Germanijak.hr
Germanijak.hr

Ulozi različiti, misija ista!

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 27.03.24. | 08:00

Jedan je na početku mandata, drugi na vrhuncu i jako ovisi o ishodu sezone. No, obojici je ovaj Derbi važan i zbog nekih drugih pitanja

Jedna od sekvenca 'Dinamovog proljeća', liste koju je na Dinamovim izborima predvodio Velimir Zajec, bila je ona iz Dinamova proljeća '82. I njegov pogodak na Poljudu, onaj legenedarni za 0-1 na Bručićevo dodavanje, gol, koji je Dinamu odškrinuo vrata velike pobjede. Tada je, definitivno, krenuo nezaustavljiv Dinamov stroj, koji je nakon Poljuda, definitvno, krenuo po dugo iščekivani naslov prvaka.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Velimir Zajec, 42 godine kasnije dolazi na Poljud u svojoj prvoj velikoj predsjedničkoj misiji. Dinamovo proljeće 2024. posvećeno je borbi za naslov prvaka, a baš je Poljud mjesto, na kojemu bi se puno toga moglo odlučiti. Čak i više nego 1982., jer malo je prostora za ispravke, što se u Splitu napravi može biti krucijalno, presudno. Naravno, kako god ova sezona rezultatski završila, Velimir Zajec neće biti čovjek u kojega će se upirati prstom i koji će biti označen glavnim junakom. Ili krivcem. Jedino na što je mogao utjecati, kad je momčad u pitanju, to je odluka o ostanku Sergeja Jakirovića na Dinamovoj klupi. Ako Dinamo bude prvak, pokazat će se dobrom, ako ne osvoji naslov, neki će ga prozivati, međutim, ta je odluka samo dio jedne dugačke i naporne, turbulentne sezone i nije logično da se sve dobro ili loše stavlja Zajecu na popis. Njegov pravi posao tek kreće i iduća će sezona njemu i njegovim suradnicima biti prvo prolazno vrijeme. Ali, kad se sve zbroji važan je Derbi i za njega i za klub, za kraj ove sezone i ono što slijedi na ljeto.

Također, Zajec stiže u Split nakon što je, na svojoj inauguraciji, pričao kako treba poboljšati odnose s rivalima, pogotovo Hajdukom, kako izvan terena trebaju biti prijatelji, a na travnjaku ljuti protivnici. Bili smo više puta svjedoci kako su Dinamovi čelnici bili negostoljubivo dočekani u poljudskoj loži, kamenovan je prije dvije godine i autobus s igračima... Odnosi dvaju klubova, zapravo, mnogi odnosi u hrvatskom nogometu su narušeni i trebat će vremena da se dovedu u normalu. Je li Zajecova izjava prvog dana mandata ujedno i prvi korak prema tom cilju, moći će se naslutiti već na ovom Derbiju, na kojemu sigurno tenzija, žustrine, emocija, neće nedostajati.

Dok Zajec tek hvata konce i pobjeda u Derbiju sjajno bi mu došla kao zamašnjak u daljnjem radu, za njegova splitskog kolegu Lukšu Jakobušića mogla bi to biti utakmica svih utakmica. Jakobušić je idejni i izvedbeni začetnik ovog Hajduka, punog zvučnih imena i nimalo jeftin, a samo s jednim ciljem - Hajduk prvak 2024. Jakobušiću na ljeto istječe mandat, često ga nazivaju kockarom, hazarderom, stavio je ove sezone sve na 'jedan broj'. Zna Jakobušić da alibija za gubitak najvažnijeg trofeja ove sezone neće biti, da će teško ostati na čelu kluba, ako Hajduk ne bude prvak. O tome se ionako već naveliko priča u 'hajdučkim' krugovima, preispituju se, prije svega, predsjednikove odluke oko imenovanja i razrješenja trenera. Ne bude li ni Mislav Karoglan 'taj', uzalud Jakobušiću i Perišić, Brekalo, Kleihneisler... Ostao bi u tom slučaju zapamćen kao neuspješan.

Ulozi dvojice predsjednika, dakle, kad je njihov mandat u pitanju, nisu isti. Zajec je tek na početku, Jakobušić se nalazi pred 'sudom'. No, zajedno bi na Veliku subotu, u uskšnjem raspoloženju, mogli napraviti taj prvi korak. Nakon kojega će rivali ostati rivali samo na terenu, pokrenuti taj dio priče. Zvuči nemoguće, istina, ali mogu pokušati. Koliko god puno toga u bliskoj budućmosti obojice pa i oba kluba ovisilo o rezultatu ovog Derbija.



Tagovi

HajdukGNK DinamoDerbiHNLLukša JakobušićVelimir Zajec

Ostale Vijesti