REUTERS/Wolfgang Rattay
REUTERS/Wolfgang Rattay

VIDEO Božica Fortuna pomazila Engleze, Akanji tragičar, Southgate bi morao uplatiti loto!

Vrijeme Čitanja: 6min | sub. 06.07.24. | 20:22

U raspucavanju s bijele točke promašio je samo Akanji, a Englezima je to bilo dovoljno da izbore plasman među četiri najbolje europske reprezentacije. Iako to nisu i tamo ne zaslužuju biti...

Svi oni koji nisu morali gledati utakmicu između Engleske i Švicarske su vrlo vjerojatno u jednom trenutku okrenuli program. I možemo odmah potvrditi – bila je to dobra odluka. Usprkos jedanaestercima. I 'drami'. U najkraćim crtama istaknut ćemo kako je Engleska prošla u polufinale Eura nakon boljeg izvođenja jedanaestraca (5-3, 1-1) i kako je pogodak odluke postigao Trent Alexandre-Arnold u petoj seriji. Ipak, čovjek odluke bio je Pickford koji je obranio očajan udarac Akanjija u prvoj seriji i koji je usmjerio vodu na engleski mlin.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Što se tiče same utakmice i tijeka rezultata, Švicarce je u vodstvo doveo Embolo (75.), Englezi su potom pet minuta kasnije preko Sake vratili stvari na početak, a pogodaka onda više nije bilo. Kakva je bila igra? Malo je reći očajna. I da, sigurni smo, Englezi u ovom trenutku nisu među četiri najbolje europske reprezentacije. Iako su u polufinalu Eura i iako ih dvije utakmice dijele od toga da se 'football' vrati 'kući'. Da se vrati tamo gdje nikada nije bio. Ako se to dogodi, bit će to epska nogometna prevara... Ali, neće biti prva, a ni posljednja...

Prvo poluvrijeme? Svi oni koji imaju problema sa nesanicom, vaš je lijek prvih 45 minuta ovog ogleda. Teško je uopće povezati par suvislih rečenica, teško je ispričati tko je imao kakvu ideju, jedino što možemo konstatirati je da nam tih 45 minuta više nitko neće vratiti.

Engleska je promijenila formaciju, u posljednjoj liniji bila je trio Konsa Stones Walker, ali neki novitet i napredak u odnosu na prošle utakmice nismo vidjeli . U modernom nogometu je postalo normalno gledati kontra noge na krilnim pozicijama, ali Southgate je još jednom 'prešao igricu' pa je sada kontra noge stavio na bočne pozicije. Saka je bio desno (odigrao je relativno dobro u prvom dijelu), a Trippier, navodno, lijevo. Navodno jer – vidjeli ga nismo!

Bellingham se povlačio po loptu toliko duboko da bi ponekad zasmetao Riceu, Mainoo je neumorno trčao gore-dolje i lijevo-desno, dok je Foden, kao i cijelo ovo prvenstvo, bio nevidljiv. Švicarci su se branili, par puta su brzo pokušali izaći prema naprijed, ali ostali su bez ijedne konkretne prilike.

Kad bismo morali ocijeniti kvalitetu engleskih nogometaša kao individua, svi bi redom dobili maksimalnu ocjenu. S druge strane, kad bismo morali ocijeniti njihovu kemiju, povezanost… Tu je ocjena nula. Ne jedan, ne dva – nula. Sve što su napravili bio je plod njihove individualne kvalitete, apsolutno ništa u njihovoj igri nije bilo uigrano, planski, unaprijed dogovoreno. Iako igraju zajedno već neko vrijeme, iako je samo Mainoo 'rookie', oni izgledaju kao da im je svaka nova utakmica na Euru ujedno i prva koji igraju zajedno. Tužno ili smiješno? Ne znamo. Vjerojatno nešto između…

Kako je vrijeme prolazilo, tako su se i krila Švicaraca punila sa sve više zraka. Preskakali su igru, posljednja linija dugim je dodavanjima nastojala nekog od trojice ofenzivaca 'gurnuti' u šansu, ali Englezi su uglavnom te pokušaje pravovremeno zatvarali.

Jer, budimo objektivni, razlika u kvaliteti zaista je prevelika. Čak i kad bi malo zakasnili, čak i kad bi malo krivo stajali, čak i kad je djelovalo da bi se moglo nešto ozbiljnije izroditi, Englezi bi se nekako izvukli.

Tako je to izgledalo. Barem do 75. minute.

A onda smo vidjeli pogodak kojem se nadao cijeli svijet. Svi osim Engleza, jasno. Da nisu toliko prgavi, prepotentni, puni sebe… Možda bi djelić empatije bio prisutan. No, kad su takvi kakvi jesu, onda se njihovom padu jedan običan čovjek mora razveseliti.

Jedna dijagonala pronašla je Ndoyea koji je bio na desnoj strani, on je prizemnim ubačajem tražio nekoga u sredini, a uz malu pomoć Stonesa, lopta je završila na nozi Embola koji je bio brži od Walkera te je onda bez ikakvih problema zabio za vodstvo Švicaraca.

Pogodak Embola pogledajte OVDJE (HTV), a zanimljivo je kako je Švicarac postao prvi igrač Monaca koji je zabio pogodak u nokaut fazi Eura još od Davida Trezegeuta koji je 2000. postigao Zlatni pogodak i tako Francuzima osigurao njihov posljednji naslov prvaka Europe...

No, taj pogodak nije Engleze bacio u očaj. Švicarci su se odmah povukli, vjerovali su de se mogu u narednih 20 minuta obraniti od svih napada Tri lava, no svega pet minuta kasnije, Saka, koji je ove subote bio jedan od boljih igrača na terenu, sjajno je poentirao s vrha 16-erca i na taj način vratio stvari na početak.

Pogodak Sake za izjednačenje pogledajte OVDJE (HTV)

Možda su neki vjerovali da će na krilima te euforije Englezi krenuti po drugi pogodak, ali oni su nakon tog pogotka Sake ipak prebacili iz pete u četvrtu, a onda i treću brzinu. Kako je odmah nakon primljenog pogotka Southgate napravio tri promjene, Englezi su – htjeli to ili ne – morali igrati ofanzivnije. Imao je jedan dobar pokušaj u 87. minuti Eze, ali njegov je udarac otišao malo pored gola, da bi onda Švicarci nekako ipak uspjeli obraniti i tako utakmicu odvesti u produžetke. Treća utakmica četvrtfinala Eura i treći produžeci…

Kako utakmica nije bila nikakva 'ljepotica' u prvih 90 minuta, ništa se značajnije nije promijenilo ni u narednih 30 minuta. U prvom produžetku najozbiljniju priliku zapucali su Englezi kad je Rice iz daljine silovito opalio, ali je Sommer sjajno reagirao i obranio njegov pokušaj koji bi bio neuhvatljiv za veliku većinu vratara. Isto tako se u dobroj prilici našao Bellingham u 102. minuti, no njegov slabašan udarac lijevom nogom s vrha 16-erca bio je lagan zadatak za švicarsku jedinicu.

U drugom produžetku Englezi su pokazivali puno veću želju da okončaju sve prije raspucavanja s bijele točke, ali najbolju priliku propustili su Švicarci kad je na dodavanje Aebischera s desne strane malo zakasnio Zakaria, baš kao i kad je direktan pokušaj Shaqirija iz kornera završio na spojnici. Budući da pogodaka nije bilo, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, a hladniju glavu u konačnici su zadržali Englezi koji su izborili plasman u polufinale Eura...

Kako su Englezi došli do pobjede nakon raspucavanja s bijele točke pogledajte OVDJE (HTV)


Engleska - Švicarska 5-3 11m (1-1, 1-1)

Strijelci: 1-0 Embolo (75.), 1-1 Saka (80., Rice)

Jedanaesterci: 1-0 Palmer, 1-0 Akanji promašaj, obrana Pickforada, 2-0 Bellingham, 2-1 Schär, 3-1 Saka, 3-2 Shaqiri, 4-2 Toney, 4-3 Amdouni, 5-3 Alexandre-Arnold

Stadion: Merkur Spiel-Arena (Düsseldorf), gledatelja: 46.907

Glavni sudac: Daniele Orsato (Italija)

Žuti kartoni: Kane (Engleska), Schär, Widmer (Švicarska)

Crveni kartoni: /.

Engleska (3-4-2-1): Pickford - Walker, Stones, Konsa (78. Palmer) - Saka, Mainoo (78. Shaw), Rice, Trippier (78. Eze) - Bellingham, Foden (115. Alexandre-Arnold) – Kane (111. Toney)

Švicarska (3-4-3): Sommer - Schär, Akanji, Rodriguez - Rieder (64. Zuber), Freuler, Xhaka, Aebischer (118. Amdouni) – Ndoye (98. Zakaria), Embolo (109. Shaqiri), Vargas (64. Widmer)



Tagovi

Engleska nogometna reprezentacijaŠvicarska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024

Ostale Vijesti