REUTERS/Wolfgang Rattay
REUTERS/Wolfgang Rattay

U nekoj 'normalnoj' sezoni Atalanta bi bila glavna euro-priča. Ali što kada s druge strane stoji 'nenormalni' Bayer

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 22.05.24. | 08:02

Jedan Hrvat osvojit će Europsku ligu, pitanje je samo: Stanišić ili Pašalić, Bayer ili Atalanta? Dva sjajno vođena kluba koja se oslanjaju na mudru transfer politiku, a pritom igraju zavodljiv nogomet

Dvije utakmice. Toliko je Bayer iz Leverkusena udaljen od nogometne besmrtnosti. Sezona je nakićena trofejem Bundeslige, nadmašena su sva moguća očekivanja čak i najzagriženijih kibica. A sada je na redu novo ispisivanje povijesti. U četiri dana Neverlusen, kako glasi prigodni nadimak nepobjedive družine, ima dva finala u kojima ima priliku učiniti nezamislivo – ostati neporažen u svim domaćim i europskim natjecanjima u jednoj sezoni!

U subotu će izabranici Xabija Alonsa biti veliki favoriti u finalu DFB-Pokala protiv Kaiserslauterna, momčadi koja je završila na 13. mjestu, ali druge lige i nije bila tako daleko od borbe za ostanak...

Iz te perspektive, najveći izazov za Bayer će biti utakmica broj 52 od 53, u Dublinu protiv Atalante koja je tekuću ligašku kampanju završila u velikom stilu. Ima neke simbolike da Bayer u finalu ima ovako težak izazov, pa ogledi Europske lige su postali standardna drama za družinu iz Leverkusena.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Protagonisti možebitne drame bit će i Josip Stanišić i Mario Pašalić. Hrvatska će sigurno dobiti osvajače Europske lige, a jedan od njih će dobiti pravo na hvalisanje u narednoj sezoni. Prvospomenuti se prometnuo u last minute heroja - iako je po vokaciji bek, Stanišić je svojim kasnim pogocima održao onaj nadimak s početka teksta živim i održao Bayeru glavu iznad vode u trenucima kada se poraz činio neizbježnim.

Pašalić je, pak, ove sezone izgubio mjesto sigurnog startera i uglavnom je u igru ulazio kao džoker. Ali daleko od toga da je nivo njegovih igara opao - svaki puta kada uđe Mario donese novu iskru momčadi iz Bergama, a nerijetko to bude i pogodak ili asistencija,

A Bayer je taj koji hvata pogotke u 'garbage timeu'. Tri puta u šest utakmica nokaut runde je njemačka momčad duboko u drugom poluvremenu imala rezultatski zaostatak od 0-2 i svaki put ostala neporažena.

„Mi uopće ne želimo čekati do posljednjeg trenutka utakmice kako bi zabijali pogotke. Svima nam je želja ranije zabijati golove, stvarno“, 'pravda' se Patrick Schick čija su tri gola u sudačkoj nadoknadi protiv Qarabaga bila ključna u 5-4 prolasku dalje.

U prošlosti su momčadi, uz domaće titule, svojim trofejnim kabinetima dodavale i euro-srebrninu, kao što je to napravio Man. City prošle sezone, kao što su to radili Barcelona 2011., Inter 2010. li United 1999., ali to su redom europski teškaši od kojih se tako nešto i moglo očekivati. Nabrojani klubovi su u sezone kretali s renomiranim igračima koje su vodili treneri šampionskog pedigrea – Alex Ferguson, Jose Mourinho i Pep Guardiola.

REUTERS/Alkis KonstantinidisREUTERS/Alkis Konstantinidis

Treneru Bayera Alonsu ovo je puna prava sezona vođenja jedne momčadi na najvišem nivou. Prošle sezone taj isti Bayer je bio nedaleko borba za ostanak u Bundesligi, a na ljeto se nisu potpisivali skupocjeni superstarovi.

„Sve je ovo jako posebno za mene. Moj prvi trenerski naslov je Bundesliga. I to je sjajno. Ali trofej u Europi bi bila predivna stvar i nadam se da ćemo u tome i uspjeti“, rekao je u predvečerje ogleda u Dublinu Alonso koji je kao igrač dva puta podizao klempavi trofej Lige prvaka s Liverpoolom i madridskim Realom. Inače, Real će na Wembleyju 1. lipnja igrati finale Lige prvaka protiv dortmundske Borussije, tri godine nakon neslavno propalog pokušaja oformljivanja Superlige – Real je bio predvodnik projekta, a BVB se ljubazno zahvalio na pozivnici.

Bayer i Atalanta nisu bili ni blizu poziva da se pridruže zatvorenom krugu super-bogataša, a danas oba kluba predstavljaju sportske projekte koji su zaradili simpatije i poštovanje neutralnih navijača diljem Europe.

Oba kluba su provincijska, svaki s preko sto godina tradicije i oba su doživjela sasvim neočekivan uspjeh. Prije aktualne sezone, samo su u tri navrata osvajali trofeje: Atalanta je stavila šape oko Kupa Italije 1963. godine, dok je Leverkusen 1988. osvojio tadašnji Kup Uefa te njemački Kup 1993. godine.

Doduše, Bayer je igrao finale Liga prvaka, ali natrčao je na onaj Zidaneov volej, dok je Atalanta bila nekoliko minuta udaljena od polufinala Lige prvaka 2020. godine.

REUTERS/Kai Pfaffenbach ASAREUTERS/Kai Pfaffenbach ASA

Dva, za moderne nogometne pojmove, skromna nogometna stadiona – BayArena i stadion Gewiss, zajedno imaju oko 51 tisuću mjesta, dok Aviva stadion na kojem će se igrati finale ima kapacitet od 51.700 mjesta, ali je za finale posjeta ograničena na 48 tisuća.

Bayer i Atalanta su dva sjajno vođena kluba koja se oslanjaju na mudru transfer politiku, iako su im vlasnici farmaceutski gigant Bayer te suvlasnik Boston Celticsa Steve Pagliuca, a čiji su ukupni prihodi prošle godine bili oko 500 milijuna eura, koliko iznosi ukupni budžet Man. Cityja za plaće igrača.

Unatoč svemu tome, njemački i talijanski klub igraju zavodljiv nogomet – Bayer do ove sezone, Atalanta otkako je Gian Piero Gasperini stigao u klub 2016. godine.

„Oni igraju jedan na jedan po čitavom terenu. Gdjegod da se nađete na travnjaku, uvijek ćete se naći u situaciji da imate jednog igrača na leđima. Ne ostavljaju nimalo prostora za disanje“, opisuje Schick Atalantu koja je postala pravo osvježenje pod Gasperinijevim ravnanjem. Osim toga, momčad iz Bergama je osigurala i igranje Lige prvaka naredne sezone. U svakoj drugoj, 'normalnoj' godini, o Atalanti bi se pisalo kao o velikom čudu. Talijani imaju tu nesreću da će im s druge strane stajati momčad koja ima priliku napraviti nešto posve nenormalno.

Hrvatski reprezentativac Mario Pašalić mogao bi od starta započeti ogled u Dublinu, dok bi Josip Stanišić ogled trebao započeti s klupe, ali nesumnjivo da će i Stanišić zaraditi minute u velikom finalu. Dodajmo i da će ogled suditi István Kovács, Rumunj koji je trebao suditi Jadranski derbi, ali je otpao zbog ozljede pa ga je zamijenio sunarodnjak Horațiu Feșnic. Sada se Kovács oporavio i spreman je dijeliti pravdu u Dublinu.

Očekivane postave:

Atalanta (3-4-2-1): Musso - Djimsiti, Hien, Scalvini; Zappacosta, Pašalić, Ederson, Ruggeri -De Ketelaere, Koopmeiners - Scamacca.

Bayer (3-4-2-1): Kovar - Tapsoba, Tah, Hincapie - Frimpong, Andrich, Xhaka, Grimaldo - Hofmann, Wirtz - Boniface.




Tagovi

Europska ligaAtalantaBayer LeverkusenXabi AlonsoGian Piero Gasperini

Ostale Vijesti