Reuters/Lee Smith
Reuters/Lee Smith

VAR Audio: Howard Webb objasnio zašto je odluka o isključenju igrača Man Uniteda bila pogrešna

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 09.10.24. | 11:26

Objavljen je VAR Audio za crveni karton Brune Fernandesa protiv Tottenhama, a imamo i video snimku incidenta

Šef Odbora profesionalnih nogometnih sudaca Engleske (PGMOL) Howard Webb priznao je da je VAR pogriješio jer nije odmah poništio crveni karton dodijeljen Brunu Fernandesu tijekom nedavnog poraza Manchester Uniteda od Tottenhama 0-3 u Premier ligi. Kapetanu Uniteda sudac Chris Kavanagh pokazao je crveni crveni karton na Old Traffordu zbog duela s ​​Jamesom Maddisonom 29. rujna. United je u to vrijeme zaostao samo za jedan gol i pritiskao za izjednačenje.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U pokušaju da vrati posjed lopte u blizini središnjeg kruga, 30-godišnjak je nasrnuo na Maddisona, ali se poskliznuo, udarivši igrača Tottenhama po potkoljenici, a ovaj se srušio na tlo na teatralan način. Uz pomoć VAR-a, sudac nije gubio vrijeme i pokazao je crveni karton portugalskom vezistu. Ispostavilo se da je to bio odlučujući trenutak, jer su pokušaji Crvenih vragova da se vrate u meč poništeni.

Sada je objavljen VAR audio snimak incidenta. Iako su komisije za reviziju od tada kritizirale odluku - s veznjakovom suspenzijom koja je poništena nakon žalbe kluba FA-u unatoč tome što je Premier League isprva objavila izjavu kojom podupire odluku suca - razgovori između službenih osoba utakmice otkrivaju kako su došli do netočnog zaključka.

Naime, pomoćni sudac je odmah djelovao i nazvao incident “100% crvenim kartonom”.

U posljednjoj epizodi Match Officials Mic'd Up, engleske verzije našeg nekadašnjeg Oka Sokolova, niz kontroverznih incidenata ponovno je stavljeno u prvi plan, a po prvi put je pušten zvuk za svaki slučaj. Tijekom utakmice Man Uniteda protiv Tottenhama, objavljena snimka pokazuje kako Kavanaghov pomoćni sudac govori: “To je za mene grozno, to je 100% crveni karton.”

Nakon što je VAR preispitao odluku da se pokaže crveni karton, pokazalo se zašto su se oglušili na zahtjeve da ponište presudu na terenu. Peter Bankes se može čuti kako govori:

“Nisu kramponi. To je visina potkoljenice. To je namjerna radnja i nije se pokušalo odigrati loptom. Kut ne pokazuje da je s kramponima. Došlo je do klizanja, ali mislim da je sudac ispravno odlučio.”

Međutim, šef PGMOL-a Howard Webb presudio je da je odluka da se ne poništi crveni karton bila pogreška. Bivši sudac s 12-godišnjim iskustvom i više od 300 utakmica Premier lige bio je uporan da je VAR trebao ići protiv Kavanaghova prvotnog poziva, izjavivši: “Bila je [pogreška]. Čujemo na audio snimci da je pomoćnik rekao da je bio prekršaj za crveni karton i sudac prihvaća taj savjet.”

Webb objašnjava:

“Kontakt jest visok, ali Fernandes prvi uklizava. To nije pokušaj igre s loptom, ali iz pogleda pomoćnika, izgleda kao da kramponi ulaze - no to je mala pogreška. Nema zabijanja noge u suparnika, pa je VAR trebao poslati suca pred ekran.”

Kontroverza oko incidenta na kraju je omogućila Fernandesu da dobije žalbu, izbjegavši ​​suspenziju i omogućivši mu da igra u sljedeće dvije Unitedove utakmice u Premier ligi. Međutim, portugalski reprezentativac nije uspio dugo izbjeći probleme. U utakmici Europske lige protiv Porta sredinom tjedna zaradio je dvvije javne opomene, a time i suspenziju za sljedeću utakimicu, s Ferencvarosom u Budmipešti 24. listopada. (G)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Bruno FernandesManchester UnitedTottenhamPremier ligaHoward Webb

Ostale Vijesti