REUTERS/Alessandro Garofalo
REUTERS/Alessandro Garofalo

VIDEO Catenaccio? Derby d'Italia igra se za gol više! Juve do boda nakon povratka u dvoboju s osam pogodaka

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 27.10.24. | 19:56

Kakvu utakmicu smo gledali, vjerojatno nije potrebno objašnjavati kada semafor na koncu pokazuje 4-4, ali kada uz sve to imamo i pregršt preokreta i povratak u samoj završnici, nemamo druge nego nakloniti se akterima

Dan derbija! Tako smo mogli u medijima čitati o nedjelji, 27. listopada. I nismo ostali razočarani jer smo prvo gledali spektakl na Maksimiru, paralelno s tim na Emiratesu su Arsenal i Liverpool podijelili bodove u utakmici s četiri gola, ali vrhunac i prava poslastica bio je Derbi d'Italia! Inter i Juventus u pravom su rezultatskom rollercoasteru pokazali ono najbolje od nogometne igre i oduševili svakog tko je makar jedno poluvrijeme proveo uz ovu utakmicu. Jer oba su bila spektakularna!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Na koncu, podjela bodova u utakmici s čak osam golova. Kakvu utakmicu smo gledali, vjerojatno nije potrebno objašnjavati kada semafor na koncu pokazuje 4-4, ali kada uz sve to imamo i pregršt preokreta i povratak u samoj završnici, nemamo druge nego nakloniti se akterima i zahvaliti na utakmici za koju dajemo ocjenu odličan! Ma, izvrstan pet (5).

S jedne strane aktualni prvak Italije i najbolja momčad na Čizmi kada bismo pogledali posljednjih nekoliko godina – Inter. S druge, redizajnirani Juventus koji se prošle sezone zamjerio svima koji vole gledati lijep nogomet, prezentirajući negledljivu igru pod vodstvom istrošenog Maxa Allegrija. Znalo je vodstvo Bianconera da je ljeto vrijeme za promjenu na trenerskoj klupi, posegnuli su za autorom najveće prošlosezonske senzacije u Italiji i – pogodili u sridu!

Thiago Motta postavio je klupski rekord Bologne sa 68 bodova, što je, kada se crta podvukla nakon 38 odigranih kola, bilo dovoljno za senzacionalno 3. mjesto i izravan plasman u Ligu prvaka. Umjesto igranja najglamuroznijeg svjetskog klupskog natjecanja, Motta je odlučio napustiti Bolognu i odabrao je sredinu koja će moći pratiti njegov trenerski potencijal. A on je zaista golem, potvrđeno je i večeras na Giuseppe Meazzi.

Juve je. osim dobre i napadački brze igre, prezentirao i zavidnu mentalnu snagu te se u dva navrata vraćao iz minusa. Oba puta su svojevrsnim 'blitzkriegom' od dva pogotka mijenjali momentum utakmice, u samoj završnici čak su mogli i do petog pogotka i pobjede protiv grogiranih i pomalo šokiranih Nerazzura, ali treba honorirati i pogotke domaće momčadi. A njih je ipak bilo dovoljno za bod, naprosto bi bila šteta da je jedan od timova teren napustio poražen. Takav rezultat najviše je odgovarao vodećem Napoliju koji je zadržao dobru prednost pred ovim dvojcem na ljestvici. Napoli ima četiri boda više od Intera i pet od Juventusa.

Inter je poveo u 15. minuti kada je Piotr Zielinski realizirao jedanaesterac, ali je Juventus imao spreman brzi odgovor, s dva pogotka. Dušan Vlahović je iz blizine pogodio za 1-1 u 20. minuti i to nakon što mu je asistirao Weston McKennie, koji se i sam nalazio u čistoj poziciji za mat. Amerikanac je pokazao zavidnu nesebičnost i opravdao neočekivan izbor Motte da ga uvrsti u udarni sastav. Domaćin se nije pošteno oporavio od primljenog pogotka, kada je uslijedila nova kapitulacija. Timothy Weah u 26. pogodio iz blizine za 2-1, nakon što mu je sve na desnoj strani pripremio Francisco Conceicao.

U 35. minuti se Inter vratio, s 15 metara je prizemnim, ne pretjerano jakim, ali kirurški preciznim udarcem za 2-2 pogodio Armenac Henrik Mhitarjan. Već u 37. minuti bilo je 3-2 za domaćina kada je Zielinski drugi put na susretu pogodio s bijele točke, koju je prethodno izborio Dumfries. Bolje rečeno, Kalulu ga je potpuno nepotrebno pokosio u srcu 16-erca.

Poslije pet golova u prvom dijelu, nismo očekivali da se takva golijada nastavi u drugih 45 minuta. To je faktički i točno jer je tri manje od pet, no svejedno smo bili oduševljeni viđenim i u nastavku dvoboja. Inter je u 53. minuti došao do dva gola prednosti, Denzel Dumfries je postigao gol za 4-2 i nakon toga su aktualni osvajači Scudetta uspjeli primiriti utakmicu.

Ključan potez ponovno je povukao Thiago Motta, koji je u 61. minuti u igru poslao 19-godišnju mladu zvijezdu Kenana Yildiza. I bio je to trenutak u kojem je glavnu rolu ovog derbija preuzeo sjajni Turčin. Isporučio je Yildiz dva pogotka, u 71. i 83. minuti, prvog prizemnim udarcem u stilu Ivana Perišića, a potom je, za konačnih 4-4, pokazao zavidnu smirenost kod realizacije. I nije to bio posljednji udar Juventusa, kao ni Intera. Mogle su u posljednjim minutama obje momčadi do punog plijena, ali možda bi to bilo i previše tražiti u ovakvoj utakmici.

Sve golove s utakmice možete pogledati OVDJE (Arenasport)




Tagovi

Serie AJuventusInterThiago MottaSimone Inzaghi

Ostale Vijesti