Action Images
Action Images

Veznjak po Mourinhovom guštu

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 28.11.20. | 10:15

Mnogi su sa skepsom gledali u ovaj potez Tottenhama na jesenskoj tržnici, međutim Spursi su danas na vrhu Premier lige prvi put poslije šest godina, a on je jedan od glavnih igrača.

Harry Kane i Son Heung-min kradu mu sve naslovnice, međutim rad iz sjene jednog od ljetnih pojačanja dokazuje kako je to bio još jedan majstorski potez Josea Mourinha na nogometnoj tržnici. Kad je Tottenham objavio dolazak Pierrea Emilea Hojbjerga za 15.000.000 funti iz Southamptona, mnogi su se zapitali je li im on doista potreban za idući korak, ali ni tri mjeseca kasnije, više nitko ne postavlja to pitanje.

Poslije devet utakmica tekuće sezone Hojbjerg je jedini Tottenhamov igrač, ne uključujući golmane, koji je odigrao baš svaku minutu u Premier ligi. Dosad nije bio ništa posebno, pa u čemu je onda stvar?

Ako pogledate sve Mourinhove momčadi, shvatit ćete da je u svakom od njih vrlo važan kotačić bio vrhunski zadnji vezni, bilo to Claude Makelele u Chelseaju, Javier Zanetti u Interu, Sami Khedira u Real Madridu, odnosno Nemanja Matić u Unitedu i kasnije u Chelseaju.

U ovom Tottenhamu tu ulogu ima Hojbjerg.

ier

Ranije ove sezone Mourinho je otišao toliko daleko da je rekao da ima u njemu materijala za kapetansku vrpcu u Spursima, ponovo činilo se kao pretjerivanje, međutim njegova statistika ove sezone podupire svaku riječ njegovog šefa.

Ove sezone već ima 29 oduzetih lopti, 16 više prvog sljedećeg suigrača, ima čak 695 uspješnih dodavanja, po čemu je drugi u čitavoj ligi. Svi kritičari koji su napadali Pochettina što u njegovoj momčadi nema defenzivne čvrstine i sigurnosti, sad mirno spavaju, osobito poslije pobjeda protiv Burnleyja, Brightona i West Broma s jedan razlike.

To je karakter koji imaju šampionske momčadi, odnosno momčadi s kičmom, što često nije bio slučaj u Tottenhamu, međutim tijesne pobjede često donose igrači koji ordiniraju ispred bloka. Na toj razini svaka se pogreška skupo plaća, a Hojbjerg ih ne radi tako puno. Gotovo pa ne uopće.

Sličan igrač u prošlim momčadima bio je Nemanja Matić, on je tu ulogu držao u šampionskom Chelseaju 2015. godine, a Jose je bio toliko zadovoljan njime da ga je kasnije doveo i u United.

Matić je za Chelsea u šampionskoj sezoni odigrao 36 od 38 utakmica, a Mourinho i društvo te sezone izgubili su samo tri utakmice. Srbin je te sezone imao 129 oduzetih lopti, najviše u Premier ligi, presjekao je 72 lopte i imao 2.298 točnih dodavanja. Hojbjerg je na sličnom putu da završi godinu s tim brojkama, a odradi li do kraja sezone u istom ritmu, Tottenham bi mogao biti puno konkurentniji, nego prijašnjih godina kod Pochettina...


Tagovi

Pierre-Emile HojbjergJose Mourinho

Ostale Vijesti