Ususret četvrtfinalu: Barca – Roma u znaku Messija, može li Klopp nadmudrit Pepa?

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 04.04.18. | 13:21

Taktički prikaz posljednja dva para četvrtfinala Lige prvaka.

Danas u 20:45 prve susrete četvrtfinala Lige prvaka igraju Barcelona – Roma na Nou Campu i Liverpool – Manchester City, na Anfieldu.

Barcelona – Roma

Po mnogima, susret Katalonaca i Rimljana je, uz onaj Seville i Bayerna, najmanje neizvjestan. Uostalom, Barca je jedina momčad u top 5 europskih liga koja je i dalje neporažena, Leo Messi i Sergio Busquets bit će spremni nakon saniranih ozljeda, a Di Francescijeva Roma nije u posebno impresivnoj formi u prvenstvu.

Teško bi bilo reći da Barcelona nije favorit, ali sigurno će im bit teže nego što se očekuje. Prije svega, ključeve prolaska u polufinale držat će, tko drugi, Lionel Messi. Argentinac je zbog ozljede propustio dvije pripremne utakmice Argentine i prvih sat vremena Barceloninog susreta sa Sevillom, ali je svojim ulaskom u posljednjih pola sata okrenuo utakmicu i donio bod Kataloncima.

> ODIGRAJ BARCELONA - ROMA

Ova Roma preferira igrati s loptom u nogama, ali će se gotovo sigurno dublje postaviti na Nou Campu te prepustiti prostor i posjed domaćinu. Valverdeova dilema je koga postaviti kao krilo da podupire Messija i Suareza Dembeleova brzina i dribling mogli bi mu dat prednost nad nešto konzervativnijem izboru poput Andrea Gomesa ili Paulinha – iako je Denis Suarez odigrao sjajnih dvadesetak minuta kao unutarnji vezni u utakmici protiv Seville. Romina dilema je očita – duplirati Messija i otvoriti prostor Suarezu/Dembeleu ili ostaviti Messija slobodnijeg što donosi još veći rizik.

Roma nije bez šansi, ali očekujemo pobjedu Barcelone.

Liverpool – Manchester City

Uz susret lanjskih finalista, vjerojatno najatraktivniji i najneizvijesniji par četvrtfinala. Na Anfieldu se susreću dvije od napadački najatraktivnijih momčadi Europe – Guardiolin hiper-strukturirani Manchester City i Kloppova ultra-dinamična presing mašina, Liverpool.

Obje momčadi vole pritiskati agresivno i visoko, ali na drugačije načine. Guardiola presing primarno koristi kao obrambenu taktiku, pokušavajući što prije ponovo osvojiti loptu prije novog kruga izgradnje igre, uglavnom iz zadnjeg reda, dok Kloppov Liverpool presing koristi kao zamjenu za izgradnju igre – pokušavajući osvojiti loptu duboko u protivničkoj polovici, dok je ovaj van obrambene formacije i gdje brzo može stvoriti gol-šansu za svoje brze udarne igrače, Salaha, Firmina i Manea.

> ODIGRAJ LIVERPOOL – MANCHESTER CITY

U prošlom susretu između dva kluba upravo na taj način je Liverpool nanio Cityju prvi, i zasad jedini, poraz u prvenstvu – u kratkom periodu održivog presinga je natjerao igrače Cityja na netipične greške što je dovelo do pogodaka za Redse.

Bit će zanimljivo hoće li Liverpool ponovo pokušati pritisnuti City, pogotovo znajući da gosti preko Edersona imaju opciju preskakanja pritiska i izlaska u širok prostor ispred Van Dijka i Lovrena. U svakom slučaju, očekujemo golove i otvorenu utakmicu visokog intenziteta, vjerojatno tehnički najkvalitetniji susret četvrtfinala.

(FOTO: Action Images)


Tagovi

Jurgen KloppPep GuardiolaErnesto ValverdeEusebio Di Francesco

Ostale Vijesti