Pool via REUTERS/Jose Manuel Vidal  //  REUTERS/Anton Vaganov  //  Handout via REUTERS   //  Handout via REUTERS
Pool via REUTERS/Jose Manuel Vidal // REUTERS/Anton Vaganov // Handout via REUTERS // Handout via REUTERS

Večeras otvaramo četvrtzavršnicu Europskog prvenstva: Tko će pokucati na "vrata raja"?

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 02.07.21. | 10:33

Roberto protiv Roberta u okršaju godine!

Vjerovali ili ne, iza nas su već 44 odigrana susreta Europskog prvenstva. Od 24 ekipe, na turniru je ostalo još samo osam najboljih, a danas, s početkom u 18 sati, kreće prvi četvrtfinalni okršaj i trnovit put prema završnici koja nas čeka u Londonu, na stadionu Wemebley.

U dalekom Sankt Petersburgu, na stadionu Krestovsky, Švicarska Vladimira Petkovića traži polufinale, no na putu im stoji moćna Furija Luisa Enriquea. Španjolska je do ove faze natjecanja stigla preko pobjede nad Hrvatskom, dok su Švicarci u frapantnoj završnici utakmice protiv Francuske pogotkom Dinamova Marija Gavranovića osigurali produžetke i potom prošli na jedanaesterce.

Petković i Enrique se poznaju još od prošle godine kada su se dva puta susreli u Ligi nacija. U Švicarskoj je utakmica završila bez pobjednika, dok je ona u Madridu donijela Furiji minimalnu, 1:0 pobjedu. Strijelac je bio Oyarzabal, koji na ovom prvenstvu uglavnom ulazi u igru s klupe.

Španjolci su favoriti, no bili su favoriti i Francuzi, pa su završili prvenstvo pokisli i posvađani. Kako je rekao nedavno Ćiro Blažević razgovarajući s novinarima Sportskih novosti, “Švicarskoj već dugo izmiču rezultati, moglo bi ovo biti njihovo vrijeme”. Kako sada stvari stoje, možda je i u pravu. Furija ima problema s realizacijom, a pokazali su i određene slabosti u obrambenim zadaćama, pogotovo u skok igri gdje “šteka” Laporte.

Kasnije navečer, od 21 sat, sve oči će biti uperene u Allianz Arenu. Roberto protiv Roberta. Mancini i Martinez vode svoje svoje reprezentacije uz identičan teret na leđima: a to je pritisak uspjeha. Oba trenera pod sobom imaju “zlatnu” generaciju kojoj je ovaj EURO predodređen za veliki uspjeh na međunarodnoj sceni.

U redovima Crvenih Vragova puno toga će ovisiti o Kevinu De Bruyneu. Ozljeda koju je zaradio protiv Portugala trebala bi biti sanirana do večerašnjeg starta, no nije isključena ni mogućnost da će Cityjev veznjak zaigrati “pod injekcijom”. Mancini je posve otvoreno na press konferenciji ususret utakmici izjavio kako se nada da će Eden Hazard i KDB biti u prvoj postavi jer "navijači zaslužuju gledati najbolje na terenu".

U Italiji problema s ozljedama nema. Još u prvom kolu igru je morao napustiti iskusni stoper Chiellini, no Acerbi je bez poteškoća pokrio njegovu poziciju, i čini nam se da je Italija zapravo i bez stožernog stopera – kompletna.

Sve u svemu čeka nas sjajan nogomet u Munchenu. Izrazitog favorita nema, no u ovom trenutku Italija izgleda sigurnije i odmornije od Belgijanaca koji su se zbilja mučili protiv Portugala. Mučila se i Italija protiv Austrije, no stvorili su veći broj velikih šansi koje igrači njihova kalibra neće ostaviti neiskorištenima dvije utakmice zaredom.

Kraj je blizu, već sutra ćemo ispratiti i druge dvije utakmice četvrtzavršnice i tako zatvoriti krug uz polufinalne parove. Turnir se upravo ovdje “lomi” jer ulaskom u poluzavršnicu, sve postaje moguće. Ne smijemo zaboraviti, Europsko prvenstvo je 2004. godine osvojila Grčka, a 1992. godine Danska.

Iznenađenja su itekako moguća...


Tagovi

EUROŠpanjolskaŠvicarskaItalijaBelgija

Ostale Vijesti