Ziyech, Bakayoko, Abraham @Reuters
Ziyech, Bakayoko, Abraham @Reuters

Tuchel sprema rezove na ljeto, planira uzeti 100 milijuna eura na trojici igrača i sve uložiti u 'čudo od djeteta'

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 15.04.21. | 14:11

Što vi kažete, dobro si je to Nijemac zamislio... Samo, pitanje je hoće li sve navedeno uspjeti izrealizirati?

Usprkos plasmanu u polufinale Lige prvaka, vlasnik Chelseaja, Roman Abramovič, spreman je ovog ljeta svojem treneru Thomasu Tuchelu dati mogućnost da napravi veliki remont u svlačionici Plavaca.

Njegovim dolaskom Chelsea igra puno bolji nogomet nego li je to bio slučaj dok ih je s klupe vodila klupska legenda Frank Lampard, a kako bi bio konkurentan u borbi za naslov engleskog prvaka, što navijači čekaju od sezone 16/17., Rus je spreman Nijemcu dati sve ovlasti po pitanju dovođenja i prodaje igrača.

Jasno, neće Tuchel biti taj koji će govoriti tko će ići za koji novac i koliko će se za nekoga platiti, ali će zato dobiti mogućnost kadriranja i slaganja momčadi prema osobnim preferencijama. Iako to zvuči dosta logično, nema baš svaki trener takvu povlasticu. Uostalom, samo pitajte Niku Kovača i Hansija Flicka… 

Tuchelove brojke na klupi Chelseaja od kraja siječnja ove godine su sljedeće: 12 pobjeda, četiri remija i dva poraza, uz gol razliku 25:9. Dakle, Nijemac uspjeh temelji na kvalitetnoj obrani, a njegova momčad je u čak 13 utakmica očuvala svoju mrežu netaknutom.

Ono čime Nijemac nije pretjerano zadovoljan je učinak svojih napadača i ofenzivaca koji su u prosjeku postižu tek 1,38 pogodaka po utakmici, što je puno manje od onoga što gazda Roman očekuje.

Engleski mediji izašli su u javnost s podacima koji su govore kako je Tuchel, navodno, za sljedeću sezonu prekrižio trojicu igrača, a riječ je o Tammyju Abrahamu, Hakimu Ziyechu i Tiemouéu Bakayoku. Potonji od navedenih ni nije u Chelseaju ove sezone, već na posudbi u Napoliju, ali njegov stil igre nije nešto što se uklapa u Tuchelovu viziju nogometa.

Budući da su ga Plavci platili čak 40 milijuna eura, teško je da će za njega vratiti uloženo, pogotovo ako uzmemo u obzir da je njegova tržišna vrijednost u padu sve od ožujka 2018. godine.

Bakayoko je u međuvremenu bio na posudbama Monacu i Milanu, a izgleda kako se na Stamford Bridge neće vraćati. Plavci se nadaju iznosu oko 30-ak milijuna eura, ali puno će ovisiti o izvedbama Francuza u završnici sezone.

Nadalje, tu je i Tammy Abraham. Prošle sezone, Abraham je bio najbolji klupski strijelac u prvenstvu, da bi u godinu dana postao treći napadač iza Time Wernera i senatora Olivera Girouda. 23-godišnjak je član Chelseaja od 2004. godine, za Tri lava je skupio šest nastupa i jedan pogodak, a u klubu se nadaju da će ga ovog ljeta prodati za popriličan iznos s kojim bi napunili 'kasicu prasicu' i na taj način osigurali sredstva za neko novo pojačanje.

Za kraj, tu je i Marokanac Hakim Ziyech. Prošlog ljeta 28-godišnji veznjak po prvi je put u karijeri napustio Nizozemsku, ali njegova prva sezona u Londonu nije bila onakva kako su se to čelnici kluba nadali. Svega jedan pogodak i tri asistencije u 17 prvenstvenih nastupa razlog su da se u klubu upale zvona za uzbunu. Ukoliko se u posljednjoj fazi prvenstva nešto drastično ne promijeni, i Ziyech bi mogao biti tek jednu sezonu član Plavaca.

Iako zasad nije poznato ima li zainteresiranih za uslugama spomenutog trojca, Abramovič se nada na njima zaraditi minimalno 100 milijuna eura.

Tuchel bi navodno – a nije ni on 'lud' – volio u svojim redovima vidjeti Erlinga Brauta Haalanda, a njegova tržišna vrijednost danas iznosi 110 milijuna eura. Norvežanin navodno u ugovoru ima otkupnu klauzulu, ali puno veći problem od keširanja ogromne svote novca na bankovni račun Bankara je činjenica da 20-godišnje čudo od djeteta zastupa Mino Raiola.

Agent svih agenata zna posao, ali Roman Abramovič ne trpi tip ljudi kao što je ekscentrični Talijan, stoga je ovaj posao puno teže ostvariv. Uostalom, Haaland je istaknuo kako bi BVB napustio samo zbog poziva Real Madrida ili Barcelone, a jesu li te njegove riječi naučene i onda u javnost servirane od onih koji brinu o njegovoj budućnosti kako bi si probao osigurati koji euro viška na svojem bankovnom računu, zasad nije poznato.

U svakom slučaju, pred Plavcima je jedno jako 'vruće ljeto'. Bit će odlazaka, bit će dolazaka, a hoće li u klubu i dalje biti Ziyecha, Bakayoka i Abrahama, to nekako sumnjamo…


Tagovi

Tiemoue BakayokoTammy AbrahamHakim ZiyechtransferiThomas TuchelRoman AbramovičMino RaiolaErling HaalandChelseaLjetni prijelazni rok

Ostale Vijesti