Igor Kralj/Pixsell
Igor Kralj/Pixsell

Velemajstor Andrej Kramarić ušao s klupe i režirao preokret protiv Bugara (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 29.03.22. | 18:02

Hrvatska je teškom mukom uspjela pobijediti neugodnu Bugarsku u Dohi, tek nakon što su obje reprezentacije ostale sa po desetoricom na terenu

Hrvatska je u drugoj prijateljskoj utakmici u Dohi pobijedila Bugarsku s 2:1, preokretom u posljednjih 15 minuta. Najzaslužniji za pobjedu je Andrej Kramarić, izborio je kazneni udarac kojeg je u izjednačenje pretvorio Luka Modrić, a potom pravom majstorijom donio pobjedu našima. Od 63. minute igrali smo s igračem manje zbog drugog žutog kartona Duje Ćalete-Cara, Bugarska je to kaznila golom Kirila Despodova koji je odmah potom isključen pa smo s izjednačenim brojem igrača preokrenuli rezultat.

 Rezervna postava Hrvatske, ako je tako smijemo nazvati, motivirano je ušla u susret s Bugarima. Visoki pritisak na zadnju liniju donio je nekoliko situacija u kojima su naši imali dosta igrača u završnici, povratna lopta Vlašića u trećoj minuti nije pronašla nikoga, a ubačaj Barišića bio je malo previsok za Livaju u osmoj minuti. Prvi udarac u okvir, i to vrlo dobar, Hrvatska je uputila u 11. minuti. Vlašić se spustio po loptu u sredinu i dobro odigrao na desno za Majera koji je pronašao rješenje u prebacivanju lopte na lijevu stranu za Bornu Barišića. Lijevi bočni Rangersa je s 15 metara snažno potegao prema bližim rašljama, vratar Vucov je odbio loptu u korner.

Konkretniji su napadi Hrvatske dolazili s lijeve strane gdje je Pašalić dobro surađivao s Barišićem, a na desnoj strani je nešto rezerviraniji bio Mislav Oršić jer mu je ovo prvi put da igra na toj poziciji.

Bugari su do prvog pokušaja došli u 17. minuti, ali udarac Nedeleva bio je daleko od ozbiljnog. Zato je u 20. minuti odlično iz daljine zaprijetio Nikola Moro, bugarski vratar je skrenuo loptu u korner.

Dizali su Bugari svoju igru, počeli koristiti prostor koji se nudio iza leđa naše napadačke linije i po osvojenoj lopti počeli ozbiljnije prijetiti Hrvatskoj. Jednu su potencijalno dobru situaciju dva na jedan upropastili lošim dodavanjem, mada bi vjerojatno bilo zaleđe, a u 25. minuti prvi su put natjeralli Ivušića na intervenciju. Despodov je primio loptu na 25 metara i pored Ćalete-Cara proslijedio na desno za Kirilova koji je iskosa s 15 metara gađao bliži kut, vratar Osijeka odbio je loptu u korner.

Nažalost, odmah potom iz igre je morao Mile Škorić, Osijekov kapetan se ozlijedio prilikom jedne od svojih nekoliko dobrih intervencija. Dok se zamjena još nije napravila Bugari su imali još jedan bezopasan udarac Minčeva, ali bilo je jasno da su uspostavili ravnotežu u igri.

Idući konkretan pokušaj pripao je Hrvatskoj, u 35. minuti loptu je na desnoj strani pokupio Livaja i dobro ubacio u kazneni prostor. Preletjela je Majera u skoku i došla do Barišića koji je dobro poklopio volej prema bližem kutu, Vucov je opet odbio u korner.

U 40. minuti iz daljine je tukao Turicov, nije bilo potrebe da Ivušić intervenira, a u zadnjim sekundama prvog dijela Duje Ćaleta-Car je mogao zaraditi drugi žuti karton nakon prekršaja na Malinovu. Zakasnio je u klizeći start, srećom da domaći sudac nije posegnuo u džep, možda i zato jer je utakmica prijateljska.

Na poluvremenu je izbornik Dalić u svlačionici ostavio Vidu i Mora, ušli su Perišić i Kovačić, a presložena je zadnja trojka. Ćaleta – Car je otišao na desnog stopera, Barišić na lijevog, u sredini je bio Pongračić.

Niti dvije minute u igri bile su dovoljne Perišiću da uputi udarac, ali novi kapetan Hrvatske nije bio precizan. Bugari su uzvratili u 51. minuti, iz prekida s desne strane izravno je pokušao Kirilov, Ivušić je odbio loptu ispod grede nakon čega je Barišić blokirao udarac Despodova.

Uskoro je na drugoj strani Jordanov dobro blokirao Pašalića koji se sam izborio za udarac, a pokušaj Majera glavom bio je lak zadatak za Vucova.

U 59. minuti Kovačić je prodorom izborio slobodan udarac na 30 metara od vrata, loptu je uzeo Mislav Oršić i odlično tukao prema vratima, lopta se odbila od trave i okrznula vratnicu. Minutu kasnije slijedile su nove promjene u našim redovima, izašli su Livaja i Vlašić, ušli Budimir i Kramarić.

Nažalost, u 63. minuti ostali smo s igračem manje, Ćaleta-Car je napravio još jedan prekršaj za žuti karton, sudac mu to nije mogao oprostiti kao što je učinio u prvom poluvremenu.

Naravno, morala se naša momčad drugačije postaviti, ali Bugari su brzo naplatili igrača više. I to iz našeg posjeda, nakon polukontre u kojoj je Oršić došao na svoju najdražu poziciju i umjesto udarca htio dodati loptu Pašaliću. Presjekli su to Bugari, iz dva dodavanja poslali Despodova u situaciju jedan na jedan s Ivušićem. Igrač Ludogoreca je pobjegao Pongračiću i doveo Bugarsku u vodstvo, Ivušić je dodirnuo loptu, ali nije mogao sačuvati mrežu. Najbolji igrač Bugarske gol je proslavio skidanjem dresa, a to je bio izrazito nepromišljen potez jer je već imao žutu karton pa je i on morao u svlačionicu prije ostalih.

S izjednačenim snagama na terenu i ulaskom Luke Modrića u igru Hrvatska je dobila krila i vrlo brzo pokazala klasu. U 75. minuti Modrić je imao dosta prostora u sredini, vidio Kramarića u kaznenom prostoru koji je tražio prostor za udarac kada ga je zakačio i omeo Malinov. Domaći sudac je nakon sekundu-dvije pokazao na bijelu točku, čini se bio u pravu jer je Malinov sigurno zakačio Kramarića. Negodovali su Bugari, ali uzalud, a Luka Modrić je sigurno zabio za 1:1.

Nastavili su naši napadati pa su uskoro preokrenuli rezultat, Kramarić je imao dosta prostora na 30 metara i krenuo na udarac koji je blokiran. Lopta se odbila do Oršića koji je vidio utrčavanje Kramarića u kazneni prostor i poslao mu loptu. Napadač Hoffenheima pokazao je kakav je majstor, najprije je zavaljao Oračeva i prebacio loptu na lijevu nogu, potom je novom varkom prevario Andreu Hristova i vratio se na desnu nogu te savršeno pogodio suprotni kut za 2:1.

Odličan preokret Hrvatske mogao je biti još konkretniji da su udarci Perišića u 83. i 86. minuti bili nešto precizniji, prvi je išao ravno u Vucova, drugi preko vrata.

U 87. minuti smo zato zamalo darovali Bugare, s loptom su petljali Kovačić pa Pongračić pa su odjednom trojica Bugara ostala sama pred Barišićem i Ivušićem. Nisu to odradili dobro, Barišić je uspio blokirati Yankova i spriječiti ozbiljan udarac prema našim vratima. 

Do kraja susreta se rezultat nije mijenjao, bliže je Hrvatska bila treće golu nego Bugarska izjednačenju.

Sve pogotke pogledajte OVDJE.

Izvještaj po minutama pogledajte OVDJE.

Hrvatska – Bugarska 0:1

Doha, stadion Education City

Strijelci: 0:1 Despodov (69') 1:1 Modrić (76') 2:1 Kramarić (80')

 

Hrvatska (3-5-2): Livaković – Vida (46' Perišić), Škorić (25' Pongračić), Ćaleta-Car - Oršić, Majer (72' Modrić), Moro (46' Kovačić), Pašalić, Barišić – Vlašić (60' Kramarić), Livaja (60' Livaja)

 

Bugarska (4-4-2): Vucov – Turicov (69' Oračev), P. Hristov, A. Hristov, Jordanov – Nedelev (84' Tsonev), Čočev (60' Kostadinov), Malinov (84' Yankov), Kirilov (60' Yomov) – Minčev (46' Iliev), Despodov.

 

Crveni kartoni: Duje Ćaleta – Car (63') Hrvatska, Kiril Despodov (69') Bugarska


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaHrvatskaBugarskaBugarska nogometna reprezentacijaZlatko DalićAndrej KramarićLuka ModrićDohaKatarKatar 2022

Ostale Vijesti