Tko će zamijeniti Mbappéa? U najvećem fokusu Napolijev dvojac, gleda se i prema Premier ligi

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 15.05.24. | 14:00

Spominju se napadači Manchester i Newecastle Uniteda, ali i Crystal Palacea!

Kylian Mbappé od iduće sezone nosit će dres Real Madrida s kojim bi, kako stvari stoje, trebao potpisati ugovor na idućih pet godina. Time će Real Madrid stvoriti individualno jednu od najboljih momčadi svih vremena u kojoj će se nalaziti tri, a možda i četiri 'buduće zlatne lopte' - Vinicius Junior, Jude Bellingham, Endrick i, dakako, Kylian Mbappé.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ostaje pitanje kako će Carlo Ancelotti uglazbiti takav famozni napadački 'kvartet', a ne zaboravimo da će se u kadru Madriđana i iduće sezone nalaziti Rodrygo, ubojiti polivalentni napadač koji može pokriti sve ofenzivan pozicije Kraljevskog kluba. Ako će talijanski strateg nastaviti koristiti 4-4-2 romb formaciju s Bellinghamom na poziciji 'desetke' značilo bi da će u napadu Reala biti mjesta za samo dva napadača.

Kada bi vratio formaciju u 4-2-3-1, tada bi mogla zaigrati njih četvorica s time da bi Mbappé, vjerojatno, u toj formaciji igrao 'devetku', dok bi Vinicius Junior (lijevo) i Rodrygo (desno) napadali bi s krilnih pozicija kao što je to bio slučaj u eri Karima Benzeme. Endrick bi, kao najmlađi od njih (u srpnju će tek napuniti 18 godina), svoju priliku čekao s klupe za pričuve...

No, kako će Ancelotti složiti napadačku igru svoje momčadi u idućoj sezonu spada u domenu najslađih briga u povijesti modernog nogometa. Uostalom, Talijana očekuje slaganje (napadačke) taktike za finale Lige prvaka i utakmicu protiv Borussije Dortmund...

Prave, ozbiljne brige u ovom trenutku muče Luisa Enriquea koji će i iduće sezone voditi francuskog prvaka unatoč neuvjerljivim predstavama u tekućoj sezoni i ispadanju, uz dva poraza, od autsajdera Borussije Dortmund u polufinalu natjecanja.

Parižani će i bez Mbappéa u idućoj sezoni imati zvučan napad. Prema Transfermarktu Ousmane Dembele, Marco Asensio, Randal Kolo Muani, Goncalo Ramos i Bradley Barcola vrijede zajedno 230 milijuna eura, a s takvom napadačkom vrijednosti se danas može pohvaliti tek pokoji klub u svijetu. Upravo se od mladog Francuza togoanskog podrijetla Barcole (21) očekuje da postane istinski nasljednik Mbappéa. Doduše, Barcola s 21 godinom još nije debitirao za A reprezentaciju Les Bluesa (Mbappé je u njegovim godinama već imao naslov svjetskog prvaka i 13 postignutih golova za reprezentaciju), ali riječ je o vrlo potentnom igraču kojem stručnjaci predviđaju zlatnu budućnost.

No, iako mu je u svlačionici ostao na tržištu supervrijedni napadački arsenal, ono što Enriquea može brinuti je slaba efikasnost navedenih ofenzivaca. Goncalo Ramos zabio je 14 pogodaka, što je solidan učinak, i on je jedini igrač uz Mbappéa koji je u tekućoj sezoni dvocifren u toj rubrici. Randal Kolo Muani zabio je devet, Dembele i Asensio po pet, a Barcola četiri. Preostali PSG-ovi napadači su, dakle, ove sezone zabili zajedno 37 pogodaka, a Mbappé - 44!

Prema tome, Enrique će morati nekako nadoknaditi tih 44 pogodaka. Dio tereta svakako će preuzeti napadači koji ostaju u PSG-ovoj svlačionici, no ostatak golova Španjolac će morati 'uvesti iz inozemstva'.

Kao prvi pick za Mbappéovog nasljednika spominje se igrač koji ima drukčije karakteristike od budućeg Realovog superstara - Napolijev centarfor Victor Osimhen kojeg bi, prema nekim navodima, Parižani mogli platiti 100 milijuna eura. Kada bi Osimhen stigao na Park prinčeva, on bi preuzeo ulogu centralnog napadača, a Randal Kolo Muani, Dembele i Barclola izmjenjivali bi se na Mbappeovoj poziciji.

U De Laurentisovom dvorištu nalazi se i drugi Enriqueov 'pick' Hviča Kvarachelia, koji bi mogao također koštati oko 100 milijuna eura i koji igra na poziciji koju trenutno drži superstar na odlasku.

Ako se pak osebujni vlasnik Napolija ne uspije slomiti s vrećama katarskih petrodolara, Parižani će posegnuti prema Premier ligi. Međutim, ne među klubove koji su se ove sezone borili za naslov (Manchester City, Arsenal i Liverpool), već u klubove koji se bore za plasman u euro natjecanja. Tako se u francuskim medijima spominju imena poput Marcusa Rashforda iz Manchester Uniteda, Aleksandra Isaka iz Newcastlea i Crystal Palaceovog Michaela Olisea koji se, nakon dvije sezone prilagodbe na Premier ligu oslobodio i zabilježio sjajnu sezonu s 10 postignutih pogodaka. Riječ je o drukčijim profilima igrača. Rashford je lijevi krilni napadač (kao i Mbappé), Olise desni (što znači da bi njegovim dolaskom Dembele prešao na lijevu stranu), a Isak klasični centarfor (koji može zaigrati i na krilnim pozicijama). Doduše, s obzirom na to da se katarskim petrodolarima ne nazire kraj, nije isključena mogućnost da Parižani dovedu ne jednu, već dvije zamjene za Mbappéa. Jer, složit ćete se, 25-godišnjeg Francuza praktički je nemoguće nadomjestiti samo jednim igračem...

Možda i najbolja alternacija za njega bio bi dolazak Viniciusa Juniora, no ne postoje nikakve naznake da bi kontroverzni Brazilac mogao napustiti Madrid i pridružiti se bivšem treneru Barcelone u Parizu. Dakle, Enrique će morati 'mobilizirati' postojeće napadače, ali i dovesti još ponekog i na taj način pokušati katarskim vlasnicima donijeti dugoočekivani san - naslov prvaka Europe.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Paris Saint-Germain

Ostale Vijesti