Reuters Phil Noble
Reuters Phil Noble

This is Anfield: Liverpool je za tri koplja bolji od Uniteda, Vragovi se vraćaju doma pune mreže (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 19.04.22. | 22:59

Odigrana je utakmica zaostalog, 30.kola Premier lige

Manchester United i Liverpool.

U kojem god scenariju, u kojoj god situaciji, ovo je najveći derbi engleskog nogometa. Godinama smo, dok je Crvene Vragove trenirao Sir Alex Ferguson, gledali kako United dominira nad svojim ljutim rivalima iz Liverpool. Liverpool nije mogao do naslova, prvenstvo im je, otkako postoji Premier liga, više puta iscurilo iz ruke, no danas je situacija itekako drugačija. Odlaskomj Fergusona, United je ušao u dugoročnu krizu, a Liverpool se dolaskom Jurgena Kloppa lansirao u nogometne visine.

U takvim uvjetima, gdje trener Rangnick otvoreno govori da svlačionici trebaju pojačanjima na apsiultno svim pozicijama, Vragovi su doputovali na Anfield odigrati još jedan derbi protiv nabrijanih Redsa. I to Redsa kojima trebaju tri boda jer su u mrtvoj trci za naslovom prvaka. Zaosatali susret 30. kola Premier lige koji će ostati upamćen po plijesku za Cristiana Ronalda koji danas nije igrao zbog obiteljske tragedije, završio je bolno za goste. Liverpool je pregazio svoju konkurenciju i bacio rukavicu u lice Evertonu koji stiže za vikend. Konačni rezultat 4:0

United je istrčao na teren s trojicom u zadnjoj liniji, uz Phila Jonesa na mjestu centralnog stopera, uz Lindelofa i Maguirea. Ozljeda Varanea je jasno pokazala u kakvom je stanju obrana Uniteda, Jones je sve samo ne redovit i to se danas itekako sojetilo. Osjetila se i nemoć u sredini. Matić je van forme, a Pogba je odigrao ravno deset minuta prije nego li je napustio teren šepajući.

Uz takav raspored, i izuzetno napadačku formaciju Liverpoola koji se postavio u standardnih 4-3-3, United je u dvadeset minuta uspio primiti dva gola, a moglo je biti i puno gore. U petoj minuti su Liverpoolovi igrači izigrali protivnike uz dvostruki dupli pas, a kada na praznom prostoru nađu Salah i Arnold, jasno je da će gol doći na ovaj ili onaj način. United se ne zna nositi s igračima u naletu pa je tako Luis Diaz dominantno ispratio trkom svoje suigrače i sigurno zabio za 1:0

Uniteda nije bilo na terenu. Liverpool je imao posjed, inicijativu i najbitnije, diktirao je tempo igre kroz cijelo prvo poluvrijeme. Petnaest minuta kasnije, 2:0. Pjesma je gledati arhitekturu igre kod Redsa. Naoko umorna i spora akcija dobila je rapidno ubrzanje uz brzu razmjenu a potom Mane, poput Baltazara dodaje tajni sastojak i lopta je već kod Salaha i potom – u mreži. Senegalac je uputio pas o kojem će se dugo pričati.

I to je bilo to od prvog dijela. United je možda dva ili tri puta prešao centar, cijelo prvo poluvrijeme su proveli u grčevitoj borbi zonske obrane. Svaka odbijena lopta je pokazala da je Liverpool puno brži kada je u pitanju povratak posjeda, a tu je taj opetovani problem s iznošenjem lopte iz vlastite polovice. Salah, Mane i Diaz su poput osica koje čekaju najmanji znak nesigurnosti, a ova defenzivna trojka Uniteda ih itekako ima.

U drugom dijelu je Liverpool malo stao na loptu i ubacio utakmicu u nižu brzinu. United je morao pak sve karte baciti u napad jer je poraz jedno, a ovakvo "šamaranje" ipak nešto drugo. Uostalom, Solskjer je nakon visokog poraza od Poola ubrzo dobio i otkaz. U igru je ušao Sancho što je svakako podiglo igru Vragova. Bolje je United otvorio drugi dio susreta, mogao je Sancho otvoriti utakmicu da je Rashford pogodio veliki zicer koji mu je obranio Rashford, a odmah kasnije i Elanga.

A potom – magija. Prvo je Mane povećao na 3:0 nakon velike pogreške Elange i Lindelofa, samo da bi genijalni Salah lobom riješio pitanje pobjednika.

S ovim porazom United smanjuje svoje šanse za plasmanom u Ligi prvaka na minimum. Arsenal i Spursi koji imaju jednu, odnosno dvije utakmice manje već su ih prestigli, a sa sedme pozicije prijeti i West Ham. Wolverhampton kao osmi s pet bodova minusa i utakmicom manje ne bi trebao biti pretjerana prijetnja ali nastavi li United igrati u ovom tempu, pad je moguć. Liverpool pak nastavlja svoju mrtvu trku za osvajanjem naslova prvaka. Trenutno su na +2 ispred Cityja koji ima utakmicu manje. Građane sutra čeka Brighton koji će vjerojatno ostati praznih ruku, što znači da ćemo prvaka u Engleskoj dobiti vjerojatno tek u posljednjem kolu.

Premier liga, 30. Kolo

10. ožujka

Norwich – Chelsea 1:3

18. ožujka

Wolves – Leeds 2:3

19. ožujka

Aston Villa – Arsenal 0:1

20. ožujka

Leicester – Brentford 2:1

Tottenham – West Ham 3:1

19. travnja

Liverpool – Manchester United 2:0

20. travnja

Newcastle – Crystal Palace 20.45

Manchester City – Brighton 21.00

21.travnja

Burnley – Southanpton 20.45

11. svibnja

Watford – Everton 20.45



Tagovi

LiverpoolManchester UnitedPremier liga

Ostale Vijesti