YIANNIS KOURTOGLOU/Action Images
YIANNIS KOURTOGLOU/Action Images

Vatreni razbili Ciprane: Bunker i vratar domaćih spriječili još uvjerljiviju pobjedu (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 08.10.21. | 22:21

Igralo se gotovo isključivo pred ciparskim vratima.

Na AEK Areni u Larnaci odvio se susret 7. kola skupine H u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine između Cipra i Hrvatske. Naša reprezentacija nastavila je pobjednički niz rezultatom 0:3. Strijelci su bili Ivan Perišić, Joško Gvardiol i Marko Livaja.

Naši igrači demonstrirali su sitne nesigurnosti u prve tri minute, a Ciprani su odmah demonstrirali svoju agresivnost i nisu bježali od čvrstih duela. Ipak, naši ubrzo primiruju situaciju i dominiraju posjedom lopte. Izbornik Dalić se našu sredinu koju su činili Brozović, Modrić, Kovačić i Vlašić odlučio posložiti u romb. Brozović se spuštao prema zadnjoj liniji kada bi našim stoperima trebala pomoć u izgradnji akcije, Kovačić i Modrić bili su nešto ofanzivniji, a Niksi je zauzimao prostor iza najisturenijih Perišića i Kramarića. Ciprani su se branili s petoricom u zadnjoj liniji i stajali veoma duboko, naš stoperski par bi se prilikom posjeda podizao čak i do centra. Sve u svemu, očekivana dominacija Hrvatske, igra se uglavnom na ciparskoj polovici.

Prvu konkretniju prijetnju zabilježili smo u 13. minuti, debitant Josip Stanišić s desnog boka je proigrao Vlašića, ovaj daje povratnu loptu Kramariću koji iz prve puca preko gola. Već u idućoj minuti Borna Sosa  je dalekometnim udarcem natjerao vratara domaćih Michaela na prvu ozbiljniju intervenciju. Naši konstatno pritišću i nižu poluprilike.

U 23. minuti pomislili smo da je Hrvatska došla u zasluženu prednost. Sosa je visokom loptom pronašao Perišića koji je utrčao iza ciparske obrane i proslijedio je u sredinu do Kramarića koji poentira. Ipak, VAR-ova provjera otkrila je da je Perišić požurio i ušao u sitno zaleđe. Pogodak je poništen.

Rijetke akcije Ciprana koji prema naprijed pokušavaju izaći dugim loptama za sada uspješno spriječava naša obrana. Josip Stanišić naročito je miran u defanzivnim zadacima na desnoj strani. Na momente se igra jako čvrsto, jedna serija duela na sredini terena u 33. minuti završila je prekršajem Matea Kovačića zbog kojeg mu je pokazan žuti karton. Veznjak Chelseaja je u dosadašnjem dijelu kvalifikacija akumulirao već dva i neće imati pravo nastupa u dvoboju protiv Slovaka.

Igra se i dalje na ciparskoj polovici, Vatreni imaju više od 70% posjeda ali ne uspijevaju probiti nizak i čvrst defanzivni blok Ciprana. Još jedan prizeman pokušaj Kramarića lijevom nogom ukrotio je raspoloženi Michael.

U 40. minuti Ciprani su u rijetkoj akciji ispred naših vrata. Njihov najskuplji igrač na terenu, napadač Ludogoretsa Pieros Sotiriou utrčava iza Duje Ćalete-Cara i puca u Livakovića. Srećom, našao se u zaleđu. Prvi put na utakmici da je uposlen i naš vratar.

Do tog trenutka najveću priliku prvog dijela bilježimo tik prije početka sudačke nadoknade. Modrić šalje izvrsnu loptu za Sosu koji utrčava s lijevog krila i šalje loptu u sredinu. Dolazi do velike gužve, lopta se odbija do Kramarića koji iz sve snage tuče sa 7-8 metara, ali ciparski bek Avraam u posljednjem trenutku utrčava u blok. Treba posebno pohvaliti Avraama za požrtvovnost, djeluje da se prilikom blokiranja Kramarićevog udarca lakše ozljedio.

Taman kada smo pomislili da ćemo na odmor otići bez pogodaka i s dojmom o jalovoj dominaciji naše reprezentacije, Hrvatska dolazi u prednost. U posljednjoj minuti sudačke nadoknade na lijevoj strani kombiniraju Sosa i Modrić koji šalje savršenu loptu za Ivana Perišića. Omišanin je imao braniča na leđima, ali mirno matira Michaela lijevom nogom. Nagledali smo se ovakvih pogodaka Ivana Perišića. Njegov 31. u dresu reprezentacije pogledajte OVDJE.

Prvih sedam minuta nastavka prolazi bez uzbuđenja, ali u 52. minuti Mateo Kovačić je lijepo proigrao Andreja Kramarića koji utrčava između dva ciparska stopera. Nicholas Ioannou ga ruši i sudac Michael Oliver bez razmišljanja pokazuje na bijelu točku. Luka Modrić naš je standardni izvođač kaznenih udaraca. Ovog puta nije se proslavio, pucao je u lijevu stranu vrata, ali nedovoljno precizno. Neofytos Michael ga je pročitao i obranio mu udarac. Vratar Cipra i APOEL-a je veoma raspoložen. Njegovu obranu pogledajte OVDJE

U 59. minuti Perišić efektno i iz prve proigrava Vlašića, Niksi tuče snažno ali preko gola. Prvu izmjenu izbornik Dalić napravio je u 63. minuti kada umjesto Matea Kovačića u igru ulazi Mario Pašalić. Atalantin veznjak zauzima Kovinu pziciju na lijevoj strani romba u veznom redu, sustav se ne mijenja. Pet minuta kasnije u igri su Josip Brekalo i Marko Livaja, a izlaze Andrej Kramarić i Nikola Vlašić.

Livaja u 73. minuti dolazi u priliku za svoj drugi pogodak u dresu reprezentacije. Perišić se sjurio s lijeve strane i ubacio u sredinu, Hajdukov as puca, ali samo u blok. Minutu kasnije Michael ponovno brani, ovoga puta Perišiću. Hrvatska je puno bliže podebljanju vodstva nego Ciprani eventualnom izjednačenju. Domaći su još uvijek bez udarca u okvir naših vrata.

U 78. minuti već smo vidjeli loptu mreži. Felšani udarac Luke Modrića prošao je tik pored vratnice. Dvije minute kasnije napokon dolazimo do podebljanja vodstva. Sosa je izveo korner, loptom je nespretno igrao ciparski branič i poslao je prema drugoj stativi na kojoj se našao Joško Gvardiol i pospremio ju u mrežu. Prvi pogodak mladog stopera u dresu Vatrenih pogledajte OVDJE.

U 84. minuti izlaze Luka Modrić i Marcelo Brozović, a umjesto njih ulaze nove nade reprezentacije Luka Ivanušec i Kristijan Jakić. Jakić upisuje svoj reprezentativni debi. Kapetan Modrić zaslužuje posebnu pohvalu, dirigirao je veznim redom i upisao asistenciju, kombinacije njega i Borne Sose, koji je zbog naše dominacije odlazio veoma visoko, stvarale su najviše problema domaćima.

U posljednjoj minuti utakmice Hrvatska dodatno potvrđuje pobjedu. U glavnim ulogama su igrači s klupe. Josip Brekalo osvojio je duel u suparničkom kaznenom prostoru i nesebično proigrao Marka Livaju koji u padu pogađa mrežu. Posljednji pogodak na utakmici pogledajte OVDJE.

Hrvatska je ovom pobjedom ostala na vrhu tablice skupine H. Bodovno smo izjednačeni s prvim pratiteljima Rusima. U sljedećem kolu Vatreni dočekuju Slovačku, a sve je izglednije da će o pobjedniku skupine odlučivati susret Hrvatske i Rusije u posljednjem kolu.

Piše: Bartul Čović


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaHrvatskaCipar

Ostale Vijesti