Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Uvjerljivi poraz pao bi lakše od ovakvog remija. Bišćanovi krediti se tope, a pred njim je najteži izazov!

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 19.08.23. | 23:48

Nakon dramatičnog raspleta u Ateni ostaje puno pitanja, najviše ih ide na trenerovu adresu. No, sad je najvažnije kako u nekoliko dana podići momčad, pogotovo ako ode nekoliko igrača i pripremiti je za Spartu

Sve je to, kao, neka igra sudbine. Onim golom glavom Domagoja Vide protiv Ludogoreca 2012. u Maksimiru, u 98.minuti, Dinamo je krenuo prema Ligi prvaka (u kojoj je bio i godinu ranije), pisali smo već, bio je to gol koji je Dinamu vratio svojevrsni mir, sigurnost, da da nije bilo tkozna kakvi bi potresi pogodili Maksimir. Eto, 11 godina kasnije Domagoj Vida u 100. minuti pogodio je glavom Livakovićevu mrežu, izbacio Dinamo iz Lige prvaka. I, sigurno mu zatresao tlo pod nogama! Jer, to su raspleti, to su drame, koje, kad ovako završe, ostavljaju posljedice.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Na tekst o čudu u Ateni, o veličanstvenom Dinamovom preokretu u vulkanu OPAP Arene, nedostajala je još samo točka. Ili uskličnik! A onda... Još jedan Dinamov 'blackout', dva primljena gola u sudačkoj nadoknadi, dva gola nakon prekida. Tako je Dinamo izgubio od Hajduka u prvom kolu, tako je izgubio od AEK-a u Zagrebu, tako je i pao sad u Ateni. Dobro, nije izgubio, ali remi je u ovom slučaju ravan porazu. Nevjerojatno je da se neke stvari stalno ponavljaju i da ih nitko ne može promijeniti. Teško je pri takvim 'šprancama' vjerovati u slučajnost, previše se puta dogodilo da bi bio samo puki splet okolnosti.

Bila je to utakmica različitih lica i jedne i druge momčadi. AEK je imao priliku već u prvoj minuti, Dinamo je na početku djelovao tromo, nepovezano, no, tijekom tog prvog dijela povezao je Dinamo redove, zabio u najboljem trenutku i utišao domaću euforiju. Gdje ćeš gol u boljem trenutku? Nastavak je donio nova iskušenja, budimo iskreni, nije Dinamo blistao, da nije bilo na vratima sjajnog Livakovića, AEK bi vrlo brzo došao u 'egal'. Ali, treba imati nekad i sreće, treba imati vrhunskog golmana, dočekao je Bišćan i Brunu Petkovića, veličanstveno dodavanje za Ljubičića i drugi gol, gurnulo je Dinamo prema pobjedi. I, baš kad je Dinamo preuzeo konce igre, kad se činilo da pobjeda ne može izmaknuti, Modri su opet upali u crnu rupu i paniku i na neviđen način izgubili već izboreni play-off Lige prvaka.

Dakako, ostat će nakon takvog raspleta puno pitanja. Zašto se to Dinamu događa, zašto Igor Bišćan nije radio izmjene, već u igru samo poslao Antonija Marina, a nije, kad je vidio da je AEK navalio i da je pritisak na njegovu obranu strašan, ubacio, primjerice, Dinu Perića, malo poremetio ritam, prekinuo domaću akciju nekim potezom, u konačnici, isprovocirao neki prekid i zaradio karton! Opet nije dao ni minutu Josipu Drmiću, a on je isto u toj završnici mogao pomoći. Koliko god nogomet bio nepredvidljiv, koliko god nije prvi put da se ovakvi preokreti događaju, dojma smo ipak da se takav kraj mogao i morao spriječiti. Ostat će nejasno zašto se Bišćan odlučio ništa ne mijenjati, možda je želio ostati dosljedan svojem stavu da nema dovoljno igrača!? Naravno, ne možemo znati bi li Dinamo spasio trijumf da je trener mijenjao, ali logika nalaže da je trebao nešto poduzeti, a ne opet biti samo promatrač, gledatelj AEK-ova 'guranja' lopte u Dinamov gol. Uglavnom, njegovi se krediti vrtoglavo tope, toliko grešaka, toliko propusta i toliko utakmica bez pobjede, Dinamov si trener ne može dopustiti.

Jasno, kad se ovako dramatično ispadne, u obje utakmice prime golovi u sudačkoj nadoknadi, onda se na trenerova leđa svaljuje najveći teret. Ne može Bišćan pobjeći od toga! Ali, pred njim je sad vrlo izazovno razdoblje. Jer, AEK je sad 'voda ispod mosta', ne može se vratiti, ali od svih pitanja glavno je koliki će trag ovakav 'flop' ostaviti na treneru i igračima. Već u nedjelju svlačionicu bi mogli napustiti Šutalo i Livaković, vidjet ćemo kako će se sad odviti transfer Ivanušeca, momčad je sigurno protresena ovim neuspjehom, koji će teško izaći iz glave. Baš kao onaj Šahtar prije četiri godine, nakon te utakmice Dinamo u Europi više nije osvojio niti bod i završio je četvrti. A sad, već za pet dana igra protiv praške Sparte za Europsku ligu, pitanje u kojem sastavu i pitanje u kojem mentalnom stanju! Ispalo je kako je ispalo, sad je na Bišćanu da što prije i kako god zna podigne momčad (ili ono što će od nje ostati) i protiv Sparte povede Dinamo u Europsku ligu! Ispada da bi lakše pao 'normalan' poraz, da je AEK nadigrao Dinamo i uvjerljivo slavio, nego ovakav remi. Kako se uopće oporaviti do četvrtka?

I, ne samo Sparta, slijedi i HNL, između dva dvoboja s Pražanima u Maksimir stiže Rijeka. Iz gorega u gore, Igore!

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

GNK DinamoAEK AtenaIgor BišćanLiga prvaka

Ostale Vijesti