VIDEO: Deset igrača „ispod radara“ na Afričkom prvenstvu

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 13.01.17. | 14:52

U subotu kreće 31. izdanje Afričkog kupa nacija. Naslov brani Obala Bjelokosti, a mi vam donosimo pregled desetorice igrača koji bi u najavama mogli proći „ispod radara“, na koje trebate obratiti pozornost...

Od subote, 14. siječnja, sve do nedjelje 5. veljače, 16 afričkih reprezentacija borit će se za titulu najbolje nogometne države na kontinentu. Ovogodišnji Afrički kup nacija inicijalno je trebao biti održan u Libiji, međutim, zbog ratnog stanja u toj sjevernoafričkoj državi, organizacija turnira dodijeljena je Gabonu.

U ovom tekstu nećemo previše pisati o šansama pojedinih reprezentacija i stanju u njihovim momčadima, već ćemo predstaviti igrače koji bi mogli biti veliko iznenađenje i na koje treba obratiti pozornost.

Najveće zvijezde turnira svakako će biti centarfor domaćina Pierre–Emerick Aubameyang iz Borussije Dortmund, „premierligaši“ Riyad Mahrez, Islam Slimani (Alžir), Sadio Mane (Senegal), Wilfried Zaha (Obala Bjelokosti), Andre Ayew (Gana), Wilfried Bony i Eric Bailly (Obala Bjelokosti) ili, pak, Mohamed Salah (Egipat) iz Rome, odnosno Medhi Benatia iz Juventusa. Prekaljene zvijezde poput Asamoaha Gyana (Gana) i Emmanuela Adebayora (Togo) također nema potrebe detaljno ih predstavljati.

Pa, krenimo redom...

Kalidou Koulibaly (Senegal)

Ovaj 25-godišnji branič standardni je prvotimac Napolija, a u fokus svjetske nogometne javnosti došao je prošlog ljeta kada ga je Chelsea navodno želio dovesti za 58,5 milijuna eura čime bi postao najskuplji stoper svih vremena! Iako ovaj polivalentni 187 centimetara visoki branič nominalno igra na poziciji stopera, može igrati i desnog beka te defenzivnog veznjaka. Napoli ga je 2014. doveo iz belgijskog Genka za nešto manje od osam milijuna eura, a u karijeri je igrao i za francuski Metz. Za reprezentaciju ambicioznog Senegala do sada je upisao 11 nastupa. 

Mohamed Elneny (Egipat)

Iako je najveća zvijezda Faraona ranije spomenuti Salah, velike nade Egipćani polažu u 24-godišnjeg defenzivnog veznjaka Mohameda Elnenya koji je na ljeto prešao u Arsenal iz Basela za 12,5 milijuna eura. Arsene Wenger ga prilično simpatizira i već je odigrao 19 utakmica u svim natjecanjima upisavši pritom dvije asistencije. Najtrofejnija afrička reprezentacija ima solidnu ekipu i jedna je od favorita za osvajanje svojeg osmog naslova kontinentalnog prvaka. 

Bertrand Traore (Burkina Faso)

Mladi 21-godišnji napadač debi za reprezentaciju imao je sa samo 15 godina te je već upisao 23 nastupa za Burkinu Faso. Inače je igrač Chelseaja, no trenutno se nazali da posudbi u Ajaxu iz Amsterdama i igra jako dobro! U 19 ovosezonskih nastupa za momčad iz Amsterdama zabio je pet pogodaka i upisao četiri asistencije te će svakako biti glavna uzdanica Burkine Faso na predstojećem prvenstvu. 

Mario Lemina (Gabon)

Najveća zvijezda domaćina Gabona bez diskusije je odlični centarfor dortmundske Borussije Aubameyang čiji će učinak dosta ovisiti o 23-godišnjem Juventusovom veznjaku Mariju Lemini. Juventus je u svoje redove doveo ovog Gabonca na ljeto 2015, a u ovoj sezoni upisao je 14 nastupa za Staru Damu upisavši pritom jednu asistenciju.

Jonathan Kodjia (Obala Bjelokosti)

Branitelj naslova Obala Bjelokosti svakako je jedan od favorita natjecanja. Radi se o momčadi čiju obranu predvode Serge Aurier iz PSG-a i Bailly iz Manchester Uniteda, a u napadu ima prekaljene sadašnje i bivše igrače Premiershipa poput Zahe, Bonyja i Salomona Kaloua. No, velike nade Obalobjelokošćani polažu u Jonathana Kodjia, koji ove sezone igra prilično dobro za slavnu Aston Villu u Championshipu. U 23 nastupa zabio je devet pogodaka te ga pojedini mediji smatraju nasljednikom Drogbe.

Daniel Amartey (Gana)

Gana ima jako dobru reprezentaciju koju predvodi neuništivi Gyan, a u napadu mu „društvo“ rade dva Ayewa, Andre iz West Hama i Jordan iz Aston Ville. No, u obrani najviše očekuju od braniča Leicestera Daniela Amarteya koji je prošle sezone odradio pet nastupa za prvaka Engleske, dok se ove sezone ustalio u momčadi Claudia Ranierija i upisao 23 nastupa u svim natjecanjima uz jedan postignuti pogodak u prvenstvu.

Farouk Miya (Uganda)

Uganda se kvalificirala na Afrički kup nacija prvi puta nakon prvenstva u Gani daleke 1978. godine. Prolazak u drugi krug kraj Gane, Malija i Egipta bio bi veliki pothvat za ovu srednjoafričku državu, a njihov nastup u velikoj će mjeri ovisiti o učinku 19-godišnjeg veznjaka belgijskog Standarda Farouka Miye koji je u 16 nastupa za reprezentaciju zabio četiri pogotka.

Vincent Aboubakar (Kamerun)

Kamerun ima dosta problema s izostancima i malo tko od njih očekuje veliki rezultat na ovom prvenstvu. Glavna zvijezda momčadi im je Vincent Aboubakar koji se trenutno nalazi na posudbi u Bešiktašu iz Porta. Iako je u turskom prvenstvu, u kojem Bešiktaš ima bod manje od vodećeg Bašakšehira, podbacio, s tek tri pogotka u 14 utakmica, iza Aboubakara je odličan nastup u Ligi prvaka u kojoj je dva pogotka zabio Napoliju i jedan Benfici.

Karim El Ahmadi (Maroko)

Trofejni izbornik Maroka Herve Renard, jedini izbornik koji je osvojio Kup nacija s dvije različite države, puno nade polaže u 31-godišnjeg Karima El Ahmadija koji bi trebao predvoditi prilično mladu marokansku ekipu. Radi se o defenzivnom veznjaku rođenom u Nizozemskoj preko koje je 2012. stigao do Aston Ville. U Premiershipu se zadržao svega dvije sezone kada se vraća u Feyenoord koji ove sezone suvereno plovi nizozemskim prvenstvom. El Ahmadi je ove sezone u 23 nastupa zabio pet golova i upisao dvije asistencije. 

El Arabi Hillel Soudani (Alžir)

Ovaj popis nije mogao proći bez centarfora zagrebačkog Dinama El Arabija Soudanija. Iako je Soudani u Alžiru u „sjeni“ Leicesterovih Mahreza i Slimanija, radi se o napadaču koji za Alžir ima odličan učinak od 21 pogodak u 39 nastupa. Trenutno je najbolji strijelac 1.HNL i velika uzdanica Pustinjskih lisica koji su jedini naslov afričkog prvaka osvojile 1990. godine. 

Skupina B: Alžir, Tunis, Senegal i Zimbabwe
Skupina C: Obala Bjelokosti, Kongo, Maroko i Togo
Skupina D: Gana, Mali, Egipat i Uganda

 

 (Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Emmanuel AdebayorMehdi BenatiaMohamed SalahAndre AyewJordan AyewWilfried ZahaSadio ManeIslam SlimaniRiyad MahrezSoudaniAfrički kup nacija

Ostale Vijesti