Tko je tinejdžer koji je prije godinu i pol dana trčao pašnjacima San Marina, a sinoć diktirao susret protiv Real Madrida?

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 16.02.17. | 16:50

Amadou Diawara otkriće je sinoćnjeg ogleda Reala i Napolija!

Jeste primjetili možda u vrlo solidnom sinoćnjem nastupu mladića s brojem 42. koji je komandirao veznim redom Napolija u sinoćnjoj solidnoj predstavi protiv Reala?

Ako nekim ludim slučajem još niste, riječ je o 19-godišnjem veznjaku iz Gvineje, Amadouu Diawari, koji se tek minulog ljeta iz Bologne pridružio Napoliju za 14.5 milijuna eura. Statistika sinoćnje utakmice kaže iduće: Diawara je na poziciji registe odigrao najviše dodavanja u momčadi Napolija, čak 98, i to sa 89% uspješnosti, od čega je jedno gurnulo suigrače u direktnu situaciju za postizanje golova. Uputio je 60% uspješnih dugih dijagonala, a u defanzivi je također bio zapažen; tri uspješna starta, što je drugi najbolji učinak nakon Albiola, uz jednu presječenu loptu i dribling zaokružili su sjajnu večer mladića. Odigrao je tinejdžer pred 80 tisuća ljudi kao da mu je već sezonama to rutinska situacija, a istina je da je prije samo sezonu i pol igrao u ligi čija država ima nešto više od 31 tisuću stanovnika.

Tamo je došao preko dvojca imena Roberto Visani i njegovog partnera Numukeha Tunkare, koji su zajedničkim snagama doveli tada 17-godišnjeg veznjaka iz gvinejskog prvoligaša Sequencea de Dixinna. U San Marinu, klubu koji nosi ime države u kojoj se natječe, Diawara se probijao kroz prve seniorske minute, na stadionu kapaciteta 7 tisuća ljudi. Nije dugo trebalo prije nego ga primjete skauti klubova iz Serie A, pa je nakon samo jedne sezone preselio u Bolognu, koja je za njega izdvojila nešto manje od 600 tisuća eura. Treba napomenuti kako je vrijednost čitave momčadi San Marino Calcia, koji se natječe u talijanskoj Serie D, tek nešto manja od 850 tisuća eura. Ne moramo govoriti kako je upravo Diawara najskuplji izlazni transfer u povijesti kluba, a iako je do podataka poprilično teško doći, vjerojatno je najskuplji transfer u povijesti klupskog nogometa u San Marinu.

Diawara je odmah uskočio u prvu momčad Bologne, gdje je odigrao 34 utakmice te 2015./16., a prezentiravši se kao talent koji se vrlo brzo prilagodio na zahtjeve najvišeg ranga talijanskog nogometa, nije nelogično da ga je – baš kako su ga primjetili svojedobno skauti Bologne – primjete skauti nekolicine talijanskih, ali i europskih velikana. Bologna je bila spremna poslušati ponude, ali nije naravno željela prodati mladića „na prvu“. No, Diawara se zainatio želeći veliki transfer, te se ovog ljeta odbio pojaviti na pripremama Bologne. Klub je mogao birati ili da ga suspendira pa mu posljedično sruši cijenu, ili da dobije najveći iznos moguć.

Dok na terenu pokazuje nevjerojatnu zrelost, Diawara s druge strane nije demonstrirao jednaku ozbiljnost u pristupu situaciji oko prelaska. Zacrtavši da pod svaku cijenu želi u Napoli, Bologni nije puno preostalo osim da završi peripetiju dugu punih mjesec dana i pusti ga na San Paolo na posudbu s pravom otkupa, iako se spominje iz oba kluba kako je riječ zapravo o legitimnom transferu. Diawara je navodno imao i lukrativnije ponude, konkretno Tottenhama, ali odabrao je upravo Napoli, a sada pokazuje i zbog čega.

Sinoć je možda odigrao i najbolju utakmicu unutar sjajnog Sarrijevog veznog reda, gdje mirnoćom, pozicioniranjem i diktiranjem tempa čini važnu osovinu momčadi. Ako na igračku zrelost pridoda onu karakternu, Diawara bi mogao vrlo brzo očekivati novi interes skauta s onog najvećeg ranga.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Amadou Diawara

Ostale Vijesti