Urania Baška Voda: Ujutro na trening, popodne na recepciju

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 25.06.17. | 08:08

Simpatični niželigaš planira organizirati treninge u dvije smjene kako bi izašao u susret svojim igračima, uglavnom turističkim djelatnicima.

Naime, za razliku od ostalih dijelova države u kojima su četvrti rangovi međužupanijske lige, u Dalmaciji (neka nam ne zamjere Dubrovčani) četvrte lige su županijske – Prva županijska liga Dubrovačko-neretvanske županije, Prva županijska liga Splitsko-dalmatinske županije, Prva županijska liga Zadarske županije i Županijska liga Šibensko-kninske županije.

Budući da u Treću ligu Jug ulaze dvije ekipe, prvaci četiri županijske lige igrali su dodatne kvalifikacije za ulazak u viši rang. Urania je 1.ŽLSD osvojila s pet bodova prednosti ispred Sloge iz Mravinice. U dodatnim kvalifikacijama igrala je protiv prvaka 1. županijske lige Dubrovačko-neretvanske županije, Župe Dubrovačke. Uranci su na domaćem terenu slavili sa 6:0, a u Župi s 1:0 te su drugi put u povijesti izborili plasman u Treću ligu.

Zanimljivo, jedan od igrača Uranije koji je sredinom 90-tih igrao Treću ligu je Krešimir Radić aktualni predsjednik kluba, ujedno i naš sugovornik.

„Uvjerljivo smo osvojili naslov. U prvom dijelu prvenstva zaostajali smo za Uskokom iz Klisa, međutim, na proljeće smo krenuli dominantno, preuzeli vodstvo koje nismo ispuštali do kraja. Tri kola prije kraja prvenstva na domaćem smo terenu pobijedili glavnog konkurenta za naslov Slogu s 3:2, odvojili se na pet bodova i to je bio kraj“, rekao nam je za početak Radić.

Kakve su ambicije Uranije u Trećoj ligi Jug, namjeravate li se dodatno pojačati nekim igračima iz viših liga?

„Cilj nam je za prvu sezonu ostati u ligi i ostvariti što bolji plasman. U trećoj ligi smo nastupali u sezoni 1996./97., no u ovom sadašnjem formatu još nismo igrali ovu razinu natjecanja i svakako ćemo se pojačati s igračima iz drugih i trećih liga kako bismo osigurali opstanak“.

 

Urania je amaterski klub, a Baška Voda prilično popularno turističko mjesto. Stoga, većina igrača za vrijeme ljetne sezone radi u turizmu. Predstavlja li vam to problem i kako kompenzirate nedostatak treninga i utakmica?

„Mislim da smo jedini klub u trećoj ligi u kojem će svi igrači raditi za vrijeme ljetne sezone. Mi smo turističko mjesto, tako živimo i ne možemo drugačije. Zato planiramo organizirati treninge dva ili čak tri puta dnevno, ujutro, navečer i popodne kako bismo svakome ugodili i kako bi svi mogli prisustvovati treninzima“.

Urania se, kao i većina ostalih prvaka četvrtih liga, financira daleko najvećim dijelom pomoću sredstva iz lokalne samouprave.

„Općina Baška Voda nas financira s gotovo 100 posto sredstava. Imamo nekakvih donacija, ali to su minimalni iznosi.  Da nema općine ne bismo se mogli natjecati u ovako visokom rangu. Za nešto više od treće lige je u ovom trenutku teško govoriti, jer još nemamo pomoćno igralište. No, dobili smo obećanje od načelnika općine da ćemo ga izgraditi u sljedeće tri, četiri godine. Mjesta, hvala Bogu, imamo. A kada riješimo pomoćna igrališta, onda možda u budućnosti možemo razmišljati i o višim razinama“.

Urania, kao i ostali niželigaši, ima svoju lokalnu navijačku skupinu prilično osebujnog imena „Štakori“.

„Zadnjih šest, sedam kola u kojima smo se borili za naslov prvaka imali smo sigurno više od 700 gledatelja po utakmici, a Štakori su nam bili podrška kroz cijelu sezonu, iako, što se bližilo ljeto i radna sezona, bilo ih je sve manje, što je normalno jer smo mi turističko mjesto i svatko ima neki posao. Ali, sve u svemu, dečki su nam bili velika podrška“, rekao nam je za kraj Radić.

Piše: Niko Rukavina

(Foto: NK Urania Baška Voda)


Tagovi

prvaci četvrtihUrania Baška Voda

Ostale Vijesti