Reuters
Reuters

Tri razloga: Zašto će Euro osvojiti Španjolci, a zašto Englezi?

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 14.07.24. | 08:03

Finale Eura u Njemačkoj Španjolska dočekuje kao blagi favorit. No, argumente za osvajanje naslova imaju i Englezi...

Večeras (21 sat) u Berlinu igra se finale 17. izdanja Europskog prvenstva. Španjolska lovi svoj rekordni četvrti naslov u petom finalu, a Engleska svoj prvi u drugom (uzastopnom).

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prema tečajevima Germanije, Španjolska ovu utakmicu dočekuje kao favorit. Tečaj na pobjedu La Roje je 2.50, a na pobjedu Engleske 3.50, dok se neriješeno vrednuje s tečajem 3.00. Tečaj na španjolsko osvajanje Eura je 1.70, a englesko 2.20.

Najmanji tečaj nudi se na 1-0 pobjedu Španjolske (6.00), slijede ga tečajevi na neriješenih 0-0 ili 1-1 (6.25), dok se minimalna pobjeda Engleske (1-0) vrednuje sa 7.25.

Podsjetimo, na Germaniji se možete kladiti i na pojedinačne strijelce kao i na kombinirane igre, odnosno na pobjede Španjolske ili Engleske uz golove Alvara Morate (7.00), Danija Olma (8.00), Lamine Yamala (8.00), Harryja Kanea (9.00), Judea Bellinghama (12.0), Bukaya Sake (12.00).

Germania je u ponudu stavila i Golgetersku nedjelju, odnosno da će minimalno gol na utakmici zabiti Alvaro Morata, Dani Olmo i Harry Kane (tečaj 50).

Cijelu ponudu za specijale pronađite OVDJE (klik na Specijali)

Ukratko, Španjolska je favorit, ali ne (pre)veliki.

TRI RAZLOGA ZAŠTO ĆE ŠPANJOLSKA OSVOJITI NASLOV

1. Igraju najbolji i najljepši nogomet na turniru

Španjolska je jedina reprezentacija koja je slavila u svih šest dosadašnjih utakmica na turniru. U skupini se lagano obračunala sa Hrvatskom (3-0), Italijom (1-0) i Albanijom (1-0). Zatim je s 4-1 izbacila Gruziju, domaćina Njemačku pobijedila je nakon produžetaka (2-1), a potom i Francusku nakon preokreta (2-1). Osim što je La Roja pobijedila sve protivnike, impresionirala je napadačkim nogometom i, suprotno recentnoj tradiciji, prilično okomitim pristupom nogometnoj igri. Ako ponove takvu igru u finalu, ako španjolska mlada krila i vezni red nastave dosadašnju formu, La Roja će biti momčad koja će češće napadati suparnički kazneni prostor, samim time imati i više prilika za poentiranje.

2. Španjolski igrači igraju u sjajnoj formi (+ vraća im se Carvajal)

Luis de la Fuente se kroz cijeli turnir ne može požaliti na performanse niti jednog svojeg igrača. Ako Španjolska osvoji naslov, prilično je teško odrediti tko bi od njegovih igrača trebao uzeti Zlatnu loptu. Je li to Lamine Yamal, (od jučer) 17-godišnji superstar? Je li to Nico Williams, koji je La Roji donio novi dimenziju igre? Ili možda Fabian Ruiz, koji igra u formi života? Dani Olmo bio je najbolji kada je to bilo najbitnije, a nikako ne smijemo izostaviti mozak ove momčadi, Rodrija. Obrana La Roje također igra na elitnoj razini, a za finale se De la Fuenteu vraća i 'rođeni pobjednik' Daniel Carvajal koji je propustio polufinalni sraz zbog crvenog kartona. U Španjolskoj niti jedan igrač na ovom turniru nije izvan forme, pa čak niti često osporavani Alvaro Morata koji se na ovom turniru potpuno posvetio momčadi, kao, recimo, Olivier Giroud 2018. u Francuskoj.

3. Tradicija na strani La Roje

Španjolskoj će ovo biti peto finale Eura te osmo veliko finale ikada. Od četiri prethodna euro-finala La Roja je slavila u tri. Španjolska je slavila i u svojem jedinom finalu Svjetskog prvenstva, a u finalima Lige nacija imaju pobjedu (2023). i poraz (2021.). Za razliku od Engleske koja je u tek dva navrata igrala finala velikog natjecanja (pobjeda 1966. i poraz 2021.), Španjolska je, dakle, naviknula igrati odlučujuće utakmice u kojima, u pravilu, pobjeđuje. Španjolci će uz to imati motiv postati (samostalno) najjača europska nacija budući da prvo mjesto trenutno dijele s Njemačkom koja također ima tri titule.

TRI RAZLOGA ZAŠTO ĆE ENGLESKA OSVOJITI NASLOV

1. Englezi igraju na rezultat

Od 12 dosadašnjih poluvremena i 60 minuta produžetaka, Englezi su igrali napadački nogomet u samo jednom poluvremenu, protiv Nizozemske u prvih 45 minuta polufinala. U preostalim utakmicama (555 minuta) prilike Engleske jedva da se mogu izračunati na prste dvije ruke. No, iako igraju vrlo pragmatičan, oku ne baš najljepši nogomet, na gol manje, Englezi pobjeđuju i pokazuju pobjednički karakter. U skupini su malo zabili (dva), ali još manje primili (jedan). 'Iz mrtvih' su se izvukli protiv Slovačke u osmini finala, Švicarske u polufinalu, a plasman u finale izborili su golom u 90. protiv Nizozemske. Niti večeras ne očekujemo napadački pristup Southgatea, no, istovremeno, očekujemo da će Tri lava umrtviti Španjolce kao nitko do sada.

2. Englezi i dalje imaju najjači igrači kadar

O formi engleskih igrača na ovom turniru i dalje bi se dalo raspravljati. Niti Harry Kane, niti Phil Foden, niti Bukayo Saka, pa čak niti Jude Bellingham nisu impresionirali na ovom turniru, uz povremene bljeskove. No, Gareth Southgate se i dalje može pohvaliti s (objektivno) najskupocjenijim sastavom na turniru (Transfermarkt) i (subjektivno) najzvučnijim kadrom na Euru. Foden je najbolji igrač Premier lige, Kane Bundeslige, Bellingham Primere. Rice je, uz Rodrija i Kroosa, najbolja 'šestica' Eura, a impresionirao je i mladi Kobbie Maino (19). Luke Shaw je zdrav i trebao bi zaigrati od prve minute, a sama činjenica da Southgate u nastavku utakmice (ili produžecima) može računati na igrače poput Cola Palmera, Ebarechija Ezea, Ollieja Watkinsa, Anthonyja Gordona, Ivana Toneya, Trenta Alexandera Arnolda, Connora Gallaghera te nekog od dvojica Kierran Trippier/Luke Shaw, dovoljno govori o individualnoj kvaliteti Tri lava.

3. Zakon velikih brojeva

Od prvog Svjetskog prvenstva 1930. do danas odigrana su (uključujući i Lige nacija) 42 velika natjecanja. Engleska je sudjelovala na njih 30 i na svako veliko natjecanje stigla je kao jedan od najvećih favorita za naslov prvaka. Unatoč tome, Tri lava su kroz povijest osvojila tek pet medalja, od čega samo jedno zlato, daleke 1966. na svojem teritoriju. Zakon velikih brojeva nalaže da će jedna tako jaka nogometna nacija, što Englezi nesumnjivo jesu, kad tad ponovno osvojiti veliko natjecanje. Je li, nakon 58. godina suše, i tek drugi put u povijesti, stiglo vrijeme za 'povratak nogometa kući'?



Tagovi

Engleska nogometna reprezentacijašpanjolska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024

Ostale Vijesti