REUTERS/Thilo Schmuelgen
REUTERS/Thilo Schmuelgen

Utakmica vrijedna šest milijuna eura: Prvi trofej sezone i još jedna provjera EKG-a lopte

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 25.07.24. | 10:00

Ovosezonski dvoboj je na rasporedu u subotu u 20.30 sati, a igrat će se na Leverkusenovom terenu

Bundesliga ponovno počinje 23. kolovoza, ali prije toga nas čeka i tamošnji Superkup u kojem će se susresti Bayer 04 Leverkusen i VfB Stuttgart. Budući da je Leverkusen osvojio dvostruku krunu, aktualni njemački prvak susrest će se s najugodnijim iznenađenjem sezone - drugoplasiranim Stuttgartom u borbi za prvi naslov u novoj sezoni.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Werkself bi tako mogao donijeti Superkup u Leverkusen po prvi put u svojoj klupskoj povijesti, dok je tuttgart već jednom osvojio naslov kada je davne 1992. njihova momčad pobijedila je u finalu Hannover 96. Ne iznenađuje da je Bayern München uzeo najviše Superkupova. DFB ga je uveo 1987., a Bavarci su ga osvojili deset puta u 17 sudjelovanja. Na drugom je mjestu Borussia Dortmund, koja je dosad šest puta podizala pehar. Werder Bremen slijedi BVB s tri naslova, a Wolfsburg, Stuttgart, Schalke 04, RB Leipzig i Kaiserslautern osvojili su ga po jednom.

Ovosezonski dvoboj je na rasporedu u subotu u 20.30 sati, a igrat će se na Leverkusenovom terenu, što je izazvalo dosta rasprave u njemačkoj nogometnoj javnosti. Podsjetimo, u dva prethodna Superkupa pobjednik DFB-Pokala je imao prednost domaćeg terena, tako će biti i sada, no to se nije svidjelo Švabama.

"Odluka izvršnog odbora DFL-a da ne održi Superkup na jednom od najmodernijih stadiona u Njemačkoj s dvostruko većim kapacitetom od 60.000 mjesta i time ovo natjecanje učini dostupnim većem broju ljubitelja nogometa je, po našem mišljenju, neshvatljiva", poručili su iz Stuttgarta.

Generalni direktor Alexander Wehrle Početkom lipnja poručio je:

"Vrlo smo razočarani odlukom. Stuttgart je zaslužio da se igra na našem stadionu."

Financijski, Superkup je izuzetno unosan za oba sudionika. Lani je RB Leipzig pobjedom osigurao 3,5 milijuna eura, dok je poraženi Bayern München dobio oko milijun eura manje, a iste ili slične brojke bit će u pitanju i ove sezone.

Novost koju smo vidjeli na Euru, chip-in-lopta, odnosno, lopta koja u sebi sadrži čip bit će korištena i na ovoj utakmici. Sustav koji detektira i najmanje dodire lopte bit će i vizualiziran za javnost grafikom koja podsjeća na elektrokardiogram - zbog čega se naziva i "EKG lopte". Ako test u Superkupu bude uspješan, tehnologija neće biti uvedena u ligu najranije u sezoni 2025/26. Čip je na Euru u utakmici Njemačke i Danske Elfu donio penal. Nakon ubačaja Davida Rauma, Danac Joachim Andersen dotaknuo je loptu rukom, a krivulja je prikazala točan trenutak kontakta zbog čega je sudac Michael Oliver pokazao na bijelu točku, a Kai Havertz pretvorio je penal u rezultat 2-0. No, poništeni su pogodak Belgijca Romelua Lukakua protiv Slovačke i pogodak Čeha Adama Hlozeka protiv Gruzije. Čip je dokazao da je postojalo prethodno igranje rukom, gdje opet odluku o tome je li to igranje rukom kažnjivo ili ne mora odlučiti sudac.


Dakle, rasprave ćemo vjerojatno svejedno imati, unatoč tehnologiji, ali će biti zanimljivo vidjeti ovaj test EKG-a lopte u utakmici koja će sučeliti dvije najbolje prošlosezonske momčadi njemačkog nogometa. (eg)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

StuttgartBayer LeverkusenBundesligaDFBDFB-PokalNjemački Superkup

Ostale Vijesti