - Frattesi (od 65. Pellegrini), Chiesa (od 65. Zacagni) - Retegui.




Tagovi

Talijanska nogometna reprezentacijavenezuelanska nogometna reprezentacijaMateo ReteguiGianluigi DonnarummaLuciano SpallettiEuro 2024Hrvatska nogometna reprezentacijaPrijateljska utakmica

Ostale Vijesti