Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

U sjeni obračuna za naslov u HNL-u, vodi se utrka za trenera Dinama

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 18.04.22. | 14:28

Sergej Jakirović i Goran Tomić dva su kandidata za klupu Dinama na kojoj nitko više ne vidi Željka Kopića

Piše: Alen Lesički

U sjeni velikog tjedna hrvatskog nogometa koji možda nudi odgovor na pitanje tko će biti prvak države, odvija se i niti malo nezanimljiva kvalifikacijska utrka za trenera Dinama.

Sve je poprilično jasno uoči gostovanja Dinama na Poljudu. S pobjedom bi “modri” zakaparili obranu naslova. Bod bi im dobro došao jer bi se riješili Hajduka i ostali na pristojnoj distanci od Osijeka uz međusobni derbi u Maksimiru. No trijumf domaćina nudi triler do kraja. Još ako Osijek prođe neokrznut kroz Rujevicu

Rijeka je kapitulirala u Kranjčevićevoj i do kraja igra za prestiž. Barem što se tiče HNL-a, jer su u igri za trofej Kupa. No, taj prestiž mogla bi ujedno biti i kvalifikacijska utrka za Gorana Tomića koji je jedan od dvojice kandidata za klupu Dinama. Iako nam se za sada čini da je Sergej Jakirović taj, Goran Tomić ima sve reference. I dojma smo da je posrijedi “mrtva utrka” u kojoj će nijanse odlučivati.

Tko će biti prvak? (1.25) Dinamo (7.00) Osijek (25.00) Hajduk (200) Rijeka

Iako će se u Maksimiru propeti na zadnje noge kada pročitaju da se traži nasljednik aktualnog trenera koji je još uvijek u borbi za trofej, činjenica je da Željka Kopića nitko ne vidi na klupi Dinama sljedeće sezone. Od navijača pa do onih koji vuku strateške poteze kluba. I onih koji ih svojim potpisom formalno provode.

Dakle, Jakirović… Sjedili smo nedavno skupa i na naše direktno pitanje jel’ on taj - nije se dao navući na tanak led. Slegnuo je ramenima i rekao da ima nedovršenog posla u Mostaru, da priprema sljedeću sezonu i kako uopće ne zna jel’ on još uvijek u igri. Uz dodatak da Dinamo ima trenera koji je u utrci za prvaka i da nema nikakvog smisla sada pričati o tome. Sve je rekao, ništa rekao nije.

Činjenice sugeriraju kako Jakir ima sve što je potrebno za trenera Dinama. Gard, znanje, posvećenost poslu, entuzijazam i kristalno čistu biografiju. Tražili su mu u Maksimiru mane, provjeravali ga na adresama u Sesvetama i Velikoj Gorici, ali nisu dobili krivi zarez niti kod Pere Karatovića, ali niti kod Nenada Črnka. Iako, zapravo mu je najveći adut što je blizu oltara na kojem se odlučuje. Još uvijek. Gdje god je Jakirović radio, ostavio je dobar dojam, a činjenica da je sa Zrinjskim prošao BiH ligom kao nitko prije njega, samo je plus u njegovoj biografiji. U ovoj sezoni postao je trofejni trener što je jako bitan fakt u izboru svakog trenera Dinama.

Tko će biti prvak? (1.25) Dinamo (7.00) Osijek (25.00) Hajduk (200) Rijeka

S druge strane, Goran Tomić s Rijekom je napravio čudesa. O njegovim trenerskim kvalitetama je bespredmetno uopće razgovarati. Može ga sportski direktor Robert Palikuča prozivati koliko želi, ali fakt je kako upravo Goran Tomić drži Rijeku iznad vode. Prvak s kadrom koji mu je servirao Palikuča i štedljivi Mišković ne može biti, u Kupu igra finale u kojem Hajduku dajemo minimalnu prednost isključivo zbog domaćinstva.

Da, nedavno je i on kao Jakirović produžio ugovor, ali pitanje je koliko Tomić zapravo ima motiva raditi u Rijeci. Drmić mu odlazi u Maksimir, Pavičić igra zadnje utakmice i nema namjeru produžiti ugovor već silno želi u inozemstvo, a slična situacija je s Velkovskim. Ugovor o posudbama istječe nekolicini bitnih igrača i ako ga klub ne uvjeri da će pronaći sredstva s kojima se Rijeka može tući s Dinamom, Osijekom i Hajdukom sljedeće sezone, bojimo se da će i Tomić tražiti opciju B. Ugovor? I za trenere kao i za igrače postoji instut odštete. A barem Dinamo i Rijeka tu nemaju problema oko dogovora…

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Sergej JakirovićGoran TomićGNK DinamoŽeljko KopićHNK RijekaZrinjski

Ostale Vijesti