Ivo Čagalj/PIXSELL
Ivo Čagalj/PIXSELL

U Poljud su uprte oči svijeta, igraju Livaja, Perišić i - Raketa! Brani Lovre Kalinić

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 04.08.24. | 08:01

Hajduk dočekuje Slaven Belupo s početkom u 21 sati (MAXSport1), a stadion bi trebao biti ispunjen, jer traje euforija navijača Bijelih

Hajduk domaće prvenstvo otvara na Poljudu sa Slaven Belupom ove nedjelje s početkom u 21 sat (MAXSport1). Za Bijele se nastavlja ritam četvrtak-nedjelja dokle god su u europskom natjecanju, a nadaju se da bi to moglo potrajati puno dulje, nakon Ružomberoka, play-off runde, sve do ulaska u Konferencijsku ligu. Klasična euforija hvata navijače koji bi mogli večeras ispuniti Poljud...

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, prije toga mora 'skinuti' domaću brigu zvanu Slaven Belupo koji na Poljudu nema što izgubiti, nego će trener Ivan Radeljić probati protiv kolege Gennara Gattusa nastojati pružiti što bolji otpor, otežati svom nekadašnjem klubu put do pobjede.

Za domaće je pobjeda imperativ, sve osim tri boda bilo bi veliko iznenađenje, budući da Hajduk želi i naslov u HNL-u na koji čeka od 2005. godine. Počinje prvo kolo maratona od 36 rundi, sjetimo se samo kako je prošle sezone Hajduk bio jesenski prvak, a onda se u nastavku sunovratio serijom poraza do treće pozicije.

Da ove ne bude tako, dogodile su se promjene, sportski direktor je Nikola Kalinić koji je doveo svog negdašnjeg trenera iz Milana Gattusa, definitivno najveću zvijezdu na klupama HNL-a.

A Splićani imaju zvijezda i na terenu, jer Marku Livaji se najprije pridružio Ivan Perišić, a potom i Ivan Rakitić koji je najveće ime u domaćem nogometu sa svojim trofejima i životopisom, pa premda mu je 36 godina, on bi za ovu ligu trebao biti – Raketa.

'Lansiranje' je predviđeno za danas nakon što je odradio prvih dvadesetak minuta na Ovčijim Otocima, izgledno je da bi mogao na radost navijača startati ili barem dobiti ozbiljniju minutažu, pa da na Poljudu bude fešta. Također, Perišić bi napokon mogao od samog početka, kako bi se vidjelo je li konačno spreman biti starter, a on će tražiti svoj prvi gol na Poljudu, nakon što je upisao prvi seniorski uopće prošle sezone u Puli s Istrom 1961 pokazavši da klasa nije prolazna, unatoč teškoj ozljedi nakon koje se vratio.

Gattuso bi onima koje smatra prvotimcima u ovom trenutku protiv Koprivničanaca mogao dati odmor, tako će na vrata Lovre Kalinić, prvi kapetan kluba koji strpljivo čeka svojih pet minuta u nadmetanju s Ivanom Lučićem koji je obranio dvije teške lopte protiv HB Tórshavna, spriječio poraz i strepnju na Ovčjim Otocima.

Otvara se tako prostor za Rakitića i Perišića od početka, Livaju nema tko zamijeniti, jer Aleksandar Trajkovski ima problema s ozljedom, dok se mladom Mati Antunoviću kao alternaciji još nije 'otvorilo'. Stoga je i Gattuso s Kalinićem u potrazi za pravom špicom kako bi Livaja mogao igrati povučenije umjesto Rokasa Pukštasa koji će u vezni red, a tu bi trebao dati više, pogotovo ukoliko ne bude potrebe za njegovom prodajom nego Hajduk dobije od UEFA-e nešto više od tri milijuna eura za ulazak u Konferencijsku ligu koja je udaljena još dvije prepreke, odnosno četiri utakmice.

Ove nedjelje se ne očekuje ni povratak Emira Sahitija koji je propustio gostovanje na Ovčjim Otocima nakon što ga je trener kaznio jer je kasnio na ručak, pa bi od početka mogao i Aubdelie Sanyang kojega rado zovemo skraćeno – Bamba.

Još je ostalo složiti obranu i vezni red, do prilike bi na lijevom boku mogao Dario Melnjak, Ismaël Diallo se u zao tren ozlijedio nakon što se ove sezone 'trgnuo', bolji je nego prošle, no Meljo je taj koji melje po lijevoj strani, a s Perišićem može radti problema svakoj obrani na svijetu. Pod uvjetom da su obojica na sto posto, a treba ih pomalo dovoditi na tu razinu.

Kako složiti vezu? Filipa Krovinovića će je teško dirati, ali kako bi u pogon mogao Rakitić, a opet treba pronaći mjesta i za Anthonyja Kalika koji je svoje na lijevom krilu odradio, iako ga Gattuso upurno tu stavlja, bit će promjena Marko Capan, starter s početka sezone bi mogao dobiti predah, a Pukštas drugačije mjesto, njemu prirodnije - na 'osmici'.

No, nešto će se pitati i Slaven Belupo, Radeljić želi ostaviti dobar dojam i iskoristiti priliku još jednom razgovarati s Kalinićem o eventulanoj posudbi Roka Brajkovića. Gosti imaju jake adute u Mihailu Caimacovu , Mateju Šakoti i Robertu Muriću u ofenzivnom dijelu, samo je pitanje hoće li Radeljić ići u nadigravanje s formacijom 4-2-3-1 ili će probati s petoricom otraga,a nije to njegov stil, što drže Bijele držati nervoznima, a onda zaprijetiti prema naprijed. Koliko ga poznajemo, on je pobornik ofenzivnog nogometa, ali bitno mu je ne 'obrukati' se pred punim Poljudom koji će Splićane gurati prema tri boda, puniti iz samopouzdanjem za Slovačku. U posljednji trenutak ostao je bez napadača Tomislava Štrkalja koji odlazi u iranski Tractor Sazi kod Dragana Skočića.

Prošle sezone je Hajduk upisao sve četiri pobjede protiv Slavena koji je imao turbulencija, vodila su ga tri trener, a najbliži pobjedi ili remiju bio je upravo s Radeljićem na klupi u Koprivnici. Na Poljudu će biti druga 'pjesma' fešta za Raketu i društvo, no nikada ne treba unaprijed upistivati tri boda.

Utakmicu 1. kola Hajduk – Slaven Belupo (21 sat, MAXSport 1) će suditi Zdenko Lovrić (Đakovo), pomoćnici su Goran Pataki (Đakovo) i Ivan Jamić (Ilok), dok je četvrti arbitar Oliver Romić (Osijek). Za sporne situacije zaduženi su VAR Tihomir Pejin (Donji Miholjac) i AVAR Luka Kurtović (Osijek).

OČEKIVANI SASTAVI:

Hajduk (4-3-3): Kalinić – Moufi, Uremović, Šarlija, Melnjak – Pukštas, Kalik, Rakitić – Bamba, Livaja, Perišić.

Slaven Belupo (4-2-3-1): Čović – Bosec, Pllana, Božić, Lučić – Agbekpornu, Jelić Balta – Murić, Caimacov, Šakota – Šuto.



 


 


Tagovi

HajdukSlaven BelupoGennaro GattusoIvan RadeljićIvan RakitićLovre KalinićIvan PerišićMarko LivajaMatej ŠakotaMihail CaimacovHrvatska nogometna ligaRužomberokKonferencijska ligaRokas PukštasTomislav ŠtrkaljRobert MurićEmir SahitiDario MelnjakPoljudAbdoulie Sanyang Bamba

Ostale Vijesti