Photo: Nel Pavletić/PIXSELL
Photo: Nel Pavletić/PIXSELL

Rujevicom se opet orilo “Franjo, Franjo”, čuje li se do Švedske?

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 04.08.24. | 20:40

Rijeka je sezonu HNL-a otvorila pobjedom 4-0 nad Lokomotivom, a već za četiri dana na Rujevicu stiže Elfsborg

Rijeka je rezultatski uvjerljivo startala u novo prvenstvo, nakon samo jednog pogotka u dvije utakmice Corvinulu u 2. pretkolu Europske lige poslala je momčad Željka Sopića pomalo zastrašujuću poruku Elfsborgu koji na Rujevici gostuje u četrvtak, izbacivši Lokomotivu iz tračnica sa četiri plotuna, po dva u svakom poluvremenu. Ujedno je tih 4-0 i mamac navijačima Rijeke da više napune tribine u prvom nadmetanju protiv Šveđana, no bit će to sasvim drugačija utakmica, nanovo pomlađena Lokomotiva nije se mogla nositi s Riječanima, europski suparnik vjerojatno hoće.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Iako su Lokosi bolje počeli, visoko pritisli domaće i prvi zaprijetili, bilo je po onom nepisanom pravilu da velika propuštena prilika prvom prigodom bude kažnjena. Leovac je u 5. minuti ‘kiflom’ pronašao glavu Mirka Suška u visini peterca, ali je 20-godišnji krilni napadač koji je lani bio na posudbi u Sesvetama pucao pokraj vratiju. I primio se za glavu…

Dvije minute kasnije prva od tri velike prilike za Franju Ivanovića: Radeljić dugom loptom za Petroviča, prenošenje u prostor za napadača kojeg Rijekini navijači obožavaju, ali loše primanje i obećavajuća situacija za domaće je propala.

U 11. minuti Radeljić je nenamjerno kramponima, inercijom, ostavio ožiljak na Čopovoj butini, no centarfor gostiju mogao je nastaviti igru. I taman kad se vratio na teren, Rijeka je povela. Galešić je dubinskim dodavanjem pronašao u 16-ercu ašalića, ovaj paralelom Fruka, njegov udarac nespretno blokirao je 18-godišnji Antonio Baždarić, pogodio u petu Ivanovića od kojeg se lopta vratila Fruku, a Rijekina ‘desetka’ drugi put ne griješi, iz okreta po zemlji pogodio je za 1-0.

Oprobali su prije i poslije toga udarce Pašalić i Janković, a na drugoj strani u 21. minuti Baždarića je iznenadila oštra Leovčeva lopta. U 24. minuti Toni Fruk je izvrsno proigrao Ivanovića, ali ponovno Franjo nije dobro primio loptu…

Međutim, u 28. minuti, treća sreća za Franju, na radost publike na Rujevici: opet Frukova lopta, ovaj put lijevom nogom, ovaj put je Ivanović bio idealno postavljen, zanjihao je Mersinaja i kroz njega po zemlji pogodio bliži Šubarićev kut za 2-0! “Franjo, Franjo,” stalo je odjekivati s rujevičkih tribina…

U 34. minuti Moreno Živković je uspio osujetiti Ivanovićev bijeg, a u 37. Mersinaj uspio blokirati njegov udarac, tako da se na odmor otišlo s 2-0. Nije se momčad Lokomotiva uspjela nametnuti u sredini terena, a sve dubinske lopte dobro su presjecali Galešić i Radeljić.

U drugom pluvremenu opet prva velika prilika u režiji gostiju, čiji je trener Silvijo Čabraja Suška zamijenio 21-godišnjim Crnogorcem Balšom Toškovićem: Mudražija je izbacio u prostor Goričana, situacija ‘1 na 1’ s Posavcem, ali odlučio se krilni napadač Lokosa na udarac desnicom, a ne dribling na lijevu stranu i vratar Rijeke nogom je obranio njegov udarac.

Prva domaća prilika tek u 61. minuti, ponovno Ivanović, pucao je ravno u Šubarića u situaciji kad je mogao gurnuti loptu samom Jankoviću, ostalo je 2-0. Nije na klupi domaćih bilo Jorgea Obregona, pa si je Franjo dao oduška…

Uslijedile su prve zamjene Željka Sopića: umjesto Selahija je ušao friško oženjeni Veldin Hodža, koji se vratio s Kosova gdje je stao na “ludi kamen”, a umjesto Fruka iz Dinama pristigli Gabriel Rukavina. Čuvanje glavnih igrača za Elfsborg u četvrtak…

Čabraja nije odgovorio zamjenama, Lokomotiva se digla u napad, ali je ubrzo primila pogodak: Rukavina je prodro po lijevoj strani i uposlio pridodavajućeg Bogojevića, a ovaj lijevom nogom dao povratnu za Veldina Hodžu, koji je ljevicom pogodio neobranjivo za Šubarića, bio je istek 69. minute.

Tek potom je trener gostiju ubacio Fetu Fetaija umjesto igrača s čijom ‘umjetnošću’ na terenu nije bio najzadovoljniji, Arta Smakaja. Sopić je, pak, izvadio Marca Pašalića, koji je odmahivao navijačima koji su mu skandirali, nikad se ne zna u kolovozu kad je kome zadnja utakmica, a poglavito što Rijekino reprezentativno krilo ima ponudu Wolverhamptona, navodno 8 milijuna eura… Zamijenio ga je 18-godišnji riječki talent Šimun Butić.

Napadala je Lokomotiva, Rijeka prijetila iz protunapada, ušli su Bošković i Čuić umjesto Baždarića i Čopa, no pogodak je opet pao u mrežu gostiju. Šubarić je obranio Ivanovićev udarac, ali drugi, Butićev, nije mogao, mladićev prvijenac u HNL-u!

Sopić je za kraj priuštio publici izlazak Ivanovića uz novo skandiranje “Franjo, Franjo”, a ušao je Djouahra.

Bilo je situacija za peti gol, ali nije se dogodilo, mogu Riječani živjeti s tih 4-0. Lokomotiva? Loša je vijest da u sljedećem kolu sljedećenedjelje u Kranjčevićevu dolazi Hajduk...

Rijeka – Lokomotiva 4-0 (2-0)

Stadion: Rujevica. Gledatelja: 3552.

Sudac: Igor Pajač (Sveti Ivan Zelina); pomoćnici Ivan Mihalj (Velika Gorica) i Dominik Benković (Zaprešić). VAR Duje Strukan (Split). AVAR: Ivan Starčević (Bjelovar).

Strijelci: 1-0 Fruk (12.), 2-0 Ivanović (28., Fruk), 3-0 Hodža (69., Bogojević), 4-0 Butić (83.)

Žuti kartoni: Mersinaj, Smakaj, Živković, Goričan (Lok)

Crveni kartoni: -

Rijeka (4-1-4-1): Posavec – Smolčić, Galešić, Radeljić, Bogojević – Selahi (od 63. Hodža) – Pašalić (od 74. Butić), Fruk (od 63. Rukavina), Petrovič, Janković (od 74. Ilinković) – Ivanović.

Lokomotiva (4-2-3-1): Šubarić – Karačić, Živković, Mersinaj, Leovac – Smakaj (od 70. Fetai), Baždarić (od 80. Bošković) – Sušak (od 46. Tošković), Mudražija, Goričan – Čop (od 80. ).



Tagovi

HNK RijekaNK LokomotivaHrvatska nogometna ligaŽeljko SopićSilvijo ČabrajaFranjo IvanovićToni FrukVeldin HodžaŠimun Butić

Ostale Vijesti